I mitten av april dök plötsligt en ny aktör upp på gatorna i Stockholm, den norska elsparkcykeloperatören Ryde. Till skillnad från de redan befintliga bolagen hade Ryde fått avslag på sin ansökan – men ställde ändå ut sina fordon.
Flera av konkurrenterna, bland annat Lime, Voi, Tier och Bolt, som fått tillstånd, kritiserade Ryde för att ha brutit mot regelverket. Ryde å sin sida menade att de behandlats orättvist i ansökningsprocessen, och att alternativet vore 100 procents exkludering.
Trafikkontoret i Stockholms stad svarade då med att polisanmäla Ryde för brott mot ordningslagen, och polisen uppmanade bolaget att skyndsamt plocka bort sina elsparkcyklar. Men inget hände.
Den 6 maj, alltså förra fredagen, skickade Polisen ett föreläggande mot Ryde där det tydligt framgår att bolaget har sju dagar på sig att plocka bort elsparkcyklarna.
Enligt Trafikkontoret ska Ryde ha mottagit föreläggandet i går, torsdag, och meddelat polisen att de kommer att ta bort sina elsparkcyklar nästa vecka, senast den 19 maj.
”Det är ju orimligt av ett bolag att hålla på det här sättet - att ställa ut dem och sen hålla emot trots att polisen sagt att de ska bort och att en domstolsprövning visar att vi har rätt att ha de regler vi har. Det är bra att de tar sitt förnuft till fånga”, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Om cyklarna inte är borta på morgonen den 20 maj kommer staden påbörja jobbet med att avlägsna elsparkcyklarna, förutsatt att de får en formell begäran av Polisen, meddelar Cecilia Wallenius.
Skulle detta ske kommer Ryde behöva stå för kostnaden. Enligt Trafikkontoret handlar det om en summa på över 500 kronor per fordon.
Den 1 juli kommer de befintliga aktörerna i Stockholm att få nytt tillstånd för hösten, såvida de skött sig under våren. Vad händer med Ryde då – får de en ny chans?
”Det är Trafikkontoret som gör den bedömningen , men utifrån det som hänt kan man ju säga att Ryde inte skött sig. De kommer sannolikt inte få något tillstånd i höst”, säger Daniel Helldén.
Hade chansen varit större om de inte gjort det här?
”Absolut. Sannolikt hade de tjänat mer på att vänta”, säger Helldén.
Tina Ghasemi Liljekvist, som är policychef på Voi, tycker att det nu behövs ett omtag kring delad mobilitet.
”Det är beklagande att Ryde inte följer regelverk, men samtidigt beklagligt att det tar en månad för staden att säkerställa att regelverket följs. Den här olovliga etableringen visar verkligen på att det behövs ett helhetsgrepp kring delad mikromobilitet. Regeringen har duckat för länge nu. Och från Stockholms håll förväntar vi oss nu att de går vidare med den upphandlingsprocess som de tidigare aviserat”, säger hon till Di.
Di har sökt Rydes medgrundare Johan Olovsson för en kommentar.
LÄS OCKSÅ: Efter manövern – norska elsparkcykeln tvingas bort från gatan