Hoppa till innehållet

Annons

Röstningsappen värderas till 2,5 miljarder: ”Vi är börsfähigt”

Mentimeter har i åtta års tid nobbat riskkapital – men ändå klarat av att bygga ett snabbväxande mjukvarubolag som omsätter drygt 250 miljoner kronor.

Nu blir det ändring på det. Creades, Nordstjernan och Alfvén & Didrikson investerar i det börsaktuella bolaget till en värdering om 2,5 miljarder kronor.

”Vi tror att det stora värdeskapandet ligger framför oss”, säger vd:n Johnny Warström.

Creades ordförande Sven Hagströmer, Mentimeters grundare är Johnny Warström och Niklas Ingvar, och Miriam Grut Norrby, partner på Alfvén & Didrikson.
Creades ordförande Sven Hagströmer, Mentimeters grundare är Johnny Warström och Niklas Ingvar, och Miriam Grut Norrby, partner på Alfvén & Didrikson.Foto:Di och press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 459kr/mån

spara
1180 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från WintAnnons

Företagare: tänk på det här om du ska skaffa förmånsbil under 2023

Planerar du att skaffa förmånsbil till ditt företag? Då bör du göra din research ordentligt. De senaste åren har Regeringen nämligen genomfört flera stora regeländringar som gör att man behöver tänka både en och två gånger innan man skaffar bil till bolaget. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, går igenom vad som gäller.

Många svenska företagare erbjuder sig själva och eventuella anställda möjligheten att köra en förmånsbil, det vill säga en bil där arbetsgivaren står för kostnaderna och den som nyttjar bilen beskattas för förmånen som om det vore ett tillägg på lönen.

– Förmånsbeskattningen baseras på bilens förmånsvärde som i sin tur beräknas utifrån en schablon för vad Skatteverket anser att olika bilmodeller med eventuella tillägg är värda, berättar Anders Nilsson som jobbar som skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint.  

– Reglerna kring förmånsbilar justeras med jämna mellanrum och beroende på om det är du som ägare av företaget som ska ha bilen, eller om den erbjuds till en anställd så finns det olika saker att ta hänsyn till, så det gäller att hålla sig uppdaterad, fortsätter han.

Missa inte Anders kostnadsfria webinar om förmånsbil! 

Flera regeländringar påverkar förmånsvärdet

Anders berättar att Regeringen genomförde tre stora regeländringar under 2021 som överlag gjorde det mindre förmånligt än tidigare att ha en förmånsbil. Detta följdes sedan upp under 2022 med dels den slopade klimatbonusen och dels en regeländring som påverkade beräkningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar.

– I och med att miljöbilar oftast är dyrare i inköp än bilar utan miljöanpassningar finns det speciella bestämmelser om förmånsvärdet. Innan den senaste regeländringen jämfördes miljöbilar med en liknande bil utan elteknik för att räkna fram förmånsvärdet. Det kunde till exempel vara samma bilmodell fast med en bensin- eller dieselmotor. Problemet med den metoden var att många av de senaste miljöbilarna inte har någon motsvarighet. Att hitta en ”liknande modell” var lättare sagt än gjort, berättar Anders och fortsätter:

– Den nya beräkningen innebär att istället för att jämföra miljöbilen med en bil utan elteknik utgår man istället från nybilspriset. Förändringen innebär i praktiken att två olika bilmodeller som kostar lika mycket får samma förmånsvärde oavsett om det är en miljöbil eller en bil som drivs på bensin eller diesel.

Lönar det sig med förmånsbil?

Anledningen till att beräkningen av förmånsvärde justeras är för att bilförmånen ska spegla den faktiska kostnaden av att äga motsvarande bil privat. Det i sin tur leder till att det i många fall går att ifrågasätta om det verkligen är förmånligt att köra en förmånsbil, eller om du faktiskt lika gärna kan köpa eller leasa bilen som privatperson.

– Det finns såklart lägen då en förmånsbil är attraktivt – kanske speciellt för företagets ägare. Men för de flesta är det i så fall smart att räkna lite extra på valet av bilmodell. Dessutom kan det faktiskt bli mer lönsamt att leasa bilen än att köpa den. Om du leasar genom företaget får du till exempel dra av halva momsen. En tumregel är att om förmånsvärdet är lägre än kostnaden för att leasa bilen brukar det vara lönsamt med leasingbil, avslutar Anders.

Kostnadsfritt webinar om förmånsbil

Den här veckan har du som driver företag möjlighet att höra Anders berätta mer om regelverket kring förmånsbilar i Wints webinar ”Tjänste- & förmånsbil 2023 – allt du behöver veta”. Här kan du anmäla dig och se det live den 16 maj eller ladda ner det i efterhand.   

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera