1515

Så har bitcoinbrytningen blivit Bodens nya guldgruva

När de elintensiva industrierna drog ned samtidigt som Försvaret lämnade barackerna tomma behövde Boden hitta en ny lösning. Brytningen av kryptovalutor kom som en skänk från ovan.

Stängslen till datahallarna i Boden håller effektivt ute nyfikna besökare.
Stängslen till datahallarna i Boden håller effektivt ute nyfikna besökare.Foto:Per Pettersson
Stängslen till datahallarna i Boden håller effektivt bort nyfikna besökare.
Stängslen till datahallarna i Boden håller effektivt bort nyfikna besökare.Foto:Per Pettersson

Det är snöigt, grått och cirka 10 minusgrader. Det är samtidigt oerhört tyst, i alla fall innan man kliver in i datahallarna i Boden. Där går fläktarna varma. 

”Welcome!”, säger Stjepan Puljiz när han öppnar dörren till Genesis Minings stora gröna hangar.

I efterhand kan man tycka att KNC:s konkurs har gynnat oss

Han och ett dussintal anställda är i full gång med att göra allt redo för den första leveransen av datorer som används vid brytningen av kryptovalutor. 

Trots den ökade kostnaden att bryta kryptovalutor har bolagen inte avskräckts från jakten på det digitala guldet. Men i och med kostnaden ökar för varje dag som går är det av stor betydelse att lokalerna i Boden inte står tomma längre än nödvändigt. 

”Då är det också väldigt viktigt att få upp dem på en gång”, säger han. 

Stjepan Puljiz tar oss på en rundtur mellan raderna av hangarens metallhyllor som snart ska fyllas med datorer för att bryta det nya guldet. Vi hamnar till slut i ett rum där ett dussintal flyttlådor står uppradade med svarta små kablar i. All plast runt kablarna ska tas bort innan brytarna anländer för att spara tid vid installation. 

I samma rum, för 19 månader sedan, berättade Sam Cole, vd för bitcoinbrytaren KNC Miners, för sina partners att bolaget skulle sättas i konkurs. 

”Det tog oss sju till nio månader att komma på fötter igen efter det”, säger Erik Svensson, vd för det kommunala bolaget Boden Business Agency, som fungerar som en länk mellan kommunen och de tekniktunga bolag som just nu söker sig till regionen.

Läs även: Guldruschen som kom av sig 

KNC Miner var våren 2016 den största aktören för brytning av kryptovalutor i Sverige. I Boden hade bolaget tre stora byggnader och höll samtidigt på att bygga en fjärde hangar. När bolaget gick i konkurs kom det som en chock och många trodde att man framöver skulle behöva ge upp den typen av verksamhet till konkurrenterna i Kina. Men så blev det inte.

”I efterhand kan man tycka att KNC:s konkurs har gynnat oss. Nu har vi många fler aktörer på plats”, säger Erik Svensson. 

Förutom Genesis Mining, som har tagit över delar av KNC:s stora datahallar, finns det även andra aktörer i Boden som kinesiska Canaan, Blockbase och Gogreenpoint. 

Alla nämnda bolag håller på ett eller annat sätt på med att bryta kryptovalutor med blockkedjeteknik.

”Egentligen är Boden inte speciellt bra för oss klimatmässigt. När det blir nedåt 40 minusgrader tar det mer energi för oss att se till att utrustningen klarar av kylan”, säger Helmut Rauth, österrikaren som är vd för Genesis Minings svenska filial men har även roller som huvudansvarig för Genesis kundservice, revision och även för bolagets verksamhet på Island.

Egentligen är Boden inte speciellt bra för oss klimatmässigt. När det blir nedåt 40 minusgrader tar det mer energi för oss att se till att utrustningen klarar av kylan

När Di Digital når honom via Skype jobbar han från kontoret i München. 

”Jag hade planerat att vara i Boden i måndags men jag hann inte på grund av allt annat som måste göras. Egentligen vill jag vara i Boden åtminstone en gång i månaden för att hålla kontakten med våra partners på plats”, säger Helmut Rauth.

Det är så han ser på elbolagen, kommunen och även Boden Business Agency. Och det är just relationen med de olika aktörerna i Boden som har gjort platsen så passande för Genesis Mining.

Läs även: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss 

”För oss finns det stora möjligheter att skala upp verksamheten och sen bygger många överenskommelser på att man tar i hand, vilket jag gillar. Det är det österrikiska sättet att göra affärer på. Sen är det självklart viktigt med tillgången på elektricitet, både att den är grön men också att den har ett attraktivt pris”, säger Helmut Rauth. 

Genesis Mining har just slutit nya avtal med Boden för att bygga fler hangarer i anslutning till datahallen de redan besitter. Och de är inte ensamma, även konkurrenten Blockbase bygger nytt.

Hur Boden har lyckats skapa ett klimat som lockar bitcoinbrytare från hela världen är svårt att förstå utan att gå tillbaka i tiden. 

Redan 2011 fick Boden en anonym förfrågan från Facebook om hur möjligheten skulle se ut för den amerikanska jätten att bygga ett datacenter i regionen. 

”Då tog det oss 18 månader att förbereda ett erbjudande som motsvarade kraven i förfrågan”, säger Erik Svensson och fortsätter:

”Men efter att vi hade gjort det så lärde vi oss hur vi skulle kunna göra. Nu när vi får liknande förfrågningar går den processen väldigt snabbt.”

Boden drabbades hårt när Försvaret drog ned på verksamheten och det stora sjukhuset flyttade till grannkommunen Luleå. När andra elintensiva basindustrier, som pappersindustrin, har minskat i omfång har det behövts andra elintensiva affärsmöjligheter för regionen, inte minst för att använda det elöverskott som Lule älv producerar. 

Faktumet att datahallar numera klassas som en ny basindustri för Sverige har gjort att branschen får ta del av de rådande skatterabatterna på el. Därför blir platser som Boden mer intressanta för techjättarna. 

Men även om brytningen av bitcoin och andra kryptovalutor skulle bli oattraktiv för bolagen ser Helmut Rauth ingen anledning till varför man inte skulle fortsätta använda hallarna i Boden.

”Vi får massvis av förfrågningar för vidareutveckling av blockkedjeteknik. Så om man tittar framåt så brytningen kommer att fortsätta och vi har infrastrukturen för det”, säger Helmut Rauth.

Trots att det ännu bara finns ett fåtal brytare i hangaren råder totalt fotoförbud. Efter mycket övertalning får vi ta en bild av Stjepan Puljiz stående bredvid skalet till en av brytarna som är på väg. Ängsligheten att information inifrån hallarna ska läcka ut till konkurrenterna genomsyrar hela branschen, även i Boden. 

För Stjepan Puljiz, som kom till Sverige för att jobba med installationen i Genesis hangarer, betyder hans treårskontrakt antagligen att han stannar i Boden ett tag framöver. 

”Det blir mycket att göra nu men vi är på banan för att få klart allt i tid”, säger han.

 

FAKTARUTA: HUR GÅR BRYTNINGEN TILL

Både bolag och privatpersoner som vill bryta kryptovalutor behöver:

1. en plats som har ett fläktsystem för att kyla ner datorerna som bryter
2. datorer vars enda uppgift är att bryta
3. en specialdesignad hårdvara, Asic för bitcoin eller ett grafikkort (GPU) för andra
4. en mjukvara för att bryta
5. ett säkert nätverk som ger dig bra uppkoppling
6. god tillgång till billig el eftersom brytningen är högintensiv.


FAKTARUTA: KNC MINER

2014 meddelade KNC Miner sin avsikt att starta en "bitcoingruva" i Boden.
Bolaget med medgrundaren och vd:n Sam Cole lyckades locka till sig totalt 220 miljoner kronor av bland annat riskkapitalbolagen Creandum och Londonbaserade Accel. 

På mindre än ett år omsatte bolaget närmre en halv miljard kronor. 

Men den 27 maj 2016 gick bolaget i konkurs. Orsaken ska ha varit att ingen av investerarna ville leda ytterligare en finansieringsrunda samtidigt som kostnaderna rusade. 

Vid tidpunkten för KNC Miners konkurs stod bitcoin-kursen i 440 dollar. 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?