Annons

Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2021

Di Digital listar 24 investerarkvinnor som har stor betydelse för den svenska riskkapitalscenen. Nu kan du som läsare rösta på den du tycker är Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2021.

Vem är årets viktigaste kvinnliga investerare 2021?
Vem är årets viktigaste kvinnliga investerare 2021?

De senaste åren har några av den svenska techsektorns mest tongivande riskkapitalbolag gått från att knappt ha några kvinnliga partners alls – till att i flera fall ha ett par stycken.

Ökningen tog avstamp 2013 då finlandssvensken Kaj Hed, känd som huvudägare av spelbolaget Rovio, investerade i det lilla riskkapitalbolaget Moor och placerade dess partners Kerstin Cooley och Katja Bergman i rampljuset.

Fördelningen av riskkapitalet i Sverige mellan könen är dock fortsatt skev. Under 2020 investerades 1 procent av totalt 44 miljarder kronor i bolag grundade av kvinnor. En siffra som inte har förändrats nämnvärt under de sex åren som Di Digital har granskat investeringar ur ett jämställdhetsperspektiv.

Summan av investeringarna i mixade team med både kvinnor och män gick upp från 6 procent till 11 procent under förra året, men andelen är lägre än under 2018. Bolag grundade av män fick 88 procent av kakan.

Många i techbranschen är överens om att ju fler kvinnor som jobbar inom riskkapitalvärlden, desto större möjligheter finns det att förändra situationen. Di Digital har listat 24 av dem kvinnor som har makt att göra det. Nu vill vi veta vem du tycker har stora möjligheter att påverka branschen och investeringarna. Lägg din röst på den du tycker är årets viktigaste kvinnliga investerare 2021!

Omröstningen är nu stängd och vinnaren presenteras på Di Digitals event Female Founders som går av stapeln den 24 november. Mer information och anmälan finns här!

De nominerade är (utan inbördes ordning):

Jessica Schultz, Northzone

Foto:Josefine Stenersen

Jessica Schultz, 36, var med och grundade den tyska matkassetjänsten Hellofresh, som noterades på Frankfurtbörsen 2018. Hon sålde sina andelar för en hemlig summa redan 2014 och 2015, och återinvesterade pengarna i riskkapitalbolaget Northzones fonder, där hon numera är General partner. Med hennes expertis inom e-handel och konsumenttjänster har hon ansvar för en portfölj som bland annat innehåller ellastbilsbolaget Einride, modebolaget Na-kd, betalbolaget Klarna och matkassen Matsmart.
Rösta här 

Tatiana Shalalvand, Inventure

Foto:Amanda Lindgren

Tatiana Shalalvand, 33, är investeringschef på det nordiska riskkapitalbolaget Inventure som investerar i tidiga skeden. Hon startade sin karriär som kriskonsult på Prime Weber, har jobbat på hörlursbolaget Zound Industries och mjukvarubolaget Sparta. På Inventure har hon bland annat varit med och investerat i djurförsäkringsbolaget Lassie – med Hedda Båverud Olsson i spetsen – och i veganostbolaget Stockeld Dreamery.

Tillsammans med Indra Sharma, partner på Peak, har hon skrivit boken Förebilderna: Kvinnorna som formar vår framtid:

”Vi lärde känna varandra för att vi båda är i branschen, men det är också väldigt sällan man träffar kvinnliga investerare med invandrarbakgrund”, sa Tatiana Shalalvand i en intervju om boken i september förra året.
Rösta här  

Heidi Lindvall, Pale Blue Dot

Foto:Anna Hållams

Heidi Lindvall, 36, partner på den Malmöbaserade klimatfonden Pale Blue Dot, har tillsammans med sina partnerkollegor hittills tagit in 900 miljoner kronor för att investera i hållbara startupbolag. Det var mer än vad de vågade hoppas på och pandemin har inte stått i vägen.

”Rörelsen mot klimatfokus bland investerare började redan före pandemin, men många har inte varit lika aktiva under den här perioden utan hållit i sina pengar och spenderat mer tid och resurser på sina existerande bolag för att se till att de klarar sig. Under tiden har vi varit väldigt aktiva och kunnat gå ut och leta bolag”, sa Heidi Lindvall i en intervju med Dagens industri i april i år.

Sedan Pale Blue Dot startade förra året har man gjort över tio investeringar i olika sektorer, från elektrifiering av transporter till modebranschen och livsmedelssektorn. Bland bolagen finns svenska Hack Your Closet, som hyr ut kläder på månadsbasis. Tanken är att det ska gå att uppdatera sin garderob löpande, utan att ständigt behöva köpa nya kläder.

Planen är att pengarna ska räcka till 35 bolag i Europa och USA med investeringar på mellan ett par och upp till 20 miljoner kronor.
Rösta här

Ulrika Saxon, Bonnier Ventures

Foto:Joey Abrait

Styrelseproffset och investeraren Ulrika Saxon är vd för Bonniers investeringsarm Bonnier Ventures sedan 2012. Hon är i dag styrelsemedlem i preventivappen Natural Cycles och ”cashback”-tjänsten Refunder. Under flera år har hon suttit i juryn för pitchtävlingen på Di Digitals event Female Founders.

”Mångfald och inkludering är angelägna frågor för oss, då vi tror att den dynamiken också leder till bättre bolag. I det stora flödet av kapitalsökande startups så ser vi alltid till att träffa och lyssna extra på de bolag som har minst en kvinna i grundarteamet”, säger hon om hur Bonnier Ventures jobbar med att stötta kvinnliga grundare.
Rösta här

Anna Ottosson, Trellis Road

Foto:Jesper Frisk

Anna Ottosson, numera investerare, röjde stor uppmärksamhet i Stockholms entreprenörsvärld, men även från Google och tidningen Wired, med techbolaget Greta.io som hon grundade tillsammans med Dennis Mårtensson och Victor Ginsburg Müller 2015. Tre år senare valde de dock att lägga ner, då de inte upplevde att de kunde hålla vad de lovade att leverera. Anna Ottosson bodde i San Francisco något år och jobbade på molnsäkerhetsföretaget Fastly, som i maj 2019 noterades på New York-börsen. Väl hemma i Sverige igen konsultade hon för startups som vårdbolaget Kry och ai-inlärningsbolaget San Labs. 

I mars 2020 lanserade Anna Ottosson investeringsbolaget Trellis Road tillsammans med Onlinepizza-medgrundaren Erik Byrenius, som också hade investerat i Greta.io. Tillsammans satsar de mindre summor i olika foodtech-startups och har hittills investerat i över tolv bolag. Några exempel är veganostbolaget Stockeld Dreamery, Betterfish, som tillverkar ett tonfisk-substitut av alger, och Blackbird som gör växtbaserade pizzor.

”Bevisen är glasklara; om vi fortsätter som vi gör nu är vi mer eller mindre dödsdömda”, skrev Anna Ottosson i ett blogginlägg i juni förra året om varför hon startade Trellis Road.
Rösta här

Pia Engholm, DHS Venture Partners

”Om vi investerar diversifierat får fler bolag chansen och den totala tillväxten ökar. Vi har ett stort ansvar och då pratar jag inte bara om kön, det gäller även mångfald och hållbarhet. Vi affärsänglar påverkar vilka bolag som kommer längre.”, sa Pia Engholm i en intervju med Di Digital i augusti i år.

Hon är själv är serieentreprenör, affärsängel och ordförande i investerarnätverket DHS Venture Partners. Det består av 25 personer som har gått på Handelshögskolan i Stockholm och initierades av affärsängeln Lars Lindgren 2015. Nätverket satsar på att vara lika många kvinnor som män och medlemmarna har saminvesterat i 19 bolag i olika konstellationer. Investeringarna görs i tidiga skeden och ofta tillsammans med andra aktörer.

En av de senaste investeringarna som Pia Engholm var delaktig i var Circulate – en marknadsplats för företag att hitta miljövänliga förpackningsalternativ – med grundaren och vd:n Karolina Ling-Vannerus.
Rösta här

Hellen Wohlin Lidgard, 17-nätverket, investerare

Foto:Joey Abrait

Affärsängeln och serientreprenören Hellen Wohlin Lidgard har framgångsrikt byggt flera it-bolag, bland annat flerfaldiga Gasellvinnaren Pointer, som såldes till Bisnode, och dataanalysföretaget Yellow Elk. Bara i år har hon sålt sitt delägarskap i fem bolag. Bland annat i e-handelsteknikbolaget Detail Online som såldes till branschkollegan Inriver för 150 miljoner kronor. Och i Prismatic Sensors som såldes till General Electric Healthcare i USA för miljardbelopp i december i fjol. 

Hellen Wohlin Lidgard är en av 43 medlemmar i det så kallade 17-nätverket – en sammanslutning av kvinnliga entreprenörer som tillsammans har grundat över 100 bolag. Hon kom med initiativet till att gruppen i olika konstellationer ska saminvestera i tillväxtbolag som leds av kvinnor.

”Kvinnor tar risk och har generellt sett inte dåligt självförtroende. Däremot är de ofta krassa sanningssägare om vad de kan och kommer att omsätta nästa månad. De målar inte upp en bild som sedan inte stämmer”, sa Hellen Wohlin Lidgard i en intervju med Di Digital i januari i år.
Rösta här

Nora Bavey, Unconventional Ventures


Nora Bavey fortsätter outtröttligt att höja sin röst om skeva förhållanden i entreprenörsvärlden. Tillsammans med den norska investeraren Thea Messel driver hon det nordiska investeringsbolaget Unconventional Ventures, som investerar i underrepresenterade entreprenörer. Hittills har det gjorts via två olika fondkoncept – en mikrofond med 60 investerare samt en öppen fond för allmänheten. 

I årliga rapporter sammanställer Unconventional Ventures läget för investeringar på den nordiska riskkapitalscenen. I årets rapport som kom i november gick utvecklingen bakåt. 

”Det är alarmerande. Vi har inte tid och vi har så stora utmaningar i samhället som måste lösas”, sa Nora Bavey i en intervju med Dagens industri i samband med rapporten.

”Diskrimineringen upprepas i alla led, bland entreprenörer och bland investerare. Vi måste få bort det här med ’lika barn leka bäst’ och kan inte uppmana fler att starta bolag om det är så här entreprenörer har det nu”, sa hon.
Rösta här

Anette Nordvall, Cross Nordic Capital

Foto:Anette Nordvall

Anette Nordvall har kallats Sveriges trevligaste affärsängel i Venture Cup och bodde under första delen av sin karriär i North Carolina i 17 år. 2010 flyttade hon till Stockholm och har under det senaste decenniet investerat i en rad techbolag – bland de senaste den digitala hälsoassistenten Grace Health och rymdbolaget Space Cowboys. 

I dag är hon partner i partner Keiretsu Forum Nordic, där investeringarna görs via bolaget Cross Nordic Capital. Anette Nordvall är en aktiv affärsängel som sitter i flera styrelser och länge varit medlem i sammanslutningen STOAF – Stockholms affärsänglar.
Rösta här

Kerstin Cooley, Brightly Ventures

Foto:Joey Abrait

Kerstin Cooley, 52, jobbade med investeringar på SEB i många innan hon startade investeringsbolaget Moor 2013 tillsammans med Katja Bergman.

”Jag tror att vi var bland de första kvinnorna i Europa i den positionen. Det fanns inte många kvinnor då”, sa hon i en intervju med Di Digital 2019.

2018 lämnade hon, Katja Bergman och Andy Johnston fonden för att tillsammans med Tobiis grundare John Elvesjö starta riskkapitalbolaget Brightly Ventures i Stockholm. VC-bolaget, som alltså har lika många kvinnor som män i partnerledet, har investerat i bolag som bankplattformen Open Payments, hemvårdtjänsten Ally och hållbarhetsplattformen Worldfavor.
Rösta här 

Katja Bergman, Brightly Ventures

Katja Bergman, 55, och Kerstin Cooley var pionjärer när de startade Moor 2013. I dag är Katja Bergman partner i Brightly Ventures vars portfölj till 27 procent innehåller bolag som har minst en kvinnlig grundare.

Katja Bergman var med och grundade Pipebeach under it-boomen – en plattform för röststyrda internettjänster. Bolaget såldes 2003 till det amerikanska techföretaget Hewlett-Packard för en okänd köpesumma.
Rösta här 

Miriam Grut Norrby, Alfvén & Didrikson

Miriam Grut Norrby, 35, har en bakgrund från en av Sveriges största startupinvesterare Schibsted Growth, där var hon investeringsansvarig i fem år. Sedan 2017 är hon partner på investeringsbolaget Alfvén & Didrikson, som har lagt in pengar i bolag som poddplattformen Acast, det digitala låsbolaget Glue och fintechbolaget Transfer Galaxy (tillsammans med Backing Minds).
Rösta här 

Maria Åhr, Alfvén & Didrikson

Maria Åhr, 40, har en bakgrund från investmentbanken Goldman Sachs. Hon är vd och partner på investeringsbolaget Alfvén & Didrikson och sitter i styrelsen hos flera av portföljbolagen. Bland annat i låsbolaget Glue, offerttjänsten Offerta, schematjänsten Quinyx och utbildningsbolaget Kognity.
Rösta här

Ashley Lundström, EQT Ventures

Ashley Lundström, 37, är numera partner på EQT Ventures och har varit delaktig i att investera i bolag som kreditjänsten Anyfin och kodredigeringssystemet Codesandbox. Hon kommer ursprungligen från USA och har en examen i kemi från Zurich universitet i Schweiz. Efter en master på Handelshögskolan i Stockholm fick hon jobb på Bonnier för att jobba med uppköp och sedan som investeringschef.

”I investeringsbeslut tas det genvägar och görs antaganden. Om det finns mångfald i teamet så kommer genvägarna från andra infallsvinklar och det leder till bättre beslut. Är rummet balanserat så är konversationen mer balanserad”, sa Ashley Lundström, i samband med Di Digitals riskkapitalgranskning för 2019.
Rösta här 

Lena Apler, Collector Bank

Foto:Jesper Frisk

Lena Apler, 70, medgrundade Collector 1999, var länge vd och sedan styrelseordförande för Collector AB och Collector Bank men avgick i fjol. 2016 startade hon Collector Ventures tillsammans med NFT Ventures i syfte att göra investeringar i fintechbolag. Fram till i fjol gjorde Collector Ventures investeringar i 28 bolag och har genomfört två avyttringar. I september 2020 sålde dock Collector sin del av innehaven till NFT Ventures. Lena Apler gör även investeringar privat och är aktiv i debatten:

”Kvinnor söker ofta mindre belopp! Det är min erfarenhet. Mitt råd är: ta för er! Tänk stort tidigt, och tänk flera år framåt. Man vill inte behöva söka kapital hela tiden medan man bygger ett bolag”, sa hon till Di Digital i en intervju sommaren 2019.
Rösta här 

Cristina Stenbeck, investerare

Foto:Oskar Omne

I maj 2019 lämnade Cristina Stenbeck, 44, sitt formella uppdrag i Kinneviks styrelse efter 20 år på bolaget. Utöver de 6 procent hon fortfarande äger i Kinnevik har hon 1 procent av den tyska e-handelsjätten Zalando och investerar flitigt i onoterade företag. 

”Jag vill investera i unga bolag och ha direktkontakt med entreprenörerna”, sa hon i en intervju med Dagens industri i januari i fjol.

Cristina Stenbeck vill delta i såddrundor i bolag som har kommit en bit väg. Hon är även öppen för att investera i så kallade a-rundor, som i Sverige kan ligga på totalt 30-50 miljoner kronor eller mer. Det är från det stadiet hon tror sig kunna vara till mest nytta för bolagen, utifrån sin erfarenhet från internationell expansion och sitt kontaktnät. De senaste åren har hon köpt in sig i elscooterbolaget Voi, blodtestbolaget Werlabs och nätbutikerna Caliroots och Babyshop. Ett par exempel på hennes investeringar i bolag grundade av kvinnor är CBD-oljebolaget Mantle och trosbolaget Lace Laboratory.
Rösta här 

Susanna Campbell, investerare

Foto:Jesper Frisk

Susanna Campbell, 48, har en lång bakgrund som investeringsansvarig och sedan vd för familjen Söderbergs förvaltningsbolag Ratos. Hon är aktiv som styrelseproffs och satt under flera år i Telias styrelse. I dag är hon ledamot i Babyshop Groups styrelse, som hon även har investerat i tillsammans med bland andra Cristina Stenbeck, och i batteribolaget Northvolts styrelse. Susanna Campbell var också med och satte upp impact-fonden på Norrsken och är rådgivare till stiftelsen. 

De senaste åren har hon bland annat investerat i Josefin Landgårds CBD-oljeföretag Mantle tillsammans med Cristina Stenbeck från deras gemensamma investeringsbolag Camsten, och även i juridiktjänsten Pocketlaw som var med i pitchtävlingen på Female Founders i fjol.
Rösta här

Louise Samet, affärsängel

Foto:Jonas Eng

Louise Samet, 35, är en aktiv affärsängel och har gjort ett tiotal investeringar, bland annat i fintech-bolaget Anyfin och femtech-bolaget Grace Health. Hon har en bakgrund som tidigt anställd på Klarna, där hon jobbade i sex år, och med att driva stiftelsen Norrskens investeringsverksamhet. Som partner i Blossom Capital var hon ansvarig för investeringar i Sverige och Norden. I fjol lämnade hon Blossom efter knappt två år för att livsstilen med många resor inte passar in i hennes liv just nu. 

I en intervju med Breakit i fjol sa Louise Samet att hon har nya projekt på gång som hon inte vill avslöja än. Hon är också en del av tankesmedjan Ownershift som verkar för kvinnors ägande.
Rösta här 

Jane Walerud, Walerud Ventures

Foto:Evelina Carborn

Jane Walerud, 60, var Klarnas första investerare och ägde en tid 10 procent av betalbolaget. 2010 sålde hon merparten av sina Klarnaaktier för cirka 80 miljoner kronor, vilket innebar en avkastning på 150 gånger insatt kapital. 

Hon är själv entreprenör och har medgrundat och varit vd i ett antal techbolag. I dag sitter hon i flera styrelser, bland annat i som styrelseordförande i grafen-bolaget Graphmatech samt i Creades och Creative Destruction Labs styrelser. Jane Walerud är också operativ styrelseledamot i ett startupbolag som än så länge jobbar under radarn och driver investeringsbolaget Walerud Ventures tillsammans med sin man Bengt Walerud och dotter Caroline Walerud (som är med bland nomineringarna till årets viktigaste kvinnliga grundare).

”Vi fokuserar numera helt på 'deep green tech' för den levande planeten”, sa Jane Walerud i en intervju med Dagens industri i oktober, då hon var med på listan över Sveriges techmiljardärer.

Jane Walerud är amerikan och flyttade till Sverige för 35 år sedan efter sin examen i data- och beteendevetenskap från Stanforduniversitetet.
Rösta här 

Susanne Najafi, Backing Minds

Foto:Rebecka Rynefelt

Susanne Najafi, 40, är medgrundare av tre techbolag, varav det mest kända är Eleven – en av Nordens största nätbutiker för hudvård och smink. Tillsammans med Sara Wimmercranz har hon startat Backing Minds, som har målet att hitta startupinvesteringar som andra riskkapitalbolag missar.

”Det bästa som finns är när vi hittar riktigt förbannade kunder eller bortglömda kundsegment”, sa hon i en intervju med Breakit i fjol.

Bland annat har Backing Minds investerat i hemtestbolaget Dynamic Code, hästappen Equilab och fintechbolaget Transfer Galaxy.
Rösta här 

Sara Wimmercranz, Backing Minds

Foto:Evelina Carborn

Sara Wimmercranz, 41, var med grundade e-handelsuccén Footway 2010 som nu är noterat på First North. Tillsammans med Susanne Najafi har hon startat riskkapitalbolaget Backing Minds, där hon är partner och vd. I år var hon en av drakarna i SVT:s tv-program Draknästet.

I en intervju med Ehandel.se i november i fjol sa hon att det finns en tydlig ”similarity effect” i Sverige, särskilt i Stockholm, och att kapitalet investeras snävt. Backing Mind strävar efter att hitta underrepresenterade företag och branscher på tillväxt att investera i.
Rösta här 

Sophia Bendz, affärsängel och Cherry Ventures

Foto:Joey Abrait

Sophia Bendz, 41, är en av Sveriges mest aktiva affärsänglar och har investerat i över 50 bolag. Hon var en av de första anställda på Spotify och ansvarade för marknadsföring och strategi på stremingjätten fram till 2014. Och liksom många av Spotifys tidiga medarbetare kunde hon kamma hem åtskilliga miljoner från aktieoptioner i bolaget. 

2015 började hon jobba på Niklas Zennströms svensk-brittiska riskkapitalbolag Atomico och blev partner 2018 med ansvar för den nordiska marknaden. Förra året lämnade hon den rollen för att istället bli rådgivare åt Atomico. Hon klev också in som partner på Berlin-baserade Cherry Ventures med fokus på bolag i startfasen. Sophia Bendz är aktiv i jämställdhetsdebatten i riskkapital– och techbranschen och har själv investerat i flera bolag med kvinnor med i grundarteamen som Grace Health, Care to Translate, Sana Labs och Engaging Care.

”I de flesta styrelser jag suttit har jag varit ensam kvinna. Investerarna på fonderna jag jobbar med eller gör co-investeringar med är för det mesta män. Men min approach är inte att exkludera någon, utan tvärtom involvera alla. Rekrytera underifrån och få med mig fler tjejer som vill jobba och göra en karriär inom venture capital”, sa hon i en intervju med Dagens industri i somras.
Rösta här 

Agate Fremaine, Norrsken VC

Foto:Pressbild

Agate Freimane, 33, är General partner på Norrskens riskkapitalbolag. Hon kommer ursprungligen från Lettland och har en bakgrund från investmentbanken Morgan Stanley i London. Efter det var hon ansvarig för investeringar på en startup inom fintech, men lämnade Londons finansvärld för att flytta till Stockholm. Där stötte hon på Norrsken och insåg att hennes tidigare erfarenheter skulle gå att kombinera.

”Det var ett aha-ögonblick och sedan jag insett att mina år i finansbranschen och erfarenheterna från en startup gick att kombinera för att skapa impact har jag aldrig längtat tillbaka till det gamla”, sa hon i en intervju med Dagens industri i mars i fjol.

Fonden har nått målet på 1 miljard kronor och sedan Agate Fremaine började på Norrsken för drygt fyra år sedan har impact-investeringar gått från att vara ett närmast okänt begrepp till att i fjol omnämnas som en av de hetaste trenderna på Wall Street. Under åren i London grundade hon dessutom den ideella organisationen Bright Mentors, som vill öka kunskapen om teknik och vetenskap bland elever i utsatta områden.
Rösta här

Tove Larsson, Norrsken VC

Foto:Press.

Tove Larsson, 39, är General Partner på Norrskens riskkapitalbolag. Hon har en bakgrund från managementkonsultbranschen och jobbade på Bain & Company. Efter en kort sejour på Ica som projektledare blev hon operativ chef på Inkludera, en ideell organisation som jobbar med sociala innovationer som utvecklas på gräsrotsnivå. Hon började jobba på Norrskens stiftelse 2017 och blev partner på Norrsken VC i december 2019.

”Med alla våra investeringar tittar vi på impact, eller påverkan, som vårt första mått. Det handlar om vilken effekt verksamheten har på människor eller på vår planet. Det andra kriteriet är att det ska vara en skalbar lösning, vilket ofta betyder att det bygger på mjukvara. Det tredje är att man måste ha en affärsmodell som går ihop. Det är ett måste om man verkligen ska ha stor påverkan”, sa Tove Larsson i en intervju med Di Digital för några år sedan, då hon och Agate Fremaine blev investeringsansvariga för fonden.

GÅ IN OCH RÖSTA: Här finns länken till röstningsformuläret 

Rösta också på Årets kvinnliga entreprenör 2021
Vinnarna presenteras på Di Digitals event Female Founders som går av stapeln den 24 november. Mer information och anmälan finns här!

Hon vann utmärkelsen 2020:

Indra Sharma, Peak (tidigare på Axel Johnsons investeringsbolag Novax)
”Jag har alltid eftersträvat att vara en närvarande investerare som ger rak och tydlig feedback till de entreprenörer jag möter och att vara tillgänglig bidra med det jag kan. Det är roligt att jag har lyckats med det och att få bekräftat att ens hårda arbete är uppskattat”, sa Indra Sharma, som i dag är partner på det europeiska riskkapitalbolaget Peak, när hon fick utmärkelsen årets viktigaste kvinnliga investerare i fjol.

Du kan också rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2021 – läs mer här. 

Innehåll från ZeptagramAnnons

Planerad notering av Zeptagram: ”Musikrättigheter nytt tillgångsslag”

Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.
Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.

Zeptagram gör musikrättigheter tillgängliga för musikintresserade investerare och allmänheten. Bolaget genomför en nyemission inför en planerad notering. Musikrättigheter har potential att bli nästa stora tillgångsslag och Zeptagram siktar på att bli en av marknadsledarna.

Zeptagram identifierade i ett tidigt skede möjligheten att förändra musikindustrin med hjälp av blockkedjetekniken. Bolaget har utvecklat två egna plattformar för handel med NFT:er och DNFT:er som hjälper artister att skapa nya intäktsmodeller och tidigarelägga sina intäkter från royalties. Bolaget planerar en notering under nästa år.

Hits som framför av artister som Britney Spears och Justin Bieber

Zeptagrams användare har redan fått möjlighet att köpa musikrättigheter från en rad artister på plattformen, bland annat i några hits som framförs av världskända artister men också ”up-and-coming”-artister som Annyett Royale – som under året har haft topplaceringar på hitlistorna i USA.

– Investerare och fans ges möjlighet att köpa royaltybringande rättigheter och digitala samlarobjekt. Vi är stolta över de rättigheter som våra användare har fått köpa och framgångar för ”vår” artist Annyett Royale, säger Christina Löwenström, VD och grundare av Zeptagram.

Stabil tillväxt och låg korrelation med traditionella tillgångsslag

Royalties betalas ut när musiken spelas och utgör avkastningen för investerare. Royalties följer inte ekonomiska trender i någon större utsträckning. Ökad tillgång till musik via streamingtjänster och sociala medier bäddar för en fortsatt stigande efterfrågan på musik samt växande royalties, menar Christina Löwenström.

Intäkter från streamingtjänster förväntas fortsätta öka i en snabb takt och 2030 stå för mer än 80 procent av intäkterna inom musikbranschen, enligt analysfirman MIDiA. Intäkterna förväntas öka till 89,1 miljarder dollar till 2030 från 51,8 miljarder dollar under 2021.

Musikrättigheter och NFT:er på två plattformar

Musikmarknadsplatsen är ekosystemet för handel med musikrättigheter samt distribution av royalties. Musikmarknadsplatsen bygger på smarta kontrakt som möjliggör delägande av värdefulla rättigheter.

NFT-marknadsplatsen riktar sig till artister och kreatörer som vill skapa digital konst. Investerare och fans kan investera i digital konst genom NFT:er. Utöver digital konst kan NFT:er skapas av albumomslag, specialinnehåll, biljetter, autografer, böcker, digitala souvenirer et cetera.

Zeptacoin – egen grön kryptovaluta

Bolaget har skapat en egen kryptovaluta, Zeptacoin, som finns noterad på fem olika handelsplatser för kryptovaluta, däribland Bitmart, Bittrex och LBank. 

– Zeptacoin är en så kallad grön kryptovaluta vilket innebär att den är energieffektiv, CO2-neutral, snabb och har en bråkdel av transaktionskostnader jämfört med de stora kryptovalutorna, förklarar Christina Löwenström.

Värdet av bolagets innehav av egna Zeptacoin uppgår till uppskattat 30 MSEK (per 10 november 2022).

Handel med aktier innebär alltid en risk. En investering i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte alltid säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

 

Mer från Zeptagram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zeptagram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera