1515
Annons

Så har ryssarna googlat under kriget

Ekonomi och sociala medier har varit i fokus bland ryssar – men inte själva kriget i lika hög grad. Det visar en kartläggning av de ryska googletrenderna sedan Rysslands invasion av Ukraina började, som Svenska Yle har gjort.

Många googlingar kretsade kring utländska bolag som lämnar landet, däribland svenska H&M och Ikea.
Många googlingar kretsade kring utländska bolag som lämnar landet, däribland svenska H&M och Ikea.

Intresset för ekonomi har varit stort och många har googlat på fraser som ”styrränta”, ”dollarns kurs” och ”vad är SWIFT?”. Många googlingar kretsade också kring de utländska bolag som meddelat att de lämnar den ryska marknaden, som Ikea, H&M, Zara och Apple. Enligt undersökningen exploderade sökningarna på Playstations webbutik i samma sekund som företaget meddelade att de lämnade landet. 

I samband med att Facebook och Instagram blockerades i landet handlade googlingarna i hög grad kring det, och möjliga ersättare. Sökningarna på VPN, det vill säga virtuella privata nätverk som kan användas för att komma åt utländska nyhetssidor och logga in på sociala medier som blockerats av ryska staten, ökade också kraftigt. Appar för VPN är nu de mest populära i Apples App Store i Ryssland, enligt Yle. Detta har tidigare rapporterats av CNBC.

Flera vanliga sökningar är även tydligt kopplade till den allt strängare censur som ryska medier utsatts för under kriget. Till exempel sökte många på censurmyndigheten Roskomnadzor under krigets andra dag.

Men bara en handfull av de populäraste sökningarna under de tre senaste veckorna handlar om direkta krigshändelser. I stället är det emellanåt stort fokus på fotbollsmatcher och underhållningsnyheter.

De vill minska personalbristen i vården – backas av ishockeyspelare

Startupen Vivium vill motverka personalbristen i vården med hjälp av en plattform som drar ner på det administrativa arbetet. Nu tar bolaget in färska miljoner, bland annat från två NHL-spelare. ”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA”, säger vd:n Peter Westerholm. 

Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.
Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.

Startupbolaget Vivium vill effektivisera tiden det tar att rekrytera ny personal till den underbemannade vårdsektorn med hjälp av automatisering. 

”Om vi vinner tid i det administrativa arbetet kan vi få tid över som istället kan läggas på patienterna”, säger vd:n och medgrundaren Peter Westerholm som tror att personalbristen delvis beror på ineffektiva rekryteringsmetoder. 

Han är förvånad över att så stora delar av det administrativa arbetet fortfarande sker manuellt.

”Vi märkte att det fanns väldigt mycket som kunde förbättras och att det saknades digitala verktyg,” säger vd:n som själv kommer från vårdbemanningsbranschen. 

På Viviums digitala plattform kombineras schemaläggning och resurshantering för timanställda och bemanningspersonal. Tjänsten kan integreras både i privat- och offentlig sektor.  

”Vi är unika för att vi tagit grepp om helheten. Det finns aktörer som bara sköter schemaläggning, sen finns det de som endast tillhandahåller vikarier. Vi däremot, kombinerar alla delar.” 

Vivium har inte haft någon omsättning sedan starten 2020. Men efter det första halvåret 2022 är bolaget uppe i 400.000 kronor. 

Sedan januari är cirka 300 medarbetare vid Danderyds sjukhus uppkopplade till Vivium. Peter Westerholm menar att sjukhuset tack vare plattformen kunnat göra tidsbesparingar på upp till 75 procent. 

”Vårdpersonalen upplever minskad stress och betydligt enklare hantering av schemaläggning som en effekt av Vivium”, säger han. 

I höst lanserar företaget sin tjänst hos ytterligare en aktör som driver sex olika vårdmottagningar. 

”Målsättningen är att fyrdubbla omsättningen under andra delen av året”, säger Peter Westerholm.

I maj stängde Vivium en runda på nio miljoner kronor med befintliga ägare som investeraren Hidden Dreams, fastighetsentreprenören Fredrik Holmström och serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh. 

Nya till Vivium är bland annat NHL-spelarna Oliver Kylington från Calgary Flames och Patrik Nemeth från New York Rangers, som är vänner till en av grundarna. 

Med pengarna tänker de fortsätta satsa på utvecklingen av plattformen samt på att få ut den hos fler kunder. Tanken är att anställa fler till bolaget som i dagsläget består av fyra heltidsanställda på huvudkontoret, varav tre är grundarna själva, plus 10-15 utvecklare.

Peter Westerholm menar att tjänsten så småningom kan komma att utvecklas för områden utanför vårdsektorn.

”Vivium kan appliceras på alla företag med timvikarier. Vi började i den här vertikalen eftersom grundarteamet kommer ifrån vårdbemanningsbranschen.”

Framöver är planen att expandera. Inom fem år vill Vivium ha tagit klivet utanför den svenska marknaden. 

”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA.” 

Läs mer: Studenternas vårdplattform tar in miljoner från Dropbox-grundare 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera