1515
Annons

Rusning till maträddare när priserna skenar

E-handelsbolaget Matsmart är ett av Europas snabbast växande bolag – den tilltagande inflationen ger maträddaren extra skjuts. I vår lanseras konceptet i England.

”Vi tror inte att vi stannar här. Det finns mer mat att rädda och stora marknader där vi tror att det finns potential för vårt koncept”, säger Peter Beckius på Matsmart.

Peter Beckius, global operativ chef på Matsmart.
Peter Beckius, global operativ chef på Matsmart.

Med stigande matpriser söker sig fler till Matsmarts koncept att minska det globala matsvinnet genom att sälja mat och konsumentprodukter, som annars skulle slängas, till ett lägre pris. På mindre än tio år har Matsmarts omsättning gått från 0,5 Mkr till 725 Mkr. Under 2022 siktar bolaget på en omsättning på över en miljard kronor.

”I det senaste kvartalet ser vi en stark tillväxt i omsättning. Det ser ut att landa på en 35-procentig ökning från första kvartalet 2021. Det är vårt bästa kvartal hittills”, säger Peter Beckius, global operativ chef på Matsmart.

”Kopplat till den tilltagande inflationen i matpriser ser vi prishöjningar i alla led. Vi tror att vårt erbjudande är väldigt starkt med starka trender som e-handel och hållbarhet i ryggen. Vi möjliggör också för våra kunder att göra ett hållbart val genom att erbjuda attraktiva priser”, säger Peter Beckius.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut syns en ökad försäljning av basvaror som krossade tomater, bönor och pasta. 

”Vi ser en kontinuerlig ökning i trafik och omsättning – kunder handlar mer hos oss. Det tillkommer dels nya kunder och existerande kunder väljer att komma tillbaka.”

Trots enorm kontinuerlig tillväxt fortsätter bolaget att gå med förlust. Utan att gå in på när Matsmart beräknar att gå med vinst säger Peter Beckius att det är en medveten plan.

”Som ett växande bolag väljer vi att göra vissa investeringar proaktivt, exempelvis i organisation, logistik och sortiment. Det vi ser framåt är att vi inte kommer behöva utöka vår kostnadsbas lika snabbt som omsättningen ökar. Till exempel har vi nu öppnat ett automatiserat lager i Örebro som är mycket effektivare och med den typen av förbättringar kommer vår verksamhet bli effektivare och kosta mindre”, säger han. 

Det svenskgrundade bolaget ser ett ökat intresse hos investerare. Utöver bolag som SEB Private Equity och Ikea gick det Londonbaserade investeringsbolaget Blume Equity in med ett icke-specifikt belopp under 2021.

”Vi utvärderar kontinuerligt att etablera oss i fler länder, vi tror inte att vi stannar här. Det finns mer mat att rädda och stora marknader där vi tror att det finns potential för vårt koncept.”


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?