1515
Annons

Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2017

Nya techbolag lägger grunden för utvecklingen inom flera branscher och bolagsgrundare har blivit näringslivets nya fixstjärnor. Inför Di Digitals event Female Founders får våra läsare chansen att rösta fram den främsta kvinnliga grundaren 2017.

Övre raden från vänster: Anna Settman, Caroline Walerud, Lena Apler och Mengmeng Du. Undre raden från vänster: Susanne Najafi, Bonnie Roupé, Jane Walerud och Jessica Nilsson. Foto: Kollage.
Övre raden från vänster: Anna Settman, Caroline Walerud, Lena Apler och Mengmeng Du. Undre raden från vänster: Susanne Najafi, Bonnie Roupé, Jane Walerud och Jessica Nilsson. Foto: Kollage.

Med eventet Female Founders vill Di Digital lyfta fram några av Sveriges främsta kvinnliga grundare av digitala bolag. Nu vill vi även att våra läsare ska få säga sitt om vilken grundare de tycker är viktigast för den svenska startupscenen. Vem har åstadkommit mest eller vem har mest potential att göra störst skillnad framöver? Ni bestämmer vad som är viktigast. 

Di Digital har listat en rad kvinnliga entreprenörer som på olika sätt haft en positiv inverkan på det digitala näringslivet. 

Gå in och rösta på vem ni tycker är årets Female Founder. Årets röstning stänger den 19 maj och vinnaren presenteras vid eventet den 23 maj.

Nominerade är:

Foto:

Lena Apler
Ålder: 65
Känd för: Medgrundare av Collector Bank, med ett börsvärde på cirka 10 miljarder kronor. Har de senaste åren seglat upp som en av Sveriges tyngsta techinvesterare, med cirka 40 miljoner kronor i privata investeringar, och med en tung placering på Di Digitals lista över Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare.
Rösta här

Foto:

Aurore Belfrage
Ålder: 37
Känd för: Medgrundare av Wrapp och har även varit med och grundat riskkapitalbolaget EQT Ventures matchningsverktyg Together. Tidigare har hon arbetat med att förstärka startupscenen i Mellanöstern.
Rösta här. 

Läs även: Riskkapitaljätten EQT Ventures lanserar ett Tinder för investeringar

Foto:

Stina Bergfors
Ålder: 45
Känd för: 2013 lämnade Stina Bergfors sin chefspost på den svenska delen av sökjätten Google för att grunda Youtubenätverket Uniteds Screens, en plattform som i dag består av 500 av Nordens mest populära onlineprofiler.
Rösta här. 

Foto:

Elina Berglund Scherwitzl
Ålder: 33
Känd för: Medgrundare av preventivappen Natural Cycles. Innan dess arbetade hon som fysiker på partikelaccelatorn vid Cern i Schweiz.
Rösta här 

Läs även: Natural Cycles får certifikat och storsatsar

Foto:

Susanne Birgersdotter
Ålder: 43
Känd för: Serieentreprenör med flera appar bakom sig, bland annat 5:2 Hälsodieten. Nu har hon även startat spelbolaget Igotcha.
Rösta här

Läs även: Hennes Pokémon Go-utmanare lockar investerare

Foto:

Johanna Björklund
Ålder: 38
Känd för: Grundare av techbolaget Codemill och även avknoppningen Smart Video. Hon är även forskare vid institutionen för datavetenskap på Umeå universitet.
Rösta här. 

Läs även: Umeåbolaget Smartvideo tar in 9 miljoner

Foto:

Mengmeng Du
Ålder: 36
Känd för: Ansvarade för utlandslanseringen av Spotify och även varit operativ chef för Acast. Nyligen grundade hon bolaget Getgeek tillsammans med John Angelmo.
Rösta här

Läs även: Spotify-stjärna ska hjälpa YouPic ut i världen

Foto:

Stina Ehrensvärd
Ålder: 50
Känd för: Grundade 2007 svensk-amerikanska Yubico, som tar fram en säkerhetsnyckel för inloggning på nätet. Bolaget omsatte drygt 200 miljoner kronor i fjol.
Rösta här

Foto:

Louise Fritjofsson
Ålder: 31
Känd för: Startade Popsox som 19-åring och har sedan dess grundat tre bolag – adtechbolaget Adprofit, Rewind Products och träningsappen Vint. Hon bor i San Francisco, är "entrepreneur in residence" på startupacceleratorn 500 Startups och vd på Vint som numera är en bokningsplattform för träningscenter.
Rösta här

Läs även: De satsar på gula retro-hörlurar

Foto: Patrik Olsson

Susanne Najafi (till höger)
Ålder: 36
Känd för: Hon har grundat fyra bolag, varav tre i techsektorn. Susanne Najafis mest kända bolag är Eleven, en av Nordens största nätbutiker för smink och hudvård. Hon är även medgrundare, tillsammans med Sara Wimmercranz, av riskkapitalbolaget Backing Minds (NTL) som har som mål att hitta startupinvesteringarna som andra missar.
Rösta här

Läs även: Backing Minds gör ny investering: ”En perfekt e-handelsprodukt”

Foto: Joey Abrait.

Jessica Nilsson
Ålder: 32
Känd för: En av tre grundare bakom den tyska matkassetjänsten Hellofresh, som i fjol värderades till 24 miljarder kronor. I Sverige är hon mest känd för sin roll som partner på riskkapitalbolaget Northzone.
Rösta här

Foto:

Jenny Nordenborg
Ålder: 30
Känd för: Har haft egna bolag sedan tonåren och på senare år grundade hon spelbolaget Neat Corporation, med VR-spelet Budget Cuts. Hon har nyligen även dragit igång Brain Harbour, ett bolag som gör utbildande VR-spel för barn.
Rösta här.  

Läs även: VR-stjärnan och forskarnas spel ska lära barn förstå hjärnan

Foto:

Anna Ottosson
Ålder: 28
Känd för: Lämnade mediejätten MTG 2015 för att starta vad vissa betraktar som ett av Sveriges hetaste startupbolag just nu, nämligen Greta. 2016 tog Greta in drygt 9 miljoner kronor från bland annat Berlin-baserade Blue Yard Capital och Sophia Bendz på riskkapitalbolaget Atomico.
Rösta här. 

Läs även: Gretas vd: ” Vi vill förändra hur internet funkar”

Foto:

Emma Rosman
Ålder: 28
Känd för: Startade integrationsappen Welcome när flyktingkrisen var som värst. Bolaget har bland annat fått in Klarna-grundaren Niklas Adalberth som delägare. Hon har tidigare arbetat på Blocket och Uber. 
Rösta här.

Läs även: Techmiljardärer investerar i flyktingapp

Foto:

Bonnie Roupé
Ålder: 41
Känd för: Hon har grundat gravidappen Bonzun i Kina. Nyligen utsågs den till en av de fem bästa mobila startupbolagen i landet.
Rösta här

Foto:

Anna Settman
Ålder: 46
Känd för: Styrelseproffs och tidigare vd för Aftonbladet. De senaste åren har hon drivit det numera avsomnade riskkapitalbolaget The Springfield Projekt.
Rösta här

Foto:

Faviana Vangelius
Ålder:  29
Känd för: Hon är medgrundare och vd för VR-studion Svrvive. Hon har även grundat e-handelssajten Lekologiskt med ekologiska leksaker och techbolaget Greetify.
Rösta här

Läs även: Kan oljepengar bygga nästa spelsuccé? Den här VR-studion tror det

Foto:

Caroline Walerud
Ålder: 26
Känd för: Medgrundare av 3D-bolaget Volumental och arbetar numera på investeringsbolaget Walerud Ventures.
Rösta här

Läs även: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

Foto:

Jane Walerud
Ålder: 55
Känd för: Hon var en av medgrundarna till Bluetail som såldes för 1,4 miljarder kronor vid millennieskiftet. Sedan dess har han gjort sig ett namn som techinvesterare och bland annat investerat i Lensway, Klarna och Tobii. Hon har en topplacering i DI Digitals ranking av Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare i fjol.
Rösta här

Foto: Patrik Olsson

Sara Wimmercranz (till höger)
Ålder: 36
Känd för: Hon grundade Footway 2010, som omsatte 344 miljoner kronor 2016. I fjol drog hon igång riskkapitalbolaget Backing Minds tillsammans med Susanne Najafi, med bland annat H&M:s vd Karl-Johan Persson och Lena Apler som investerare.
Rösta här.

Läs även: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Sara Wimmercranz

Vinnaren kommer att utses på Di Digitals event Female Founders den 23 maj på Epicenter i Stockholm. Anmäl dig här.


 Mer om Female Founders i denna specialutgåva av Digitalpodden: 

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpoddenmotersuperangelnlenaapler-depitcharpafemalefounders

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från SEBAnnons

Lyfter företagare med utländsk bakgrund: ”Stora förebilder”

Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.
Grundaren och vd:n Rafael Bermejo prisas i SEB:s The Next Awards.

Det brukar vara stiftelsen IFS som delar ut priser till andra.

Nu är det grundaren och vd:n Rafael Bermejo som prisas i SEB:s The Next Awards för sitt jobb med att hylla och lyfta fram framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

– Prispengarna ska användas till att synliggöra hur viktig den här gruppen entreprenörer är för det svenska näringslivet, säger han.

1999 delades priset Årets Nybyggare ut för första gången i Sverige.

Bakgrunden var att entreprenören Rafael Bermejo hade upptäckt att väldigt många svenskar hade en stereotyp och felaktig bild av vilken slags verksamheter företagare med invandrarbakgrund drev.

– Den stämde inte alls överens med min bild av de företagare som jag hade haft förmånen att möta. Den här gruppen representerar ju ett tvärsnitt av allt företagande i vårt land, och det blev viktigt för mig att lyfta fram det.

År 2000 blev kung Carl XVI Gustaf beskyddare av priset Årets Nybyggare.

– Det gav det ytterligare glans. Jag tror inte alla förstår hur betydelsefull denna utmärkelse har blivit, det är som Nobelpriset för våra företagare med utländsk bakgrund.

Förutom Årets Nybyggare så har Rafael Bermejo ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att stötta och lyfta fram denna grupp företagare på olika sätt, exempelvis med rådgivningsbyråer med information på många olika språk, hjälp med översättning, att hitta finansiering och mycket annat.

”Får många gånger kämpa hårdare än många andra”

Nu har Stiftelsen IFS tilldelats Community-priset i The Next Awards, och en prissumma på 250 000 kronor.

– Jag känner mig så hedrad, inte bara för eget vidkommande utan för att man i och med denna utnämning även lyfter fram den här gruppens företagande, det är jättefint.

– Det är ett fantastiskt pris som SEB har instiftat, inte minst för att det pekar framåt och inte bakåt.

Rafael Bermejo berättar att prispengarna ska användas till att synliggöra entreprenörer med invandrarbakgrund mycket mer.

– Vi måste få gemene man och det svenska näringslivet att se att det är en oerhört viktig aspekt för Sveriges framtid att man ser och tar tillvara på denna stora grupp av företagare. Vi vill finnas där och bygga broar.

– Man ska komma ihåg att de ska verka i en miljö där de inte sällan möts av misstro från start. De får många gånger kämpa hårdare än många andra. De är stora förebilder.

Priset Årets Nybyggare växer för varje år.

– I år hade vi 240 kvalificerade nominerade som tillsammans omsatte över 6 miljarder kronor. Visst är det fantastiskt.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023. 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Vårduppstickaren byter vd – bantar personalstyrkan

Doctrin vill hjälpa sjukvården att korta vårdköerna med AI. Men nu verkar man själva ha drabbats av växtvärk. Bolaget minskar personalstyrkan och genomför ett vd-byte. 

Doctrins vd Magnus Ljungman har lämnat vd-posten.
Doctrins vd Magnus Ljungman har lämnat vd-posten.Foto:Jesper Frisk

Techbolaget Doctrin grundades 2016 och utvecklar smarta e-hälsoverktyg. Ambitionen är att hjälpa sjukvården förbättra vårdkvaliteten och korta vårdköerna med hjälp av artificiell intelligens, AI. Bolagets digitala verktyg hjälper vårdpersonal att ta fram beslutsunderlag som sedan används av läkare.

Sedan starten har bolaget tagit in 133 miljoner kronor i finansering från det börsnoterade vårdbolaget Capio, riskkapitalbolaget Inbox Capital och Niklas Adalberths stiftelse Norrsken. 

Doctrin vann dessutom 2017 års upplaga av pitchtävlingen Di Digital Startup Tour.

Läs mer: Vårduppstickaren Doctrin tar in 100 miljoner 

Nu verkar dock Doctrin ha drabbats av växtvärk. Breakit rapporterar att ett tiotal anställda och ett okänt antal konsulter lämnat bolaget sedan årsskiftet. Personalstyrkan har därmed krympt till runt 50 personer.

Enligt medgrundaren Per Eriksson har förändringstakten i sjukvården varit långsammare än Doctrin först förutsåg.

”Det här är naturlig del i att driva affärsverksamhet i tidiga faser. Ibland är man tvungen att justera sina planer utefter rådande omständigheter. Vi drar ner investeringstakten något vad gäller vår internationella expansion, givet vad vi mäktar med och hur mogen marknaden är”, säger han till Di Digital.

Dessutom har Doctrins vd Magnus Ljungman i januari lämnat posten som vd. Han blir dock fortfarande kvar i en annan roll på bolaget. 

”Det var ett självmant beslut fattat av personliga skäl”, säger Per Eriksson, som nu tagit över som tillförordnad vd.

Läs mer: Riskkapitalfavoriten Doctrin: ”Vi mångdubblar garanterat omsättningen i år” 

Teknikchefen Niklas Björkman har däremot lämnat bolaget helt och hållet sedan början av 2019.

Doctrin hanterar årligen runt 350 000 vårdbesök i Sverige och gjorde under 2017 en förlust om 16,4 Mkr på en omsättning om 4,3 Mkr. Bolaget är även etablerat i Norge och Tjeckien.

”I år kommer vi att ha ett ännu starkare fokus på våra befintliga kunder och på vår huvudmarknad i Sverige. Mer specifikt kommer vi lägga ännu mer resurser på att stärka vår ledande ställning inom primärvården”, säger Per Eriksson till Di Digital.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera