1515

Så heta är rymdbolagen på börsen

Ett rymdbolag har gått till börsen. Ett till är på väg med astronauten Christer Fuglesang som investerare. Di Digital har tagit tempen på rymdbolagen på börsen.

 

Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, har investerat i ÅAC Microtec. Till höger en satellit från rymdteknikbolaget OHB Sweden som  ÅAC levererat omborddator och kraftsystem till.
Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, har investerat i ÅAC Microtec. Till höger en satellit från rymdteknikbolaget OHB Sweden som ÅAC levererat omborddator och kraftsystem till.Bild:Christine Olsson/ÅAC Microtec

Rymden är en industri på frammarsch, ledd av uppmärksammade amerikanska initiativ som Elon Musks Space X och Jeff Bezos Blue Origin. Båda bolagen är privata. Däremot finns det gott om bolag delvis eller helt sysslar med rymdverksamhet och som är noterade i USA.

Sedan i somras finns det också ett rymdbolag noterat på Stockholmsbörsen, nämligen Gomspace, med målet att rita om kartan för hela satellitbranschen. Bolaget tillverkar så kallade nanosatelliter, vilket är små satelliter med en vikt på 15 kilo eller mindre. Bolaget, som har funnits i nästan tio år, hanterar utveckling, tillverkning, uppsändning och drift av satelliterna.

”Nanosatelliter är mycket billigare än vanliga satelliter. Till exempel, vi har visat att man kan spåra flygplan över hela jorden med hjälp av nanosatelliter. Mellan 50 och 100 nanosatelliter behövs för ett sådant uppdrag och kostnaden skulle landa på ungefär 200 Mkr. Med vanliga satelliter skulle en sådan investering kosta flera miljarder”, säger Niels Buus, vd på Gomspace.

Läs mer: Så vill Elon Musk kolonisera Mars

Under första halvåret 2016 hade bolaget intäkter på 24,9 Mkr och levererade en vinst på 1,4 Mkr. Men man har ambitiösa framtidsplaner. Efterfrågan på nanosatelliter ökar kraftigt och om fem år räknar bolaget med att försäljningen ska uppgå till hela 800 Mkr per år.

”Företag kan tillhandahålla fler tjänster när det blir billigare med satelliter. När prislappen sjunker så mycket blir det också möjligt för utvecklingsländer att använda satelliter”, säger Niels Buus.

Gomspace har gått som en raket på börsen och aktien handlades under måndagen kring 31 kronor, en ökning med över 140 procent sedan noteringen i juni. I dag uppgår börsvärdet till drygt 770 Mkr.

Snart är det dags för rymdbolag nummer två att skjutas ut i börsrymden. Den 21 december noteras ÅAC Microtec på Stockholmsbörsen. Bolaget utvecklar teknikkomponenter för små satelliter.

”Det finns en jättestor efterfrågan på data från rymden. Vi vill verka i marknaden mellan de allra minsta satelliterna och de största”, säger vd:n Mikael Andersson.

Enligt honom efterfrågan på data från rymden bara att öka.

”Rymden är i dag avdramatiserad, den är en del av vår infrastruktur. Stänger man av satelliter slutar många samhällsfunktioner att fungera”, säger Mikael Andersson.

Läs mer: Hyperloop-bolag vill utmana Sveriges snabbtåg

Bland investerarna finns Sveriges enda astronaut: Christer Fuglesang, som tecknat aktier för strax över 100 000 kronor. Även Sverker Martin-Löf har tecknat aktier för dryga halvmiljonen. Sverker Martin-Löf är en veteran inom näringslivet som dock tvingades bort från sina poster i Industrivärden-sfären i samband med en granskning av SvD Näringsliv 2015

Värderingen i ÅAC Microtec ligger på 95 Mkr innan emissionsbeloppet räknats in. Största ägare i bolaget är statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform.

ÅAC Microtec hade 22,8 Mkr i intäkter mellan januari och september 2016. Förlusten under perioden uppgick till 11,8 Mkr.

Läs mer: 20 miljoner till svenska rymdbolag Foto:
Sara Wiman från Geografiska informationsbyrån, Kristoffer Ödmark från Widefind och Fredrik Bruhn från Unibap är med i rymdsatsningen. Längst till höger Jens Lundström som ansvarar för projektet på ESA BIC Sweden. Foto: Amanda Lindgren


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?