1515
Annons

Ryssland vill stämpla Meta Platforms som en ”extremistorganisation”

Den ryska generalåklagaren föreslår att amerikanska Meta  Platforms ska stämplas som en ”extremistorganisation” som ”uppmanar till mord på ryssar”. Det rapporterar Reuters. 

Mark Zuckerberg (till höger) och hans bolag Meta Platforms bör stämplas som en extremistorganisation, menar den ryska generalåklagaren.
Mark Zuckerberg (till höger) och hans bolag Meta Platforms bör stämplas som en extremistorganisation, menar den ryska generalåklagaren.

Detta efter att Reuters under fredagen rapporterat att Meta tillfälligt ändrat regler som öppnar för våldsamt krigsspråk mot ryssar i vissa länder. Exempelvis tillåts tillfälligt inlägg där användare önskar livet ur Rysslands president Vladimir Putin.

De berörda länderna som ska omfattas av den temporära regeländringen är bland annat Ryssland, Ukraina och Polen, skriver nyhetsbyrån, som hänvisar till mejl som gått ut till Meta Platforms innehållsmoderatorer.

Ryssland blockerade tillgången till Facebook den 4 mars, men Metas plattformar Instagram och Whatsapp är fortfarande tillgängliga. Apparna är populära i Ryssland, där meddelandeappen Whatsapp upptar nära 60 procent av landets internettrafik. Instagram är i sin tur populär på ett liknande sätt som i stora delar av västvärlden, där bland annat småföretagare och kändisar nyttjar appen för att saluföra produkter och sig själva.

Di har tidigare rapporterat om hur efterfrågan på VPN-tjänster sköt i höjden i samband med Rysslands invasion av Ukraina, då ryska användare vill undkomma censuren. Statistik hämtad från början av invasionen fram till den 8:e mars visade att de tio främsta VPN-apparna på Apples App Store och Googles Play Store hade 6 miljoner nedladdningar – vilket var en ökning på 1.500 procent jämfört med perioden innan.

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera