1515

Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2020

Di Digital listar 21 investerarkvinnor som har stor betydelse för den svenska riskkapitalscenen. Nu kan du som läsare rösta på den du tycker är Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2020.

21 investerare är nominerade till utmärkelsen Årets viktigaste kvinnliga investerare som utses av Di Digitals läsare.
21 investerare är nominerade till utmärkelsen Årets viktigaste kvinnliga investerare som utses av Di Digitals läsare.

De senaste åren har några av den svenska techsektorns mest tongivande riskkapitalbolag gått från att knappt ha några kvinnliga partners alls – till att i många fall ha flera stycken. 

Ökningen tog avstamp 2013 då finlandssvensken Kaj Hed, känd som huvudägare av spelbolaget Rovio, investerade i det lilla riskkapitalbolaget Moor, vilket placerade bolagets vd Kerstin Cooley och medgrundaren Katja Bergman i rampljuset.

Fördelningen av riskkapitalet i Sverige mellan könen är dock fortsatt skev. Under förra året investerades drygt 1 procent av totalt 27,2 miljarder kronor i bolag grundade av kvinnor. En siffra som inte har förändrats under de fyra åren som Di Digital har granskat investeringar ur ett jämställdhetsperspektiv.

Summan av investeringarna i mixade team med både kvinnor och män gick till och med ner märkbart under 2019, jämfört med 2018. De motsvarade 6 procent av totalt investerat kapital, medan bolag grundade av män fick nära 93 procent av kakan.

Många i techbranschen är överens om att ju fler kvinnor som jobbar inom riskkapitalvärlden, desto större möjligheter finns det att förändra situationen. Di Digital har listat 21 kvinnor som har makt att göra det. Nu vill vi veta vem du tycker har stora möjligheter att påverka branschen. Lägg din röst på den du tycker är årets viktigaste kvinnliga investerare 2020!

Uppdatering: Röstningen är avslutad och vinnaren presenteras på årets upplaga av eventet Female Founders, som går av stapeln den 10 december i en livesändning via Di TV. 

De nominerade är (utan inbördes ordning):

Jessica Schultz, Northzone

Foto:Amanda Lindgren, Amanda Lindgren, Amanda Lindgren

Jessica Schultz, 35, var med och grundade den tyska matkassetjänsten Hellofresh, som noterades på Frankfurtbörsen 2018. Hon sålde sina andelar för en hemlig summa redan 2014 och 2015, och återinvesterade pengarna i riskkapitalbolaget Northzones fonder, där hon numera är General partner. Med hennes expertis inom e-handel och konsumenttjänster har hon ansvar för en portfölj som bland annat innehåller modebolaget Na-kd, betalbolaget Klarna, och matkassen Matsmart.
Rösta här

Marta Sjögren, Northzone

Marta Sjögren, 36, började på Northzone 2012 och blev befodrad till partner 2018. Hon har varit inblandad i investeringar i bland annat Behaviosec, Labster, Aevy och Zervant. I oktober i år skrev Breakit om att hon av privata skäl lämnar Northzone i slutet av året. Marta Sjögren är född i Belgrad, Serbien och har bott i totalt åtta länder. Hon pratar svenska, engelska, serbiska, ryska och franska.
Rösta här

Indra Sharma, Novax

Foto:Amanda Lindgren

Indra Sharma, 37, är investerare på Novax som är Axel Johnsons investeringsbolag och satsar på små och medelstora tillväxtbolag. Hon var tidigare med i investeringsteamet på EQT Ventures och har höjt sin röst kring frågor om jämställdhet och mångfald inom techbranschen. I september i år släppte hon boken Förebilderna: Kvinnorna som formar vår framtid tillsammans med medförfattaren Tatiana Shalalvand. I den vill de inspirera fler kvinnor att starta företag genom att spräcka myten om vem som kan bli entreprenör.
Rösta här

Tatiana Shalalvand, Inventure

Foto:Amanda Lindgren

Tatiana Shalalvand, 32, är Investment director på det nordiska riskkapitalbolaget Inventure som investerar i tidiga skeden. Hon startade sin karriär som kriskonsult på Prime Weber, och har jobbat på hörlursbolaget Zound Industries och mjukvarubolaget Sparta. Tillsammans med Indra Sharma har hon skrivit boken Förebilderna: Kvinnorna som formar vår framtid:

”Vi lärde känna varandra för att vi båda är i branschen, men det är också väldigt sällan man träffar kvinnliga investerare med invandrarbakgrund”, sa Tatiana Shalalvand i en intervju om boken i september.
Rösta här 

Kerstin Cooley, Brightly Ventures

Foto:Joey Abrait

Kerstin Cooley, 51, jobbade med investeringar på SEB i många innan hon startade investeringsbolaget Moor 2013 tillsammans med Katja Bergman.

”Jag tror att vi var bland de första kvinnorna i Europa i den positionen. Det fanns inte många kvinnor då”, sa hon i en intervju med Di Digital i fjol. 

2018 lämnade hon, Katja Bergman och Andy Johnston fonden för att tillsammans med Tobiis grundare John Elvesjö starta riskkapitalbolaget Brightly Ventures i Stockholm. VC-bolaget, som alltså har lika många kvinnor som män i partnerledet, har investerat i bolag som Accuminor, Open Payments och Kaching.
Rösta här

Katja Bergman, Brightly Ventures

Katja Bergman, 54, och Kerstin Cooley var pionjärer när de startade Moor 2013. I dag är hon partner i Brightly Ventures vars portfölj till 25 procent innehåller bolag som har minst en kvinnlig grundare, enligt uppgifter till Di Digital i fjol. Katja Bergman var med och grundade Pipebech under it-boomen – en plattform för röststyrda internettjänster. Bolaget såldes 2003 till det amerikanska techföretaget Hewlett-Packard för en okänd köpesumma.
Rösta här

Miriam Grut Norrby, Alfvén & Didrikson

Miriam Grut Norrby, 34, har en bakgrund från en av Sveriges största startupinvesterare Schibsted Growth, där var hon investeringsansvarig i fem år. Sedan 2017 är hon partner på investeringsbolaget Alfvén & Didrikson, som har lagt in pengar i bolag som poddplattformen Acast, det digitala låsbolaget Glue och fintechbolaget Transfer Galaxy (tillsammans med Backing Minds).
Rösta här

Maria Åhr, Alfvén & Didrikson

Maria Åhr, 40, har en bakgrund från investmentbanken Goldman Sachs. Hon är vd och partner i investeringsbolaget Alfvén & Didrikson och sitter i styrelsen hos flera av portföljbolagen. Bland annat i låsbolaget Glue, offerttjänsten Offerta och schematjänsten Quinyx.
Rösta här

Ashley Lundström, EQT Ventures

Ashley Lundström, 36, är Deal Partner på EQT Ventures och har varit delaktig i att investera i bolag som kreditjänsten Anyfin och kodredigeringssystemet Codesandbox. Hon kommer ursprungligen från USA och har en examen i kemi från Zurich universitet i Schweiz. Efter en master på Handelshögskolan i Stockholm fick hon jobb på Bonnier för att jobba med uppköp och sedan som investeringschef.
”I investeringsbeslut tas det genvägar och görs antaganden. Om det finns mångfald i teamet så kommer genvägarna från andra infallsvinklar och det leder till bättre beslut. Är rummet balanserat så är konversationen mer balanserad”, sa Ashley Lundström, i samband med Di Digitals riskkapitalgranskning i somras.
Rösta här

Lena Apler, Collector Bank

Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Lena Apler, 69, medgrundade Collector 1999, var länge vd och sedan styrelseordförande för Collector AB och Collector Bank men avgick i år. 2016 startade hon Collector Ventures tillsammans med NFT Ventures i syfte att göra investeringar i fintechbolag. Fram till i år gjorde Collector Ventures investeringar i 28 bolag och har genomfört två avyttringar. I september sålde dock Collector sin del av innehaven till NFT Ventures. Lena Apler gör även investeringar privat och är aktiv i debatten: 

”Kvinnor söker ofta mindre belopp! Det är min erfarenhet. Mitt råd är: ta för er! Tänk stort tidigt, och tänk flera år framåt. Man vill inte behöva söka kapital hela tiden medan man bygger ett bolag”, sa hon till Di Digital i en intervju förra sommaren.
Rösta här

Linda Höglund, Luminar Ventures

Linda Höglund, 47, har en bakgrund som entreprenör och var som 23-åring en av grundarna bakom det hajpade it-bolaget Bluefactory 1999.  Hon var även finanschef och vice vd på spelutvecklaren Dice från 2002 till 2006. Efter EA:s köp av Dice 2006 jobbade hon som finanschef för koncernens europeiska speldivision fram till 2010. Efter det var hon finanschef på Klarna (2011-2014) och finanschef på Grab, Sydostasiens svar på Uber, under 2016 och 2017. Hon har jobbat med investeringar på Luminar Ventures sedan 2017 och blev partner i fjol.
Rösta här

Cristina Stenbeck, investerare

Foto:Oskar Omne

I maj förra året lämnade Cristina Stenbeck, 43, sitt formella uppdrag i Kinneviks styrelse efter 20 år på bolaget. I dag är hon styrelseproffs och självständig investerare som har satsat över 400 miljoner kronor i startupsektorn. 

”Jag vill investera i unga bolag och ha direktkontakt med entreprenörerna”, sa hon i en intervju med Dagens industri i januari i år. 

Cristina Stenbeck vill delta i såddrundor i bolag som har kommit en bit väg. Hon är även öppen för att investera i så kallade a-rundor, som i Sverige kan ligga på totalt 30-50 miljoner kronor eller mer. Det är från det stadiet hon tror sig kunna vara till mest nytta för bolagen, utifrån sin erfarenhet från internationell expansion och sitt kontaktnät. De senaste åren har hon köpt in sig i elscooterbolaget Voi, blodtestbolaget Werlabs och nätbutikerna Caliroots och Babyshop.
Rösta här

Susanna Campbell, investerare

Foto:Jack Mikrut

Susanna Campbell, 47, har en lång bakgrund som investeringsansvarig och sedan vd för familjen Söderbergs förvaltningsbolag Ratos. Hon är ett aktivt styrelseproffs som även under flera år satt i Telias styrelse. I dag är hon ledamot i Babyshop Groups styrelse, som hon även har investerat i tillsammans med bland andra Cristina Stenbeck, och i batteribolaget Northvolts styrelse. Susanna Campbell var också med och satte upp fonden på Norrsken och är rådgivare till stiftelsen. I år har hon bland annat investerat i Josefin Landgårds CBD-oljeföretag Mantle tillsammans med Cristina Stenbeck från deras gemensamma investeringsbolag Camsten, och även i juridiktjänsten Pocketlaw.
Rösta här

Louise Samet, affärsängel och avgående partner på Blossom Capital

Foto:Jonas Eng

Louise Samet, 34, är en aktiv affärsängel och har gjort ett tiotal investeringar, bland annat i fintech-bolaget Anyfin och femtech-bolaget Grace Health. Hon har en bakgrund som tidigt anställd på Klarna, där hon jobbade i sex år, och med att driva stiftelsen Norrskens investeringsverksamhet. Som partner i Blossom Capital var hon ansvarig för investeringar i Sverige och Norden. Tidigare i höstas lämnade hon Blossom efter knappt två år för att livsstilen med många resor inte passar in i hennes liv just nu. I en intervju med Breakit säger Louise Samet att hon har nya projekt på gång som hon inte vill avslöja än. Hon är också en del av tankesmedjan Ownershift som verkar för kvinnors ägande.
Rösta här 

Anna Ryott, Summa Equity

Foto:Jack Mikrut

Anna Ryott, 48, är styrelseproffs och sitter i styrelserna för Axel Johnson AB, Norrsken Foundation, Löfbergs och Dagens industri med flera. Hon har en bakgrund som konsult på McKinsey, och har tidigare arbetat som generalsekreterare för SOS Barnbyar och vd för Swedfund. I dag är hon också arbetande styrelseordförande för riskkapitalbolaget Summa Equity, som investerar utifrån FN:s 17 globala hållbarhetsmål. 

”Jag vill vara där jag gör störst skillnad. Om vi kan visa att det går att investera i den här typen av bolag med samma avkastning som traditionella bolag är jag övertygad om att kapital flyttas hit”, sa hon i en intervju med tidningen Finansliv, när hon tillträdde posten för två år sedan.
Rösta här

Jane Walerud, Walerud Ventures

Foto:Patrik Olsson

Jane Walerud, 59, var Klarnas första investerare och ägde en tid 10 procent av betalbolaget. 2010 sålde hon merparten av sina Klarnaaktier för cirka 80 miljoner kronor, vilket innebar en avkastning på 150 gånger insatt kapital. Jane Walerud är själv entreprenör och har medgrundat och varit vd i ett par techbolag. I dag sitter hon i flera styrelser, bland annat i satellitbolaget Satcube som Walerud & Partners, som hon driver tillsammans med sin man Bengt Walerud och dotter Caroline Walerud, har investerat i. 

”Var och en av oss kan gå in med ett veto när det kommer in bolag som som är helt fel för oss. Urvalet är otroligt snävt. Vi är överens om att satsa på deep tech, clean tech och artificiell intelligens”, sa hon i en intervju med SvD Näringsliv tidigt i våras.

Jane Walerud är amerikan och flyttade till Sverige för 35 år sedan efter sin examen i data- och beteendevetenskap från Stanforduniversitetet.
Rösta här

Susanne Najafi, Backing Minds

Foto:Patrik Olsson

Susanne Najafi, 39, är medgrundare av tre techbolag, varav det mest kända är Eleven – en av Nordens största nätbutiker för hudvård och smink. Tillsammans med Sara Wimmercranz har hon startat Backing Minds, som har målet att hitta startupinvesteringar som andra riskkapitalbolag missar. 

”Det bästa som finns är när vi hittar riktigt förbannade kunder eller bortglömda kundsegment”, sa hon nyligen i en intervju med Breakit

Bland annat har Backing Minds investerat i hemtestbolaget Dynamic Code, hästappen Equilab och fintechbolaget Transfer Galaxy.
Rösta här

Sara Wimmercranz, Backing Minds

Foto:Evelina Carborn

Sara Wimmercranz, 40, var med grundade e-handelsuccén Footway 2010, nätskobutiken som omsatte 760 miljoner kronor 2018. Bolaget är nu noterat på First North. Tillsammans med Susanne Najafi har hon startat riskkapitalbolaget Backing Minds, där hon är partner och vd. I en intervju med Ehandel.se i november i år sa hon att det finns en tydlig ”similarity effect” i Sverige, särskilt i Stockholm, och att kapitalet investeras snävt. Backing Mind strävar efter att hitta underrepresenterade företag och branscher på tillväxt att investera i.
Rösta här

Sophia Bendz, affärsängel och Cherry Ventures

Foto:Josefine Stenersen, Josefine Stenersen

Sophia Bendz, 40, är en av Sveriges mest aktiva affärsänglar och har hittills har hon investerat i totalt 44 bolag. Hon var en av de första anställda på Spotify och ansvarade för marknadsföring och strategi på streamingbolaget fram till 2014. Och liksom många av Spotifys tidiga medarbetare kunde hon kamma hem åtskilliga miljoner i aktieoptioner i bolaget. Sedan 2015 har hon jobbat på Niklas Zennströms svensk-brittiska riskkapitalbolag Atomico. 2018 blev Sophia Bendz partner i Atomico med ansvar för den nordiska marknaden, men lämnade den rollen i somras för att istället bli rådgivare. Hon klev också in som partner på Berlin-baserade Cherry Ventures med fokus på bolag i startfasen. Sophia Bendz är aktiv i jämställdhetsdebatten i riskkapital– och techbranschen och har själv investerat i flera bolag med kvinnor med i grundarteamen som Grace Health, Care to Translate, Sana Labs och Engaging Care.
Rösta här

Agate Fremaine, Norrsken VC

Foto:Pressbild

Agate Freimane, 32, är General partner på Norrskens riskkapitalbolag. Hon kommer ursprungligen från Lettland och har en bakgrund från investmentbanken Morgan Stanley i London. Efter det var hon ansvarig för investeringar på en startup inom fintech, men lämnade Londons finansvärld för att flytta till Stockholm. Där stötte hon på Norrsken och insåg att hennes tidigare erfarenheter skulle gå att kombinera.

”Det var ett aha-ögonblick och sedan jag insett att mina år i finansbranschen och erfarenheterna från en startup gick att kombinera för att skapa impact har jag aldrig längtat tillbaka till det gamla”, sa hon i en intervju med Dagens industri i mars i år. 

Fonden har nått målet på 1 miljard kronor och sedan Agate Fremaine började på Norrsken för drygt tre år sedan har impact-investeringar gått från att vara ett närmast okänt begrepp till att i fjol omnämnas som en av de hetaste trenderna på Wall Street. Under åren i London grundade hon dessutom den ideella organisationen Bright Mentors, som ska öka kunskapen om teknik och vetenskap bland elever i utsatta områden.
Rösta här

Tove Larsson, Norrsken VC

Foto:Press.

Tove Larsson, 38, är General Partner på Norrskens riskkapitalbolag. Hon har en bakgrund från managementkonsultbranschen och jobbade på Bain & Company. Efter en kort sejour på Ica som projektledare blev hon operativ chef på Inkludera, en ideell organisation som jobbar med sociala innovationer som utvecklas på gräsrotsnivå. Hon började jobba på Norrskens stiftelse 2017 och blev partner på Norrsken VC i december fjol.

”Med alla våra investeringar tittar vi på impact, eller påverkan, som vårt första mått. Det handlar om vilken effekt verksamheten har på människor eller på vår planet. Det andra kriteriet är att det ska vara en skalbar lösning, vilket ofta betyder att det bygger på mjukvara. Det tredje är att man måste ha en affärsmodell som går ihop. Det är ett måste om man verkligen ska ha stor påverkan”, sa Tove Larsson i en intervju med Di Digital i november 2018, då hon och Agate Fremaine blev investeringsansvariga för fonden.

GÅ IN OCH RÖSTA: Här finns länken till röstningsformuläret 

Rösta också på Årets kvinnliga entreprenör 2020

 

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?