1515
Annons

Så blev de techvärldens rikaste

När världens rikaste personer listas är det techprofilerna som ligger i topp. Men långt ifrån alla är lika kända som Bill Gates och Mark Zuckerberg. Di Digital har tittat på hur techvärldens mest förmögna tjänade sina miljarder.

 

Jeff Bezos

Källa till förmögenhet: Amazon

God för: 1409 miljarder kronor

Amazon-grundaren är inte bara den rikaste tech-personen utan också världens rikaste alla kategorier. Hans samlade förmögenhet är värd hisnande 152 miljarder dollar, motsvarande 1409 miljarder kronor. Jeff Bezos grundade e-handelsjätten redan 1994.

Nyligen meddelade han och frun McKenzie att de skiljer sig efter 25 år. När skilsmässan går igenom kommer McKenzie Bezos att ta över en fjärdedel av exmakens innehav i Amazon, totalt 4 procent av aktierna i bolaget till ett värde av totalt 320 miljarder kronor – vilket kommer att göra henne till en av världens rikaste kvinnor. Jeff Bezos position som listetta lär dock vara ohotad även efter det.

 

Bill Gates

Källa till förmögenhet: Microsoft

God för: 928 miljarder kronor

Bill Gates grundade Microsoft tillsammans med Paul Allen 1975, och har länge legat i toppskiktet bland värdens mest förmögna människor.

I början av sin karriär skrev han brev till tidiga datorentusiaster och propagerade att mjukvara inte skulle få kopieras utan tillstånd, vilket många sysslade med då. Han menade också att det fanns en kommersiell marknad på området, men få var beredda att hålla med honom.

Bill Gates har, tillsammans med sin fru Melinda, startat Bill & Melinda Gates Foundation som är världens största privata välgörenhetsstiftelse.

 

Larry Ellison

Källa till förmögenhet: Oracle

God för: 606 miljarder kronor

Mjukvaruföretaget Oracle grundades av Larry Ellison, Bob Miner och Ed Oates 1977. Larry Ellison satt själv på vd-posten från starten ända till 2014, och i dag äger han 25 procent av bolaget.

År 2012 köpte han 98 procent av den hawaiianska ön Lanai, där priset rapporterades att vara mellan 2,8 miljarder kronor. Sedan dess har han investerat ytterligare flera miljarder kronor på att utveckla infrastrukturen och miljövänligt jordbruk på ön.

 

Mark Zuckerberg

Källa till förmögenhet: Facebook

God för: 611 miljarder kronor

Mark Zuckerberg är en av fyra grundare av Facebook som såg dagens ljus 2004. Historien om hur hans community för studenter på Harvard har vuxit till att bli det första samlingsplatsen på internet där folk använder sina riktiga namn, är vida spridd.

Som 23-åring blev han den yngsta någonsin som blivit dollarmiljardär på egen hand, ett rekord som 21-åriga Kylie Jenner dock bräckte tidigare i år.

 

Larry Page

Källa till förmögenhet: Google, Alphabet

God för: 511 miljarder kronor

Larry Page grundade Google 1998 tillsammans med Sergey Brin (se nedan). De båda utvecklade sökmotorns algoritm PageRank (ja, den är döpt efter Larry Page själv) som rankar sökträffarnas efter relevans. Han var också företagets första vd fram till 2001, en position som han också hade 2011-2015. Efter den senaste sejouren som vd tog han över samma stol i det nybildade moderbolaget Alphabet, som förutom Google också innehåller biotech-företaget Calico och cybersäkerhetsbolaget Chronicle.

 

Sergey Brin

Källa till förmögenhet: Google, Alphabet

God för: 500 miljarder kronor

Den Sovjet-födde Sergey Brin träffade Google-kompanjonen Larry Page när de båda studerade på Stanford University. För att bli vinstdrivande efter starten valde de erbjöd de företag att betala för att deras webbsidor skulle hamna överst bland sökresultaten - vilket blev starten på den ekonomiska sagan som inte verkar ha något slut. I dag är Sergey Brin så kallad president i moderbolaget Alphabet.

 

Steve Ballmer

Källa till förmögenhet: Microsoft

God för: 422 miljarder kronor

Steve Ballmer började arbeta på Microsoft 1980 där han blev den 30:e personen i ordningen som värvades av den gamla studiekamraten Bill Gates. När han började erbjöds han 50000 dollar tillsammans med en ägarandel på 8 procent. 23 år senare sålde han av en viss del av ägandet, till ett totalt värde av 955 miljoner dollar. År 2000 blev han vd för företaget en post som han satt på till 2014. Strax efter att han slutade sin tjänst köpte han laget Los Angeles Clippers i den amerikanska basketligan, NBA, för 18 miljarder kronor.

 

Ma Huateng

Källa till förmögenhet: Tencent

God för: 405 miljarder kronor

Ma Huateng, eller Pony Ma som han också är känd som, är medgrundare till den kinesiska internetjätten Tencent. Bolaget flaggskepp, meddelandetjänsten Wechat, har fler än 1 miljard användare. Bolaget bildades 1998 när man skapade en kopia av tjänsten ICQ, som då var världsledande inom direktmeddelanden. Tilltaget blev en succé och Tencent har i dag ett hundratal dotterbolag inom alla industrier man kan tänka sig. Eftersom de äger företag i flera sektorer kan de flytta kunder mellan sina tjänster, för att på så sätt tjäna pengar på samma kund flera gånger om. Bolaget har i dag också ägarandelar i till exempel Spotify, Tesla och Snapchats moderbolag Snap.

...och hon är den rikaste kvinnan...

Dagmar Dolby

Källa till förmögenhet: Dolby

God för: 39 miljarder kronor

I techbranschen är de 52 rikaste på listan män. Den rikaste kvinnan är Dagmar Dolby. Den 78 år gamla amerikanskan föddes i Tyskland mitt under brinnande världskrig. Hennes make Ray Dolby, som dog 2013, är grundaren till ljudteknikföretaget Dolby Laboratories som var pionjärer inom surroundljud. Tekniken används i dag i filmer, tv-spel och mobiltelefoner. Dagmar Dolby äger i dag 38 procent av aktierna i bolaget. Efter makens död har hon donerat hundratals miljoner kronor till universitet och forskning.

...och den rikaste techsvensken är...

Martin Lorentzon

Källa till förmögenhet: Spotify och Tradedoubler TRAD -4,60% Dagens utveckling

God för: 27 miljarder kronor

Martin Lorentzon grundade som bekant Spotify tillsammans med Daniel Ek 2006. Boråsbördige Martin Lorentzon grundade i slutet av 1990-talet det onlinebaserade marknadsföringsbolaget Tradedoubler. Bolaget överlevde it-kraschen år 2000 och efter noteringen på Stockholmsbörsen kunde han och medgrundaren Felix Hagnö sälja sina aktier för hundratals miljoner kronor. Pengarna använde Martin Lorentzon för att ur till stora delar egen ficka, utveckla Spotify. Medgrundaren Daniel Ek har en något lägre förmögenhet, cirka 20 miljarder kronor, enligt Forbes.

Fotnot: Listan är hämtad från Forbes miljonärsindex.


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?