1515
Annons

Rusning till nätpsykologer: ”Coronakrisen kan följas av pandemi i psykisk ohälsa”

Redan nu rustar nätpsykologerna för en andra pandemi. Anledningen: virusutbrottets efterdyningar kommer leda till psykologiska problem för massvis med människor. ”Det är en minst lika viktig mobilisering”, säger Rickard Lagerqvist från Mindler.

Jesper Enander (t.v.) är chefspsykolog på Kry och Rickard Lagerqvist är grundare och vd på Mindler.
Jesper Enander (t.v.) är chefspsykolog på Kry och Rickard Lagerqvist är grundare och vd på Mindler.

Följderna av Kreugerkraschen var extrema, men även efter finanskrisen 2008 syntes kristrenden: Många går in i depressioner när samhället skakas.

Och det gäller inte bara de som är direkt drabbade av en finanskris, eller som i det här fallet en viruspandemi.

”Det ger ringar på vattnet, absolut. Vi ser det när företag går i konkurs och många blir av med sina jobb liksom när bostadsmarknaden sätts ur spel – ja, det påverkar många”, säger Rickard Lagerqvist, vd på nätpsykologmottagningen Mindler.

De har redan sett en 30-procentig ökning i antalet patienter sedan februari. Många som söker nu gör det med en oro för att deras nära och kära ska bli sjuka i Covid-19.

Även på Krys psykologmottagning märktes en ökning med 15 procent förra veckan jämfört med veckan innan.

Många tar in allt, från sociala medier till saker de googlar själva. De kan inte sluta att läsa.

Men chefspsykologen Jesper Enander understryker att vi förmodligen inte ens sett början av de psykologiska problemen.

”Det vi märker just nu är att många som söker redan har bakomliggande problematik, till exempel tvångssyndrom som eskalerar i samband med krisen”, säger han.

Även Kry jobbar nu på att förbereda sig för det som kommer härnäst.

Läs mer: Patienter strömmar till nätläkarna efter corona

”Det finns fler anledningar till att det kommer bli tufft för många längre fram. Bara en sådan sak som att du sitter i karantän kan tära på relationer. Men sedan kommer förstås frågan om vad allt får för konsekvenser på din ekonomi och hur det påverkar dig psykiskt”, säger han.

Den pågående spridningen av ren rädsla i samhället är en annan faktor som nätpsykologerna identifierar. Medan en viss typ av oro inte behöver vara något skadligt så kan ett maniskt beteende uppstå för vissa.

Jesper Enander:

”När somliga blir oroliga för nära och kära vill de ta reda på så mycket information som möjligt. De tar in allt, från sociala medier till saker de googlar själva. De kan inte sluta att läsa. Det spär ofta bara på en rädsla snarare än lugnar den”, säger han och förklarar att det kan vara idé att distansera sig från information på forum och sociala medier.

Läs mer: Miljardmarknaden dubblas – så stor är kostnaden för skattebetalarna

”Min rekommendation skulle vara att hålla sig till information från myndigheter och välj en eller några få nyhetssändningar per dag.”

Rickard Lagerqvist från Mindler konstaterar att hur stor den mentala krisen till följd av viruspandemin blir beror till stor del på hur väl åtgärdspaketen kommer att fungera.

”Just nu skulle jag säga att vi är inne i en ’chockperiod’. Nästa fas är förmodligen kopplad till ekonomin. Här gäller det att försöka att inte tappa hoppet, inse att vi har varit igenom kriser förr och att det kommer en nyorientering efter detta”, säger han och menar att om katastroftankar kommer smygande är det alltid bra att prata med någon – en vän eller familjemedlem till att börja med.

Läs mer: Schibsted investerar 20 miljoner i e-hälsobolag

”Vi ska inte måla upp ett för dystert scenario ännu, vi vet faktiskt inte hur det kommer att gå. Men att det kommer få effekter kan vi vara säkra på.”

Både Kry och Mindler säkrar nu upp med fler psykologer för att hantera den nya strömmen. Många psykologer ser en chans att göra något gott, menar Lagerqvist.

”Mobiliseringen av psykologisk behandling är minst lika viktig som akut omhändertagande. Vi gör så mycket vi kan just nu för att vara redo.”


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?