1515

Så blir Iphone 13 – och då kommer den till Sverige

Elva månader efter debuten för succételefonen Iphone 12 släpper Apple uppföljaren.

Fokus ligger på bättre kameror och nyheter under huven – i linje med förväntningarna.

”Det är en kamera som kan skapa en helt ny genre av film”, sa stjärnregissören Kathryn Bigelow under eventet.

Apples vd Tim Cook presenterade nyheter under ett videoevent under tisdagskvällen.
Apples vd Tim Cook presenterade nyheter under ett videoevent under tisdagskvällen.

Apples AAPL 0% Dagens utveckling höstevent är traditionellt sett det som lockar mest intresse. Anledningen är förstås att det är då bolaget historiskt sett presenterat sin flaggskeppsprodukt, Iphone.

Till skillnad från förra året, då presentationen omgärdades av rykten om en total omgörning och 5g-stöd har årets event föregåtts av mer återhållsamma rykten.

Och mycket riktigt var svaret att Iphone 13 inte heller får några dramatiska förändringar.

Fokus hamnade som väntat på kamerorna, som i den starkaste modellen Iphone 13 Pro kommer med nya videofunktioner som bolaget menar håller för ”riktig filmproduktion”.

Något Apple också fick stjärnregissören Kathryn Bigelow att skriva under på.

Det var fullt fokus på kamerorna när Apple presenterade sin nya Iphone 13 Pro. Här också i en ny ljusblå färg.
Det var fullt fokus på kamerorna när Apple presenterade sin nya Iphone 13 Pro. Här också i en ny ljusblå färg.

Förbättrad ljuskänslighet över alla tre kameror och möjligheten att spela in i en komprimeringsfri 4K-upplösning är något som kommer göra att fler oprövade filmtalanger kan skapa sina alster utan dyr utrusning, hette det.

”Det är en kamera som kan skapa en helt ny genre av film”, sa hon under Apples presentation.

Om vi kommer få se nya storfilmer skapade med Iphone återstår att se, men bland funktionerna tryckte bolaget på nya metoder för åkningar i skärpa och djup.

Kamerorna i Iphone 13 Pro kommer i tre utföranden, en standardvidvinkel, en ultravidvinkel och en telelins med 3X förstoring. Samtliga kommer till skillnad från Iphone 12 att ha stöd för det populära nattläget.

Iphone 13 kommer också med ett nytt chip med en lång rad prestandaförbättringar när det kommer till grafik och datakrävande processer.

Designen känns dock igen från Iphone 12.

Totalt handlar det om fyra nya modeller av Iphone 13 – standardutförandet i 6,1 tums display och en ”mini” på 5,4 tum. Pro-modellen är också 6,1 tum i standard och ”Pro Max”-utförandet 6,7 tum.

Displayerna är av en ny typ med stöd för snabbare uppdateringsfrekvens upp till 120 hertz.

Alla kommer att släppas den 24 september.

Apple Watch kommer med en ny större display, men med samma design.
Apple Watch kommer med en ny större display, men med samma design.

Bland övriga spekulationer inför eventet fanns hopp en helt ny design av Apple Watch – så blev det inte.

Den nya klockan – ”Series 7” – har en större display, men behåller samma runda design. Nyheterna är istället att den större displayen är 70 procent mer ljusstark och rymmer ett tangentbord i skrivläget.

Klockan kommer också med ett nytt starkare glas och en högre klassificering av dammtålighet, för att passa i fler krävande omständigheter.

Apple presenterade också nyheter till träningsprogrammet Apple Fitness+, som släpps till en rad nya marknader, dock inte i Sverige.

Nya Ipad mini har fingeravtrycks-läsare i knappen på ovansidan och får en design som mer liknar Ipad Pro.
Nya Ipad mini har fingeravtrycks-läsare i knappen på ovansidan och får en design som mer liknar Ipad Pro.

Apple passade också på att uppgradera de två enklare versionerna av surfplattan Ipad. Den billigaste varianten – kort och gott ”Ipad” – får en snabbare processor och ”Ipad mini” en design som mer liknar Ipad Pro och Ipad Air.

I Ipad mini kommer också två nya 12 megapixelkameror; en selfiekamera med ultravidvinkel och en framåtvänd kamera i standardvidvinkel.


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?