1515

Rusning efter begagnade mobiler: ”Idag får man bättre betalt”

Andrahandssajter vittnar om en rusning till begagnad hårdvara under hemmatider. Swappie, som säljer begagnade mobiltelefoner, har sett en dubblad försäljning i Sverige.

Sami Marttinen har grundat Swappie som begagnade telefoner.
Sami Marttinen har grundat Swappie som begagnade telefoner.Foto:Press / Karin Wesslén

Blocket såg under förra året ett växande intresse för begagnad hemelektronik, framför allt ökade sökningarna under sommaren 2020, då med 25 procent. Även priserna ökade under fjolåret, till exempel steg priset på bärbara datorer med 12,5 procent i snitt samtidigt som nästan hälften såldes inom en vecka. 

Även Tradera såg en ökning av begagnad elektronik. Totalt sålde auktionssajten för 375 miljoner kronor i kategorin i fjol, en ökning med 20 procent.

Främst är det fokus på begagnade mobiltelefoner, datordelar och datorer, men samtidigt ökade försäljningen av tv- och konsolspel. 

”Idag får man bättre betalt för sin Iphone, bärbara dator eller Nintendo än tidigare. Om man jämför med för 3–4 år sedan skiljer nya versioners tekniska finesser mindre”, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera i ett uttalande.

Finländska Swappie grundades 2016 av Sami Marttinen och köper in begagnade telefoner, renoverar dem och säljer dem sedan i sin webbutik med tolv månaders garanti. Bolaget såg en dubblad försäljning i Sverige förra året, som är den snabbast växande marknaden med 80 000 sålda mobiler.

”Swappie fortsatte att växa kraftigt i Sverige, Finland och Italien. Dessutom fick vi en flygande start på alla våra nylanserade marknader”, säger Sami Marttinen, Swappies vd, i ett uttalande.

Totalt tredubblade Swappie omsättningen i fjol till motsvarande omkring 1 miljard kronor. Startupen har hittills tagit in drygt närmare 450 miljoner kronor i riskkapital, varav 375 Mkr i somras. Telia Ventures, med chefen Heikki Mäkijärvi, är sedan tidigare en minoritetsägare i bolaget.

Läs mer: De får in 375 miljoner till sina begagnade mobiler


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?