1515
Annons

Rysk rusning till VPN-tunnlar efter censuren

Ryssland tar allt hårdare tag om internet, vilket ger en rusning till VPN-tunnlar.  ”Människor i Ryssland letar efter sätt att undvika statlig övervakning och censur”, säger VPN-tjänsten Surfshark till CNBC. 

Kremlins grepp om internet är sedan tidigare hård, redan 2019 antogs en lag som gav myndigheter rätt att klippa uppkopplingen till omvärlden. Av cyberbrottsskäl, hette det då. 

Utländska sociala plattformar har dock varit tillgängliga, men sedan den 4 mars är Facebook blockerad och användningen av Twitter är begränsad. 

Strax efter invasionen av Ukraina sköt efterfrågan på VPN-tjänster i höjden. VPN, virtuellt privat nätverk, är en teknik som skapar en tunnel mellan två datanätverk och gör det möjligt att komma in i en annan zon. 

De tio främsta VPN-apparna på Apples App Store och Googles Play Store hade 6 miljoner nedladdningar mellan den 24 februari, vilket var början av invasionen, och den 8 mars. Det är en ökning på 1.500 procent jämfört med perioden innan. 

Det är ryska användare som försöker undgå censuren, säger en talesperson för analystjänsten Sensor Tower, som plockat fram statistiken för CNBC.

”Nedladdningarna av VPN-mjukvara kommer förmodligen fortsätta allt eftersom att restriktionerna trappas upp. I nuläget är marknadsplatser som App Store och Google Play tillgängliga, men det kan ändras framöver”, säger talespersonen till CNBC. 

VPN-tjänsten Surfshark säger att veckoförsäljningen ökat med 3.500 procent sedan den 24 februari, med en tydlig ökning strax efter att Facebook blockerades.

”Den snabba ökningen betyder att människor i Ryssland letar efter sätt att undvika statlig övervakning och censur”, säger bolaget till CNBC.

Twitter har mött censuren med att sätta upp en version på det alternativa nätverket Tor. Samtidigt har en lång rad teknikbolag, som Netflix och Apple, plockat bort sina tjänster och sin försäljning i Ryssland.

Läs mer: Apple slutar sälja produkter i Ryssland

 

 

 

 

 

Hästar och tech ska locka tusentals arbetare till lilla Boden

Jätteprojektet med det gröna stålverket H2 Green Steel kräver också tusentals människor på plats i Boden. Vd:n Henrik Henriksson vill rekrytera brett och lockar med en högteknologisk arbetsplats – men även hästar.

Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.
Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.Foto:Jack Mikrut

Närhet till Sveriges största vattenkraftverk, järnväg som kopplas till Luleå hamn och en förhoppning om järnmalm från närområdet har placerat H2 Green Steel, H2, i Boden. Det gröna stålbolaget har dock flera knäckfrågor att lösa, som finansieringen där vd:n Henrik Henriksson nyligen berättade för Di att lån ska vara på ingång. H2 behöver också få till flera tillstånd efter att häromveckan fått grönt ljus för att starta bygget av fabriken.

Men en annan viktig resurs som måste till är människor. Boden är en relativt ung stad med hundra år på nacken, känt som en knytpunkt för järnvägen och tidigare bas för Övre Norrlands försvar. I tätorten i Boden bor idag omkring 16.000 personer, att jämföra med 24.000 i Piteå och drygt 49.000 i Luleå.

”Vi börjar med 2,5 halv ton produktion 2025 och omkring 2028–2029 går vi upp till 5 miljoner ton. I första steget behöver vi 1.500–1.600 personer och i nästa strax över 2.000”, säger Henrik Henriksson och påpekar att det krävs färre människor än i ett traditionellt stålkraftverk.

Även när själva fabriken byggs behövs där omkring 3.500–4.000 personer på plats enligt bolaget. Med den ökade befolkningsmängden växer också antalet arbetstillfällen i orten.

”Det har inte byggts ett nytt stålkraftverk i Europa sedan 1970-talet. Och det kommer inte se ut som ett klassiskt stålverk utan det är digitaliserat och automatiserat.”

Vd:n siktar också in sig på en bredare rekryteringsbas där hälften av personalen ska bestå av kvinnor respektive män. Han menar också att det finns över hundra tusen invånare i kranskommunerna.

”Vi måste även jobba med nyanlända svenskar tillsammans med kommunen för att integrera dem i samhället och snabbt få in dem i arbete. Det är viktigt att få igång ett tidigt samarbete med skolan som gymnasieingenjörer som är perfekt för rollen som operatör.”

Det ska också till ett infrastrukturprojekt tillsammans med kommunen för att bygga nya bostäder. 

”Det har vi lärt oss från Northvolt och det måste finnas möjligheter för familjer att flytta dit.”

Ett annat lockbete han lyfter fram är hästsporten där Boden är känd för sin travbana och är ”norra Sveriges hästtätaste ort” enligt kommunen.

”Det är en av Sveriges populäraste sporter. Boden har ett av Sveriges starkaste hästcentrum och där man har gjort stadsplanering för att kunna ha hästgårdar nära staden”, säger Henrik Henriksson. 

Läs mer: H2 Green Steel närmar sig lån och gröna krediter

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera