Med stigande matpriser söker sig fler till Matsmarts koncept att minska det globala matsvinnet genom att sälja mat och konsumentprodukter, som annars skulle slängas, till ett lägre pris. På mindre än tio år har Matsmarts omsättning gått från 0,5 Mkr till 725 Mkr. Under 2022 siktar bolaget på en omsättning på över en miljard kronor.
”I det senaste kvartalet ser vi en stark tillväxt i omsättning. Det ser ut att landa på en 35-procentig ökning från första kvartalet 2021. Det är vårt bästa kvartal hittills”, säger Peter Beckius, global operativ chef på Matsmart.
”Kopplat till den tilltagande inflationen i matpriser ser vi prishöjningar i alla led. Vi tror att vårt erbjudande är väldigt starkt med starka trender som e-handel och hållbarhet i ryggen. Vi möjliggör också för våra kunder att göra ett hållbart val genom att erbjuda attraktiva priser”, säger Peter Beckius.
Sedan kriget i Ukraina bröt ut syns en ökad försäljning av basvaror som krossade tomater, bönor och pasta.
”Vi ser en kontinuerlig ökning i trafik och omsättning – kunder handlar mer hos oss. Det tillkommer dels nya kunder och existerande kunder väljer att komma tillbaka.”
Trots enorm kontinuerlig tillväxt fortsätter bolaget att gå med förlust. Utan att gå in på när Matsmart beräknar att gå med vinst säger Peter Beckius att det är en medveten plan.
”Som ett växande bolag väljer vi att göra vissa investeringar proaktivt, exempelvis i organisation, logistik och sortiment. Det vi ser framåt är att vi inte kommer behöva utöka vår kostnadsbas lika snabbt som omsättningen ökar. Till exempel har vi nu öppnat ett automatiserat lager i Örebro som är mycket effektivare och med den typen av förbättringar kommer vår verksamhet bli effektivare och kosta mindre”, säger han.
Det svenskgrundade bolaget ser ett ökat intresse hos investerare. Utöver bolag som SEB Private Equity och Ikea gick det Londonbaserade investeringsbolaget Blume Equity in med ett icke-specifikt belopp under 2021.
”Vi utvärderar kontinuerligt att etablera oss i fler länder, vi tror inte att vi stannar här. Det finns mer mat att rädda och stora marknader där vi tror att det finns potential för vårt koncept.”