1515

Så försvarar Peter Thiel sin miljondonation till Donald Trump

Entreprenören och techinvesteraren Peter Thiel har fått hård kritik för sin donation på drygt tio miljoner kronor till Donald Trump. På måndagskvällen försökte han förklara sin ståndpunkt i en livesändning.

Peter Thiel talade på republikanernas konvent i juli i år.
Peter Thiel talade på republikanernas konvent i juli i år.Foto:TT/J. Scott Applewhite

(Di Digital/Silicon Valley) Den kände techmiljardären och Paypal-medgrundaren Peter Thiel tillhör en minoritet i Silicon Valley. Här är de flesta demokrater och hans donation till Donald Trumps skandalomsusade kampanj på 1,25 miljoner dollar, motsvarande drygt elva miljoner kronor, har provocerat många i dalen.

Läs också: Silicon Valley nobbar Donald Trump

I ett försvarstal och en frågestund på The National Press Club i Washington på måndagskvällen svensk tid la Peter Thiel ut orden om varför han väljer att stötta Donald Trump.

”Hur galet det här valet än tycks vara, är det mindre galet än tillståndet i vårt land”, sa Peter Thiel i sändningen.

Han sa att han tycker båda kandidaterna i valet ”inte är perfekta människor, minst sagt”, och att han inte håller med om allt Donald Trump gör.

”Ingen tycker att hans kommentarer om kvinnor är acceptabla. De var klart stötande och olämpliga”, sa Peter Thiel.

Peter Thiel har själv fått kritik för saker han har sagt om kvinnor. Han gick nyligen ut och bad om ursäkt för att ha kallat så kallade date rapes, dejt-våldtäkter, för ”försenad ånger” i sin bok The Diversity Myth från 1995.

Under sändningen från pressklubben försvarade han sitt stöd för Donald Trump med att många ändå väljer att stödja presidentkandidaten för att de tycker att USA:s nuvarande ledarskap har misslyckats.

”Ingen skulle säga att Donald Trump är en ödmjuk man. Men de stora sakerna han har rätt om medför en välbehövlig dos av ödmjukhet i vår politik”, sa Peter Thiel.

Han la mer tid på att prata om vad han inte tycker fungerar i USA än att kommentera det Donald Trump står för. Det handlade bland annat om att 64 procent av människor över 55 år har mindre sparade pengar än vad som räcker i ett år. Och om kostnaderna för sjukvård.

Det gäller att inte ta Donald Trump på orden, sa Peter Thiel, och tog förslaget om att förbjuda muslimer att komma in i USA som exempel. Han hyllade bland annat Donald Trumps motstånd mot statlig reglering och fria handelsavtal.

”Vad som än händer i det här valet så är det Trump representerar inte galet”, hävdade Peter Thiel.

Den senaste veckan har bland andra Facebook och den prestigefyllda acceleratorn Y Combinator fått förklara varför de väljer att fortsätta jobba med Peter Thiel trots Trump-stödet.

Peter Thiel var den första externa personen som investerade i Facebook och han sitter i bolagets styrelse.

”Vi bryr oss mycket om mångfald. Det är lätt att säga när det betyder att stå upp för idéer man håller med om. Det är mycket svårare när det gäller att stå upp rättigheten för människor med en annan synvinkel att säga vad de bryr sig om. Det är ännu viktigare”, skrev Mark Zuckerberg i ett meddelande till sina anställda på Facebook, som postades på Hacker News.

Sam Altman, chef på Y Combinator, valde att gå ut på Twitter och förklara sin ståndpunkt. Han skrev bland annat:

”Thiel är en högprofilsupporter av Trump. Jag håller inte med om detta. Y Combinator kommer inte att avskeda någon för att stödja en kandidat för ett stort parti.”

Samtidigt gick organisationen Project Include, med medgrundaren och Silicon Valley-advokaten Ellen Pao i spetsen, ut och sa att man tar avstånd till Y Combinator.

Läs också: Trump-anhängaren Thiel stöter på motstånd i Silicon Valley

Och det här är inte första gången Peter Thiel är i blåsväder. Under sändningen från pressklubben i Washington kommenterade han också sitt finansiella stöd till wrestlingbrottaren Hulk Hogans stämning av Gawker Media, vilket direkt väckte reaktioner.

Läs mer: Gawkers prislapp lägre än skulden till Hulk Hogan 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?