1515

Så hittar vi lösningar på extrema problem i en extrem tid

"Digitaliseringen är en förbannelse och en förlösande välsignelse", skriver Fredrik Wass. 

Di Digitals bloggare Fredrik Wass.
Di Digitals bloggare Fredrik Wass.

Vi som människor och som samhälle har ställts inför extrema utmaningar i en extrem tid. Digitaliseringen skapar friktion mellan människor, kulturer, samhällen och åsikter. Donald Trump kandiderar till president med en sällan skådad faktaresistens som ideologisk grund och i många västländer växer extremistpartier genom att spela på den i grunden ofta naturliga rädslan för det okända, det nya, det annorlunda.

Vi måste återigen förstå våra mest grundläggande drivkrafter och hitta ett sätt att bygga förtroende mellan varandra, för våra institutioner och för vår psykiska och fysiska miljö.

Om vi inte lyckas kommer det redan inledda katastroftillståndet förvärras markant. Det är min slutsats efter att ha besökt The Conference i Malmö – en av Sveriges bästa konferenser för den som är intresserad av vad som händer i både den digitala och fysiska världen på en global och visionär nivå.

Här finns representanter från digitala jättar som Google likväl som några av de skarpaste tänkarna från hela världen inom områden som antropologi, arkitektur, ekonomi och förstås kommunikation.

Jag går igenom mina uppdateringar från veckans konferens och det är något som hela tiden bränner till, något som skymtas i ögonvrån och som finns som ett bakgrundsljud i alla föreläsningar jag ser och i alla diskussioner jag har. Det är som att en högfrekvent och nästan ohörbar siren ljuder i alla rum på The Conference. En varning.

Det är allvar nu. Vi måste hitta nya vägar för att bygga våra hus, utbilda våra barn, kommunicera med varandra, äta vår mat, köra våra bilar och omvärdera många av de världsförsämrande aktiviteter hela västvärlden sedan länge vant sig vid. Vi måste återerövra definitionen av vad det innebär att vara ett samhälle och vilken roll vi som individer ska ha i det. 

Digitaliseringen är en förbannelse och en förlösande välsignelse. Den ger utrymme åt populismen och att mobilisera faktaresistenta åsiktsbubblor likväl som den skapar utrymme för global samverkan och empati.

Vi har ”outsourcat” våra relationer och vår gemenskap till tekniklösningar och nätverk som fått en samhällsmässig monopolställning. De institutioner vi länge förlitat oss på är byggda utifrån en annan världsordning och har svårt att hantera den snabba förändringen. I mellanrummet ryms rädsla för det nya vilket leder till populism som underblåser oron. Det här är ett fenomen över hela världen.

Våra relationer och möten med andra människor baseras på algoritmer, precis som de tv-serier vi tittar på. Algoritmerna har en inbyggd moral och agenda.

Digitaliseringen gör det möjligt för oss att se perspektiv och höra röster vi inte är vana vid, inte håller med om eller inte kan förstå. Ett snabbt besök på Twitter gör oss smärtsamt medvetna om det. Det är en enorm utmaning att hitta sätt att hantera det.

Tricia Wang talar om ”perspective collision” och det är en av vår tids största utmaningar. Det är extremt obekvämt att ta in andras perspektiv fullt ut, men om vi ska kunna bygga ett hållbart samhälle med en ännu större grad av digitalisering finns det ingen annan väg. 

Shifting perspective with @triciawang. Brilliant talk at #theconf

Ett filmklipp publicerat av Fredrik Wass (@fredrik.wass) Aug 16, 2016 kl. 1:35 PDT

Vi måste hitta metoder som gör att vi lättare kan ta till oss andra perspektiv, på individnivå men också på institutionell nivå. Lyckas vi inte kommer klyftorna att öka, misstänksamheten mellan människor förstärkas, friheten begränsas och rädslan för den andre permanentas.  

Jag är glad att jag uppfattade sirenen som ljöd under The Conference, då har vi åtminstone en chans att agera. För precis som arkitekten Indy Johar konstaterade så finns vår förmåga att skifta perspektiv och möjligheten att känna empati inom oss redan, eftersom vi är människor. 

Det handlar om att hitta sätt för att känna empati med de vi möter – på strukturell och individuell nivå. Då kan företagen göra bättre affärer, då kan samhället ta hand om sina medborgare och då kan vi dra nytta av digitaliseringens fördelar samt minska dess negativa effekter.

Human behavior helt enkelt.

Human behavior. #theconf

Ett filmklipp publicerat av Fredrik Wass (@fredrik.wass) Aug 16, 2016 kl. 12:35 PDT


Det här är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom här!


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?