1515

Så blev Luleå hem för både datacenter och startupbolag

Di Startup Tour landar i Luleå i höst. På senare år har startupscenen i Norrbottens största stad utvecklats, konstaterar Jens Lundström, vd på Arctic Business Incubator. ”Har du en idé i Luleå kommer du snabbt få träffa och pitcha din idé för lokala affärsänglar”, säger han.

Under årets Di Startup Tour gör pitchtävlingen sitt första besök i Luleå.
Under årets Di Startup Tour gör pitchtävlingen sitt första besök i Luleå.Foto:Wikimedia Commons

Luleås betydelse för Sveriges digitala ekosystem växer. I våras meddelade Facebook att de ska bygga ut sitt datacenter i staden vilket gör att anläggningen blir en av världens största. Sedan det sociala nätverkets första etablering 2011 har andra följt efter, lockade av den naturliga kylan och den relativt billiga energin. Totalt finns nu 18 olika datacenter i Luleåregionen.

Läs även: Jakten på Sveriges hetaste startupbolag är i gång – anmäl din startup till Di Startup Tour 2018  

Men även frånsett datacentren finns det flera skäl att ha koll på Luleå som techstad. Det menar Jens Lundström, vd för Arctic Business Incubator som stöttar innovativa startups i norra Sverige.

”De senaste 10-15 åren har Luleå genomgått en stor förändring. Från att ha varit en traditionell industristad har vi i dag ett mycket mer mångfacetterat näringsliv. Vi har alltifrån SSAB till datacentren och startups inom cleantech och it-mjukvara”, säger han.

Som exempel på ett spännande Luleåbolag nämner Jens Lundström säkerhetsföretaget Behaviosec som i början av året mottog en investering på 140 miljoner kronor från bland annat den amerikanska jätten Cisco.

Läs mer: Lulebolaget Behaviosec tar in 140 miljoner från ”dröminvesterare” 

I Luleå satsas det mycket på it-lösningar samt gruv- och mineralindustrin. Rymdindustrin är ett annat område där Luleåbolag har möjligheter menar Jens Lundström och pekar på att Luleå tekniska universitet bedriver rymdforskning och att Esrange i Kiruna ligger relativt nära.

Just Luleå tekniska universitet, som Arctic Business Incubator samarbetar med, har varit och är fortfarande nyckeln till Norrlands startupsscen, enligt Jens Lundström.

”Det hade inte funnits några startups här uppe utan universitetet. Alla våra bolag har någon sorts relation dit, antingen för att de grundats av studenter eller anställda eller för att de har tagit del av forskningsresultat därifrån”, säger han.

Även datacentren har betytt mycket för stadens startupbolag.

”Den direkta effekten är att våra bolag som har idéer kring datacenter har lätt för att träffa dem. Den indirekta effekten är att studenter och bolag här uppe ser att det finns en väldig potential att göra internationella affärer från Norrbotten. Det har varit viktigt för självförtroendet och självbilden”, säger Jens Lundström.

Hur är tillgången till riskkapital?

”För 5-10 år sedan var det mer tungjobbat men i dag finns det flera aktiva affärsängelsnätverk här uppe med 20-30 personer i varje. Den här dynamiken kanske fanns i Stockholm för 20 år sedan. Men nu finns den här också. Har du en idé i Luleå kommer du snabbt få träffa och pitcha din idé för lokala affärsänglar”, säger han.

Vad händer framöver tror du?

”Vi har ett stort inflöde av innovationer och affärsidéer både från universitetet och från regionens bolag. En vision vi har är att i framtiden ska du kunna komma till Luleå och få en idé från exempelvis universitetet som du sedan klär med ett team.”

Den 3 oktober kommer Di Digital Startup Tour till Luleå. Vinnaren direktkvalificeras till finalen i Stockholm den 28 november. Vinnaren i den tävlingen får bland annat en miljon kronor för marknadsföring i Bonnier News kanaler. Anmäl ditt företag eller säkra en plats i publiken här!


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?