1515

Rusning till kryptovalutor: ”Extremt många oseriösa aktörer”

Bitcoins raketartade värdeökning har resulterat i ett kraftigt ökat intresse för digitala valutor. ”Volymerna är kanske är tre-fyra gånger så stor som förra året”, säger entreprenören Ludvig Öberg.

Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan. Foto: Stockphoto/Press
Ludvig Öberg är medgrundare av bitcoin-bolaget Safello, som förmedlar försäljning av bitcoin och lagrar den digitala valutan. Foto: Stockphoto/Press

Bitcoins kraftiga värdeökning under 2017 kan knappast ha gått någon förbi. Sedan klockorna ringde in det nya året har priset på en bitcoin gått från 1 000 dollar till omkring 4 400 dollar, enligt Coindesk. 

Enligt Ludvig Öberg, affärsutvecklare på Chromaway och medgrundare av Safello, har intresset för den digitala valutan och tekniken bakom ökat kraftigt i Sverige. 

Läs även: Han satsade allt på bitcoin – nu har kursen stigit 100 gånger

"Tittar man på handelsvolymer skulle jag säga att den kanske är tre-fyra gånger så stor som förra året. Man ser även ett ökat intresse i media samt på Svenska Bitcoinföreningens medlemmar och på meetups", säger han. 

Är det främst i spekulationssyfte?

”Från privatpersoner är det mycket spekulation. Man har sett att bitcoin har gått bra och blir intresserad av att investera.  Från företag handlar det oftare om att man är intresserade av att använda blockkedjetekniken", säger Ludvig Öberg och poängterar att intresset för tekniken även börjat sprida sig utanför finanssektorn.

Läs mer: Bitcoin slår nya rekord efter delningen 

I Sverige är det fortfarande väldigt få företag som tar emot betalning i bitcoin eller andra digitala valutor, men enligt Ludvig Öberg finns det ett ökat intresse bland privatpersoner för att använda bitcoin vid internationella transaktioner. 

"Det är ett användningsområde som börjar få ganska mycket uppmärksamhet internationellt och man börjar se ganska stora volymer i vissa länder som till exempel Filippinerna", säger han. 

Även etablerade aktörer har sett potentialen i att använda blockkedjeteknik för internationella transaktioner.

Storbanken SEB genomförde tidigare i år ett pilotprojekt där man använde sig av ett blockkedje-protokoll från Ripple för samtliga transaktioner mellan bankens kontor i Stockholm och New York åt en kund, vilket Di Digital tidigare rapporterat om.

Har det ökade intresset för kryptovalutor resulterat i att det dyker upp fler oseriösa aktörer?

"Ja det skulle jag säga. Det är extremt många oseriösa aktörer som håller på att starta så kallade initial coin offerings, ICO:s. Det innebär egentligen att man skapar tokens, värdebevis eller vad man nu vill kalla dem, på en framtida plattform. Man tar in pengar från privatpersoner för att bygga en plattform och i utbyte får man sådana här värdebevis", säger Ludvig Öberg. 

Läs mer: Kryptovalutor används som aktier - kritiker varnar för bubbla 

"Just nu är det väldigt lätt att ta in pengar i sådana här ICO:s eftersom det är så många som vill investera och inte gör någon ordentlig analys. Så jag är lite orolig att det blir någon sorts spekulationsbubbla. Många av de här projekten kommer inte lyckas då de är för ambitiösa och personerna bakom är för oerfarna helt enkelt", fortsätter han.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?