1515
Annons

Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2019

För tredje året i rad listar Di Digital tunga profiler och nya uppstickare bland kvinnorna i techbranschen. Nu kan du som läsare rösta på den du tycker är Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2019.

23 kvinnliga grundare är nominerade till årets Female Founder.
23 kvinnliga grundare är nominerade till årets Female Founder.Foto:Kollage av Anna Byström.

Nya techbolag spelar i dag en viktig roll i näringslivet och grundarna har blivit vår tids nya fixstjärnor. 

Di Digital listar en rad kvinnliga entreprenörer som på olika sätt har haft en positiv inverkan på det digitala näringslivet. För att få en spridning har vi tittat på olika områden inom tech- och startupscenen, och blandat veteraner med bubblare.

Det här är några av de vi tror har möjlighet att göra avtryck och bana väg för nya stjärnor.

Vem tycker du har åstadkommit mest eller har störst potential att göra skillnad framöver? Lägg din röst på den du tycker är årets viktigaste kvinnliga grundare!

Vinnaren presenteras på årets upplaga av eventet Female Founders, som går av stapeln den 10 april på Musikaliska i Stockholm.

De nominerade är (utan inbördes ordning):

Elina Berglund Scherwitzl, Natural Cycles

Elina Berglund Scherwitzl, 35, har medgrundat Natural Cycles – den första appen som har blivit godkänd som preventivmedel både i Sverige och i USA. I november 2017 tog bolaget in en kvarts miljard kronor i riskkapital, den största rundan inom healthtech-området det året. Innan Natural Cycles arbetade Elina Berglund Scherwitzl i tolv år som fysiker på partikelaccelatorn vid Cern i Schweiz.
Rösta här. 

Elsa Bernadotte, Karma

Elsa Bernadotte, 30, vill att matrester ska generera affärer. Hon har medgrundat matsvinnsappen Karma. Restauranger, kaféer och matbutiker har sålt många ton mat till privatpersoner genom plattformen sedan lanseringen 2016. Under 2018 växte intresset för appen i Storbritannien då 80 000 användare registrerade sig för tjänsten. Hittills har Karma tagit in runt 40 miljoner kronor i riskkapital. Tidigare var Elsa Bernadotte med och startade Pop Fruits, som säljer frusen frukt på pinne.
Rösta här.

Susanne Birgersdotter, Igotcha

Serieentreprenören Susanne Birgersdotter, 45, har utvecklat ett tjugotal appar, däribland 5:2 Hälsodieten, och startade senast mobilspelbolaget Igotcha. Utöver det gör hon även såddinvesteringar i andra entreprenörer som partner på riskkapitalbolaget Milky Way Cap.
Rösta här.

Stina Ehrensvärd, Yubico

Stina Ehrensvärd, 52, är medgrundare av det svensk-amerikanska it-säkerhetsnyckelföretaget Yubico, som senast värderades till över 2 miljarder kronor. En av investerarna i Yubico är det kända Silicon Valley-riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz. I dag har bolaget de flesta stora techjättarna som kunder, omsätter knappt en halv miljard kronor, och de senaste åren gått med vinst.
Rösta här.

Johanna Björklund, Smartvideo

Foto:Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)

Johanna Björklund, 40, är medgrundare av Umeåbolaget Codemill, en teknisk lösning för att publicera och analysera video på nätet, samt även avknoppningen Smartvideo, där e-handlare kan sälja produkter direkt i videoklipp. Hon är också forskare vid institutionen för datavetenskap på Umeå universitet.
Rösta här.

Susanne Najafi, Backing Minds

Foto:Patrik Olsson

Susanne Najafi, 38, är medgrundare till tre techbolag, varav det mest kända är Eleven – en av Nordens största nätbutiker för hudvård och smink. Tillsammans med Sara Wimmercranz har hon startat Backing Minds, som har målet att hitta startupinvesteringar som andra riskkapitalbolag missar. Bland annat har de investerat i hemtestbolaget Dynamic Code, vars grundare också är med på listan.
Rösta här.

Sara Wimmercranz, Backing Minds

Foto:Amanda Lindgren

Sara Wimmercranz, 38, var med grundade e-handelsuccén Footway 2010, nätskobutiken som omsatte 760 miljoner kronor 2018. Bolaget är nu noterat på First North. Tillsammans med Susanne Najafi har hon startat riskkapitalbolaget Backing Minds för att investera i andra entreprenörer.
Rösta här.

Josefin Landgård, Kry

Josefin Landgård, 35, är en av grundarna till den digitala vårdcentralen Kry, som lanserades 2014. Förra året lämnade hon bolaget och har sedan dess gjort affärsängelinvesteringar i nya hälso- och sjukvårdsprojekt. Senast i fertilitetstrackern Grace Health, som riktar sig mot kvinnor i utvecklingsländer, samt Care To Translate, en medicinsk översättningsapp för vårdpersonal.
Rösta här.

Bonnie Roupé, Bonzun

Foto:Jesper Frisk

Bonnie Roupé, 42, har tagit sig långt utanför Sveriges gränser med sin gravidapp Bonzun. Hon lanserade den i Kina som första marknad, där appen nu har över 2 miljoner nedladdningar. För att finansiera verksamheten har Bonnie Roupé hittills valt en annan väg än riskkapital och lierat sig med försäkringsbolaget If.
Rösta här.

Kristina Lagerstedt, 1928 Diagnostics

Cancerforskaren Kristina Lagerstedt, 42, jobbade tidigare med barn som drabbats av leukemi. Tillsammans med medgrundaren Susanne Staaf har hon startat det Göteborgsbaserade bolaget 1928 Diagnostics, och för en kamp mot antibiotikaresistenta bakterier. De har utvecklat en mjukvara som, tillsammans med befintlig teknik på sjukhusen, kan analysera antibiotikaresistenta bakterier närmare.
Rösta här.

Susanne Staaf, 1928 Diagnostics

Susanne Staaf, 44, har 15 års erfarenhet från läkemedelsindustrin innan hon gick vidare och startade 1929 Diagnostics. Tillsammans med medgrundaren Kristina Lagerstedt och deras team vill hon bidra till att lösa problemet med antibiotikaresistens, som är ett av de största globala hoten mot människors hälsa. Förra året utsågs 1928 Diagnostics till en av World Economic Forums ”Technology Pioneers” och bolaget jobbar med partners både i Europa och USA.
Rösta här.

Joanna Elmes, Meds

Foto:Jonas Eng

Farmaceuten Joanna Elmes, 36, är en av grundarna till nätapoteket Meds. Det är en uppstickare som utmanar apoteksjättarna och konkurrenter som Apotea med snabba gratisleveranser. Hon var med på resan med statliga Apoteket AB:s e-handelssatsning från 2006 och har sedan jobbat på flera av apoteksbolagen. 2017 tog Meds in 44 miljoner kronor i riskapital från ett antal tunga investerare.
Rösta här.

Jessica Schultz, Hellofresh

Foto:Amanda Lindgren

Jessica Schultz, 34, var med och grundade den tyska matkassetjänsten Hellofresh, som noterades på Frankfurtbörsen förra året. I dag är hon partner på riskkapitalbolaget Northzone och med hennes expertis inom e-handel och konsumenttjänster har hon ansvar för en portfölj som bland annat innehåller Fyndiq och Klarna.
Rösta här.

Jenny Nordenborg, Neat Corporation

Foto:Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)

Jenny Nordenborg, 32, kan tyckas vara en doldis, men inte i spelbranschen. Hon har varit entreprenör sedan tonåren och grundat VR-spelbolaget Neat Corporation, som bland annat har utvecklat spelet Budget Cuts, och jobbar även på olika sätt för en mer jämställd spelbransch.
Rösta här.

Emma Rosman, Welcome App

Foto:Amanda Lindgren

I samband med flyktingkrisen startade Emma Rosman, 32, integrationstjänsten Welcome app som ett volontärprojekt. I appen kan nyanlända ställa frågor och få kontakt med varandra och lokalbefolkningen. Och det som först baserades på folks goda vilja utvecklades till att bli ett bolag som i dag har flera namnkunniga investerare med på tåget.
Rösta här.

Vanja Tufvesson, Pink Programming

Foto:Amanda Lindgren

Malmö-programmeraren Vanja Tufvesson, 33, har startat Pink Programming, som under tre år har vuxit från att vara ett läger för kvinnor där deltagarna lär sig att koda till ett programmeringsnätverk med 4 000 medlemmar. I dag jobbar hon också själv som utvecklare på Engaging Care, en startup som drivs av den tidigare Min Doktor-vd:n Charlotta Tönsgård.
Rösta här.

Anne Kihlgren, Dynamic Code

Foto:Henrik Lenngren

Anne Kihlgren, 54, är grundare av det Linköpingsbaserade DNA-bolaget Dynamic Code, som erbjuder hemtester för till exempel HPV och klamydia direkt till konsument. På 90-talet jobbade hon för Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping och tog fram den DNA-teknik som i dag används för brottsplatsundersökningar. I dag omsätter hennes bolag miljontals kronor och hon har även fått med sig riskkapitalbolaget Backing Minds på tåget.
Rösta här.

Pernilla Nyrensten, Revolutionrace

Foto:Jack Mikrut

Pernilla Nyrensten, 46, är en av grundarna till nätraketen Revolutionrace med säte i Borås. Succén med att sälja friluftskläder som ett eget varumärke via nätet började som ett sätt att tjäna extrapengar, men sedan växte bolaget snabbt. Bolaget har främst marknadsfört sig via sociala medier och influencers, och sedan starten för fem år sedan har Revolutionrace gjort en sammanlagd vinst på runt 50 miljoner kronor.
Rösta här.

Helena Samsioe, Globhe

Helena Samsioe, 32, är grundare av drönartjänsten Globhe. Hon vann Di Digitals pitchtävling på Female Founders-eventet 2017 och har även kallats ”drönardrottningen”. Globhe kombinerar drönare med artificiell intelligens för att kunna analysera och leverera mediciner och sjukvårdsutrustning till olika katastrofområden. Hittills har bolaget främst verkat i afrikanska länder och nästa stora marknad är Asien.
Rösta här.

Isabella Palmgren, Mimbly

Foto:Patrik Olsson

Isabella Palmgren, 27, har medgrundat Göteborgsbaserade Mimbly – vattenåtervinningsbolaget som vann förra årets upplaga av Di Digitals pitchtävling på eventet Female Founders. Hennes lösning Mimbox kan kopplas på tvättmaskiner av alla märken och återvinna tvättvatten. Förra året var hon med i Ikeas acceleratorprogram i Älmhult, där Mimbly blev utvalda som ett av tio bolag bland 1 300 sökande.
Rösta här.

Anna Nordell Westling, Sana Labs

Anna Nordell Westling, 39, är medgrundare av AI-utbildningsbolaget Sana Labs, som anpassar nätutbildningar efter individens befintliga förmåga och kunskaper. Hon är hjärnan bakom tjänstens paketering och involverad i AI-världen på olika sätt. Bland annat som styrelsemedlem i Stockholm AI - en mötesplats för branschen.
Rösta här.

Mai Thai, Sigmastocks

Mai Thai, 31, har tillsammans med Nanna Stranne grundat det Göteborgsbaserade fintechbolaget Sigmastocks. Spartjänsten för aktier och fonder lanserades 2014 och har sedan dess lockat till sig tusentals sparare och förvaltar över en halv miljard kronor av svenskarnas pengar. Under 2018 ökade bolagets månatliga omsättning med 400 procent och ligger nu på en kvarts miljon kronor.
Rösta här.

Nanna Stranne, Sigmastocks

Nanna Stranne, 33, är tillsammans med Mai Thai medgrundare till sparverktyget Stigmastocks, som har lockat till sig över 3 000 kunder i Sverige. På hemmaplan samarbetar de med aktörer som Nordea och Skandia, och nu vill duon ta tjänsten till Europa.
Rösta här.

Tidigare vinnare:

Lena Apler, Collector Bank

Foto:Jesper Frisk

Lena Apler, 67, är medgrundare av Collector Bank som har ett börsvärde på drygt 5 miljarder kronor. Hon har de senaste åren seglat upp som en av Sveriges tyngsta techinvesterare, med över 40 miljoner kronor i privata investeringar.

”För 18 år sedan fanns inte begreppet startup och många tittade snett och flinade bakom ryggen på mig. Men att grunda Collector visade sig vara ett rätt bra beslut”, sa Lena Apler, när hon fick ta emot utmärkelsen på Di Digitals event Female Founders 2017.

Anna Urombi, Addtruly

Foto:Jonas Eng

Anna Urombi, 36, är medgrundare av Göteborgsbolaget Addtruly, som matchar ihop företag med gräsrotsorganisationer. Det både för att skapa ansvarstagande och för att förbättra bolagets varumärke. Hon har tidigare arbetat för Ramböll och FN i New York. 

”Det känns helt overkligt! Många av de nominerade är kvinnor jag själv ser upp till, som exempelvis förra årets vinnare Lena Apler”, sa hon, när hon fick ta emot utmärkelsen på Female Founders-eventet 2018.

Har du själv grundat ett bolag och vill få chansen att bli ett av fyra bolag som är med i vår pitchtävling på Female Founders-eventet den 10 april. Anmäl dig här! 

Innehåll från SEBAnnons

Systrarna som vill skapa framtidens lantbruk

Bättre hygien för djuren skapar minskade utsläpp av ammoniak, lägre användning av antibiotika, bättre lönsamhet och bättre arbetsmiljö för lantbrukaren.

Moving Floor är innovationen som bidrar till att skapa framtidens lantbruk.

– Hela vår idé handlar om hållbarhet, säger Peg Söderberg, vd för Moving floor.

Systrarna Peg Söderberg och Katja Lindvall är uppväxta på en gård på Gotland, där man producerade smågrisar.

– Moving floor började som en idé hos pappa, det var ett utvecklingsprojekt som löpte parallellt med det dagliga arbetet i många år, säger Peg Söderberg.

Idag är djurproduktionen nedlagd och systrarnas fokus ligger sedan tio år på Moving Floor som är en patenterad modul till djurstallar som gör automatiskt rent hos djuren. Den första produkten som tillverkades var för kalvar och finns i dag ute på mer än 100 gårdar, i Skandinavien, norra Europa, Kanada och Kina.

Moving Floor har nu tilldelats Transformation-priset i SEB:s The Next Awards. I motiveringen konstateras att lantbruket och animalieproduktionen står för stor klimatpåverkan i form av gasutsläpp och övergödning. ”Med Moving Floors lösning kan man spara vatten och minska behovet av antibiotika. Dessutom minskas kväveutsläpp i både luft och mark”, framhåller juryn vidare.

– Varje golvmodul har en matta som roterar med programmerade intervall och skrapas ren från gödsel. Resultatet blir att detta förs bort från djurets närmiljö inom två timmar efter att det lämnat djuret, vilket minskar andelen ammoniakutsläpp med upp till 85 procent.

– Den största ammoniakavgången ses annars fyra timmar efter att gödseln har lämnat djuret, säger Peg Söderberg.

Genom att hygienen hos djuren drastiskt förbättras skapas även många andra positiva följdeffekter. Djuren håller sig friskare, vilket är viktigt även för lantbrukarens lönsamhet.

”Vill komma till rätta med grundproblemet”

Peg Söderberg säger att lantbrukssektorn globalt sett står för 70 procent av antibiotikaanvändningen i världen.

– Antibiotika används globalt mycket i preventivt syfte för att hålla djuren friska och kompensera för undermålig hygien. Vi vill i stället komma till rätta med grundproblemet.

I Sverige används ingen antibiotika i preventivt syfte.

– Men det gynnar alla att djuren har en renare närmiljö.

Som vinnare av Transformations-kategorin får Moving Floor ta plats i SEB:s Sustainability Business Program, ett unikt utformat utbildningsprogram där de kommer ges de bästa möjliga förutsättningarna för att nå ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

– Hela vår produkt är ju sprungen ur hållbarhet. Det är jätteviktigt för oss att göra så gott vi kan i alla led. Vi ser väldigt positivt att få delta i det här programmet. Det kommer hjälpa oss att bli ännu vassare! säger Katja Lindvall.

Moving Floor är nu i slutfasen av en kapitalanskaffning, och systrarna ser fram emot att ta företaget till nästa fas.

– Nu kan vi starta tillväxtresan. Det ska bli fantastiskt roligt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera