1515
Annons

Rykten om kommande miljardbud på skånska techjätten Qlik

Mjukvaruföretaget Qlik ska växa med minst hundra anställda 2016. Samtidigt spekuleras det i att bolaget, med ett marknadsvärde på 20 miljarder kronor, kan vara på väg att köpas upp.

Qliktech vid noteringen på Nasdaq 2010. Nu ryktas det om att Lundabolaget kan vara på väg att bli utköpta från börsen.
Qliktech vid noteringen på Nasdaq 2010. Nu ryktas det om att Lundabolaget kan vara på väg att bli utköpta från börsen.

Qlik grundades i Lund 1993 och utvecklar och säljer programvara för dataanalys. 2010 flyttade bolaget huvudkontoret till Radnor, Pennsylvania i USA och är sedan juli 2010 noterat på amerikanska Nasdaq.

Bolaget har främst vuxit organiskt och har i dag 2 500 anställda, omsätter drygt 5,2  miljarder kronor och har en tillväxttakt på omkring 20  procent.

”Marknaden för dataanalys kommer att fortsätta att växa lavinartat, inte minst med tanke på den digitala transformation världen står inför. Vi har intressanta saker som vi vill utveckla och den agendan sträcker sig ett antal år framåt. Mycket av det kommer vi att vilja utveckla själva och därför fortsätter vi att växa i Lund”, säger vd Lars Björk.

Läs mer: Här är techbolagen som betalar bäst i Sverige

All väsentlig utvecklingsverksamhet inom bolaget sker i Lund och här finns i dag omkring 500 anställda.

”Vi har mindre utvecklingsenheter i andra länder också, främst för att finnas tillgängliga dygnet runt, men jag är glad för att vi har majoriteten av utvecklarna i Skåne. Här finns en stark kompetens som vi slipper konkurrera om på samma sätt som vi hade behövt göra om de stora idéerna tagits fram i Silicon Valley.”

De senaste två åren har Qlik investerat drygt 600 miljoner kronor per år på forskning och utveckling.

”Vi kommer att fortsätta att lägga mycket pengar på det. Det är det enda sätt att vara relevant för marknaden”, säger Lars Björk.

Läs mer: Qliktech-profil går in i svenska Quinyx

Hösten 2014 släppte Qlik sin senaste stora produkt för beslutsstöd, Qlik Sense. Det är en plattform med ett öppet API (application programming interface) som gör det möjligt för andra att utveckla tilläggsfunktioner kring Sense. Lars Björk säger att tredjepartsutvecklarna blir allt viktigare för företaget.

”Vi ser att fler tredjepartsutvecklare börjar sälja produkter byggda kring Qlik Sense. Och om våra produkter används i andra miljöer än i de verktyg vi utvecklar så får vi ett stort försprång gentemot våra konkurrenter.”

Natten till fredagen svensk tid flaggade hedgefonden Elliott Management för att man köpt närmare 9 procent av aktierna i Qlik och därmed blivit storägare. Elliott Management har tidigare gått in stort i bolag som Novell och Riverbed och senare tvingat fram en försäljning av bolagen.

”Jag kan inte kommentera de uppgifterna. Jag har bara fått en kontakt med Elliott där de har meddelat att de har köpt en post, vi har inte haft någon dialog. Generellt är vi öppna för att träffa vilka aktieägare som helst och vi kommer inte att göra någon skillnad med dem”, säger Lars Björk.

Läs mer: Politikerna missar en guldchans för investeringar i landet

Han ser värderingen av bolaget som den främsta orsaken till att Elliott Management investerat omkring 1,7 miljarder kronor i Qlik.

”De har gått in eftersom de ser en möjlighet att vara med på en resa uppåt på aktiemarknaden.”

Analytiker pekar på IBM och Oracle som potentiella köpare. Vad kan du säga om det?

”Jag kan inte kommentera de uppgifterna heller”, säger Lars Björk.

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera