1515
Annons

Rockers ordförande: ”Önskan från befintliga ägare”

Fintechbolaget Rocker ställde in sin notering på fredagsmorgonen – bara timmar före den planerade handelsstarten.

”Befintliga ägare har uttalat sin önskan att bolaget ska fortsätta att verka utanför börsen i detta skede”, meddelar ordföranden och medgrundaren Dennis Ahlsén.

Rocker, med ordföranden Dennis Ahlsén, drog in sin notering hastigt på morgonen.
Rocker, med ordföranden Dennis Ahlsén, drog in sin notering hastigt på morgonen.

Di Digital har bett om en muntlig intervju med Rockers ordförande Dennis Ahlsén, som valt att svara på frågor via sms. Enligt honom ansåg ägarna att en notering inte var rätt väg i detta skede.

”Givetvis kommer alla befintliga ägare få möjlighet att delta i den kommande finansieringsrundan på lika villkor”, skriver Dennis Ahlsén.

Mediekoncernen Schibsted, som enligt ägardatabasen Holdings äger 32 procent av Rocker, hade enligt prospektet gått med på att teckna mellan 45–100 miljoner kronor i erbjudandet.

”Efter en sammanvägd bedömning av de alternativ som stod till buds ansåg styrelsen att Schibsteds erbjudande att säkerställa finansiering för en fortsatt resa i en privat miljö var det mest värdeskapande alternativet just nu.”

Noteringen drogs in på fredagsmorgonen, bara några timmar innan handelsstarten var planerad.

Varför drog ni tillbaka noteringen så pass sent?

”Det var egentligen odramatiskt, man har alltid ett styrelsemöte dagen innan noteringen, där vi i vårt fall fattade beslutet om att dra tillbaka noteringen.”

Enligt honom fanns det flera skäl att Rocker valde att fortsätta med privat finansiering.

”Finansiering för en fortsatt resa i en privat miljö var det mest värdeskapande alternativet just nu.”

Sista datum för teckning från institutioner var igår. Var det för lite intresse från institutioner? Fick ni inte in tillräckligt till övertilldelningsoptionen?

”Emissionen inklusive övertilldelningsoption var övertecknad redan första dygnet och det fanns starkt intresse från såväl institutioner som privata investerare.”

Ni angav knappast några skäl till varför ni skulle handlas publikt i prospektet. Var det här ett förhastat beslut för att snabbt ta in nytt kapital?

”Bolaget är välfinansierat och beslutet att notera bolaget har legat sedan dialog med samtliga ägare sedan våren 2019.”

Emissionskostnaden skulle uppgå till 45 miljoner kronor. Ansåg ni inte detta för högt i förhållande till emissionen? Behöver ni fortfarande betala någon ersättning till rådgivarna?

”Den absoluta majoriteten av noteringskostnaderna är kostnader knutet till Carnegie och Pareto. Jag kan bekräfta att inga ersättningar eller kostnader knutet till bankerna utbetalas.”

Di:s Johannes Karlsson kommenterar beskedet här: Småspararpengar räddade – men noteringen borde skrotats på idéstadiet


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?