1515

Så heta är rymdbolagen på börsen

Ett rymdbolag har gått till börsen. Ett till är på väg med astronauten Christer Fuglesang som investerare. Di Digital har tagit tempen på rymdbolagen på börsen.

 

Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, har investerat i ÅAC Microtec. Till höger en satellit från rymdteknikbolaget OHB Sweden som  ÅAC levererat omborddator och kraftsystem till.
Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, har investerat i ÅAC Microtec. Till höger en satellit från rymdteknikbolaget OHB Sweden som ÅAC levererat omborddator och kraftsystem till.Bild:Christine Olsson/ÅAC Microtec

Rymden är en industri på frammarsch, ledd av uppmärksammade amerikanska initiativ som Elon Musks Space X och Jeff Bezos Blue Origin. Båda bolagen är privata. Däremot finns det gott om bolag delvis eller helt sysslar med rymdverksamhet och som är noterade i USA.

Sedan i somras finns det också ett rymdbolag noterat på Stockholmsbörsen, nämligen Gomspace, med målet att rita om kartan för hela satellitbranschen. Bolaget tillverkar så kallade nanosatelliter, vilket är små satelliter med en vikt på 15 kilo eller mindre. Bolaget, som har funnits i nästan tio år, hanterar utveckling, tillverkning, uppsändning och drift av satelliterna.

”Nanosatelliter är mycket billigare än vanliga satelliter. Till exempel, vi har visat att man kan spåra flygplan över hela jorden med hjälp av nanosatelliter. Mellan 50 och 100 nanosatelliter behövs för ett sådant uppdrag och kostnaden skulle landa på ungefär 200 Mkr. Med vanliga satelliter skulle en sådan investering kosta flera miljarder”, säger Niels Buus, vd på Gomspace.

Läs mer: Så vill Elon Musk kolonisera Mars

Under första halvåret 2016 hade bolaget intäkter på 24,9 Mkr och levererade en vinst på 1,4 Mkr. Men man har ambitiösa framtidsplaner. Efterfrågan på nanosatelliter ökar kraftigt och om fem år räknar bolaget med att försäljningen ska uppgå till hela 800 Mkr per år.

”Företag kan tillhandahålla fler tjänster när det blir billigare med satelliter. När prislappen sjunker så mycket blir det också möjligt för utvecklingsländer att använda satelliter”, säger Niels Buus.

Gomspace har gått som en raket på börsen och aktien handlades under måndagen kring 31 kronor, en ökning med över 140 procent sedan noteringen i juni. I dag uppgår börsvärdet till drygt 770 Mkr.

Snart är det dags för rymdbolag nummer två att skjutas ut i börsrymden. Den 21 december noteras ÅAC Microtec på Stockholmsbörsen. Bolaget utvecklar teknikkomponenter för små satelliter.

”Det finns en jättestor efterfrågan på data från rymden. Vi vill verka i marknaden mellan de allra minsta satelliterna och de största”, säger vd:n Mikael Andersson.

Enligt honom efterfrågan på data från rymden bara att öka.

”Rymden är i dag avdramatiserad, den är en del av vår infrastruktur. Stänger man av satelliter slutar många samhällsfunktioner att fungera”, säger Mikael Andersson.

Läs mer: Hyperloop-bolag vill utmana Sveriges snabbtåg

Bland investerarna finns Sveriges enda astronaut: Christer Fuglesang, som tecknat aktier för strax över 100 000 kronor. Även Sverker Martin-Löf har tecknat aktier för dryga halvmiljonen. Sverker Martin-Löf är en veteran inom näringslivet som dock tvingades bort från sina poster i Industrivärden-sfären i samband med en granskning av SvD Näringsliv 2015

Värderingen i ÅAC Microtec ligger på 95 Mkr innan emissionsbeloppet räknats in. Största ägare i bolaget är statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform.

ÅAC Microtec hade 22,8 Mkr i intäkter mellan januari och september 2016. Förlusten under perioden uppgick till 11,8 Mkr.

Läs mer: 20 miljoner till svenska rymdbolag Foto:
Sara Wiman från Geografiska informationsbyrån, Kristoffer Ödmark från Widefind och Fredrik Bruhn från Unibap är med i rymdsatsningen. Längst till höger Jens Lundström som ansvarar för projektet på ESA BIC Sweden. Foto: Amanda Lindgren


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?