Annons

Rivstart för techvarsel 2023: ”Finns de som stoppat huvudet i sanden”

Jobbslakten fortsätter i den svenska techvärlden. Senast ut är musikjätten Spotify, och hittills har över 200 anställda ställt sina tjänster till förfogande för nya arbetsgivare. Di Digital listar techbolagen som hittills flaggat om varsel under 2023.

”Finns absolut de som stoppat huvudet i sanden”, säger Joakim Dal, partner på rådgivaren och investeraren GP Bullhound.

Från vänster: Spotifys vd Daniel Ek, Dynamic Codes grundare och styrelseordförande Anne Kihlgren och Johan Attby, medgrundare och vd på Fishbrain.
Från vänster: Spotifys vd Daniel Ek, Dynamic Codes grundare och styrelseordförande Anne Kihlgren och Johan Attby, medgrundare och vd på Fishbrain.

Förra året innebar ett smatterband av sparpaket bland svenska techbolag. Däribland Klarna, Kry, Na-kd, Storytel STORY B -2,45% Dagens utveckling och Readly READ 0,00% Dagens utveckling . 2023 fortsätter i samma spår med varsel från bland andra Dynamic Code och Fishbrain. 

Mest tongivande i år är dock sparpaketet från musikströmningstjänsten Spotify, som nyligen meddelade att de varslar 6 procent av sin arbetsstyrka. Ett sparpaket som beräknas kosta bolaget uppemot 460 miljoner kronor.

GP Bullhound investerade i Spotify före noteringen och har berörda bolag som Fishbrain och Klarna i sin portfölj. Investeringsbolagets partner Joakim Dal menar att det inte nödvändigtvis är vägen till vinst som gäller under 2023. Nu handlar det snarare om att bolagen måste rätta munnen efter matsäcken då aptiten för att investera i bolag, och särskilt techbolag, är låg. Gällande sparpaket och varsel ser han att vissa bolag kunde agerat tidigare. 

”Det var många bolag som var tidiga med att justera sig och det var väldigt bra. De hade inte varit i samma position i dag annars. Jag tror att det även är många som har velat vänta ut och se hur 2022 går, och det finns absolut de som stoppat huvudet i sanden. För dem kommer det ett uppvaknande nu”, säger Joakim Dal.

Det blir ett bryskt uppvaknande för vissa i techbranschen menar Joakim Dal.
Det blir ett bryskt uppvaknande för vissa i techbranschen menar Joakim Dal.

Samma dag som Spotify gick ut med beskedet om varsel skapade medarbetare ett Google-dokument för anställda som tvingas lämna företaget. Här kan rekryterare på andra företag hitta information om anställdas namn, titlar och kontaktuppgifter. Ett identiskt upplägg lanserades i samband med Klarnas varsel i fjol. Di Digital har i veckan talat med flera startupgrundare som skannar listan.

I skrivande stund består listan av 244 Spotify-anställda, varav personer med tjänster inom mjukvaruutveckling hittills är mest återkommande. Det handlar däremot om ett betydligt högre antal som måste lämna sina tjänster på Spotify. 6 procent av de som vid utgången av tredje kvartalet utgjorde personalstyrkan resulterar i ett antal på knappt 600 anställda.

Efter Spotify är det amerikanska IT-konglomeratet IBM senast ut i en rad internationella techjättar som drar ned på sina personalkostnader. Bolaget avser minska personalstyrkan med nästan 4.000 jobb. Nyligen gick Microsoft ut med att de kommer göra sig av med 10.000 tjänster och så även Google som meddelande om nedskärningar på 12.000 jobb.

Flera techjättar, däribland Google, har varslat tusentals tjänster.
Flera techjättar, däribland Google, har varslat tusentals tjänster.Foto:Ken Wolter

Tidigare har Amazon meddelat att de säger upp 18.000 personer, motsvarande runt 6 procent av alla anställda. Molntjänstbolaget Salesforce och Facebooks moderbolag Meta har också aviserat att de avser dra ner med 8.000 respektive 11.000 jobb. 

Knappt en månad in på det nya året ser techbranschen ut att gå i samma spår som under 2022. Den internationella bevakaren Layoffs har kartlagt varselvågen som pågår inom branschen. Under 2023 är det hittills drygt 68.000 anställda, på totalt 219 bolag, som fått besked om att lämna sina tjänster enligt sajten. Det kan jämföras med omkring 160.000 varslade på drygt 1.000 bolag under 2022.

”Jag tror inte att vi har sett det sista varslet än, absolut inte”, säger Joakim Dal.

Dagens industri har varit i kontakt med Spotify och Microsoft som inte vill kommentera pågående uppsägningar.

Läs mer: Spotify säger upp 6 procent av sina anställda – tar smäll på 460 miljoner 

Lyssna på senaste avsnittet av Digitalpodden där redaktionen diskuterar sparpaketen här: ”Rea på Voi” och så sparar Spotify

Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera