1515

Rivstart för svenska techbolag – kammade hem 1,9 miljarder kronor under januari

Coronaviruset har världen i ett fortsatt stadigt grepp, men riskaptiten inom den svenska tekniksektorn är fortsatt stor. Under januari summerades kapitalinflödet till 1,89 miljarder kronor.

Till vänster Nick's-grundarna Carl Bäcklund och Niclas Luthman. Till höger, Once Upons grundare Lina Andersson.
Till vänster Nick's-grundarna Carl Bäcklund och Niclas Luthman. Till höger, Once Upons grundare Lina Andersson.

Under 2020 stärkte de svenska teknikbolagen sina balansräkningar med totalt 27 miljarder kronor, och starten för 2021 bådar gott. 

Budbolag, nätapotek, sockerfritt godis och ”saas”-bolag – januaris palett är bred. Den når visserligen inte upp till fjolårets rivstart som ackumulerat låg på 4 miljarder kronor, men det var å andra sidan en exceptionell månad då Klarna fick in 1,9 miljarder kronor och Kry 1,5 miljarder kronor. 

Sammanställningen inkluderar dessutom inte mindre rundor från affärsänglar, och vi har heller inte tagit med finska matleveransbolaget Wolts jätterunda på 440 miljoner euro, motsvarande 4,4 miljarder kronor.  

Här är de 19 största rundorna som offentliggjordes under januari:

1. Budbee – 525 miljoner kronor  

Leveransbolaget Budbee startade året med att fylla på kassan med 525 miljoner kronor i en nyemission till en värdering på 2,7 miljarder kronor – upp från 1,2 miljarder i april förra året. Största ägare i Budbee, även efter den nya emissionen, är fortsatt Kinnevik och grundaren Fredrik Hamilton, följt av H&M:s investeringslåda Co:lab, Stena Sessan och nu alltså pensionsjätten AMF.

2. Nick's – 205 miljoner kronor  

Svenska livsmedelsföretaget Nick’s, som marknadsför sockerfria produkter, plockade in 25 miljoner dollar, motsvarande 205 Mkr, i färskt kapital. Bland investerarna märks den franska aktören riskkapitalbolaget Cap Agro som ledde rundan samt bland annat Dig, Djursholm Investment Group, som drivs av Martin Söderström som är gift med H&M-arvingen Charlotte Söderström. I ägarkretsen finns även Gullspång Invest, som i dag är huvudägare och som även investerat i havremjölksbolaget Oatly.

3. Meds – 167 miljoner kronor

Nätapoteket Meds hade ett fenomenalt 2020 och nådde en omsättning om 222 Mkr – en ökning med 162 procent. I januari tog bolaget in 167 Mkr till en värdering om 727 Mkr. Rundan leds av fastighetsmiljardären Rutger Arnhults privata bolag M2 Asset Management.

4. Sana Labs – 150 miljoner kronor

Teknikbolaget Sana Labs vill digitalisera utbildningar med hjälp av artificiell intelligens. Nu tar Sana Labs in 150 miljoner kronor i nytt kapital, i en nyemission där riskkapitalbolaget EQT:s teknikgren Ventures är största investerare. I affären värderas hela Sana Labs till 620 Mkr, med de nya pengarna inräknade, uppger bolaget för Di. 

Flera kända affärsänglar har också investerat i bolaget. Det handlar bland andra om Spotifyveteranen och riskkapitalisten Sophia Bendz samt Krys medgrundare Fredrik Jung Abbou.

Läs mer: Du sköna nya digitala värld – här är techtrenderna som präglar 2021

5. Once upon – 100 miljoner kronor

Fotobok-appen ”Once upon” tog in över 100 Mkr i en ny finansieringsrunda som leddes av riskkapitalbolaget Verdane. Bolaget ökade sin omsättning med 100 procent 2020 och värderas i rundan till omkring 350 Mkr. Bakom framgångssagan står Lina Andersson, som tog sin början när hon insåg att hon inte hade några tryckta bilder på dottern Sally. Tillskottet på över 100 Mkr ska enligt uppgifter till Di värdera bolaget till omkring 350 Mkr och komma från både en emission och försäljning av befintliga aktier.

6. Minna Technologies – 160 miljoner kronor

Det Göteborgsbaserade teknikbolaget Minna Technologies tar in 160 Mkr.  Nya investerare är riskkapitalbolagen Element Ventures från Storbritannien, Middle Game Ventures från Luxemburg och svenska Nineyards. Även kortjätten Visa, som varit delägare i företaget sedan ett par år tillbaka, går in med ytterligare medel.

Minna Technologies säljer i stället den tekniska lösningen till banker, som får möjlighet att bygga in tjänsten i sina egna appar. I dag har man totalt sex banker på kundlistan – däribland nederländska ING, brittiska Lloyds och svenska Swedbank.

Läs mer: Riskkapitalbolaget blickar tillbaka på hundra affärer: ”Var för tidigt ute med bitcoin”

7. Vibe – 82 miljoner kronor

Nätvårdtjänsten Vibe, med huvudfokus på Brasilien, drog in 82 Mkr i nytt kapital från existerande investeraren Webrock Ventures. Bolaget Vibe har under 2020 blivit marknadsledare med knappt en miljon nedladdningar på jättemarknaden. Med på tåget sedan tidigare är den svenska nätläkaren Doktor.se som fungerar som teknikleverantör. Doktor.se:s vd och grundare Martin Lindman har tidigare beskrivit avtalet som ”väldigt lukrativt” i takt med att volymerna växer.

8. Sproud – 52,5 miljoner kronor

Den skånska foodtech-uppstickaren Sproud, som tillverkar ärtproteinbaserade mjölkprodukter, plockade in 52,5 Mkr från det brittiska investmentbolaget VGC Partners. Sprouds omsättning 2019 – den senast rapporterade perioden – steg med 278 procent från låga nivåer till 6,8 Mkr, med en rörelseförlust på 16 Mkr.

Bolaget delar ännu inga siffror för 2020, men konstaterar att omsättningen i Europa fördubblats under året, samt att marknaderna USA och Kanada tillkommit. 

9. Future Ordering – 35 miljoner kronor

Future Ordering, som levererar mjukvara till restauranger, tog in 35 miljoner kronor i en nyemission som leddes av Brightly Ventures och Bonnier Ventures. Nu väntar expansion utanför Europa och en fördubbling av antalet anställda. Med i nyemissionen var även existerande investerare: Umeå-miljardären Krister Olssons familjeinvestmentbolag Fort Knox samt Partnerinvest Norr.

10. Capitainer – 31 miljoner kronor  

Medicinteknikbolaget Capitainer plockade in 31 Mkr i en nyemission för att möta efterfrågan på antikroppstesteter för Covid-19. Testet kommer vara en del i utvärderingen av massvaccineringens effekter, säger bolagets ordförande Ernst Westman. Emissionen koordinerades av Sciety och fulltecknades nästan omedelbart av existerande och nya investerare med industribakgrund.

11. Turbotic – 30 miljoner kronor

Ai-bolaget Turbotic har bara funnits i ett halvår med har redan dragit in 60 Mkr. Den senaste investeringen kommer från investmentbolaget Öresund, som går in med 30 Mkr. ”Vi känner att det finns möjlighet att växa globalt, särskilt i USA”, säger vd:n och grundaren Theodore Bergqvist.  Bolaget värderas i samband med rundan till 200 Mkr.

12. Codescene – 30 miljoner kronor

Saas-bolaget Codescene är en doldis inom den svenska tekniksektorn –  men har stora varumärken som Philips, Tencent och Soundcloud på sin kundlista med USA som starkaste marknad. I januari drog bolaget in 30 Mkr från riskkapitalbolagen Inventure och Luminar Ventures. CodeScene redovisade en nettoomsättning på drygt 6 Mkr kronor 2019 med ett resultat på 450 000 kronor. Vd:n Adam Tornhill säger att det är första gången bolaget tar in riskkapital. 

13. Fieldly – 21 miljoner kronor

Malmöbolaget Fieldly, som utvecklat ett digitalt projekthanteringsverktyg för byggbranschen, ökade sina prenumerationsintäkter med 120 procent under 2020. Nu tar bolaget in 21 Mkr i en ny finansieringsrunda. 

14. Parakey – 20 miljoner kronor

Parakey tog in 20 Mkr för att möta efterfrågan på digitala lås och teknologi för att öppna dem med mobilen. ”Vi ska accelerera utvecklingstakten”, säger vd Jonas Arvidsson. I rundan blir Tham invest, kopplad till H&M-arvingen Lottie Thams barn, nya storägare. Den tidigare investeraren Green Group är också med, liksom affärsänglar och privata investerare. Däribland märks Chalmers Ventures, Easyparks medgrundare Patrik Mossberg samt Johannes Lind-Widestam, tidigare Skandianvienchef på Assa Abloy. Parakey värderas i rundan till knappt 170 Mkr.

Bland bolagets kunder finns redan i dag Stena Fastigheter, Vasakronan och Klövern.

15. Hack your closet – 20 miljoner kronor 

Hyrklädesbolaget Hack your closets tog in 20 Mkr i en ny runda ledd av den klimatinriktade riskkapitalfonden Pale Blue Dot, tillsammans med de befintliga investerarna J12 Ventures och Luminar Ventures. Affärsidén är att erbjuda kunderna en månadsprenumeration där stylister handplockar begagnade kläder åt dem – med syftet att återvinningssystemet ska öka livslängden på varje plagg. 

16. Skyqraft – 19 miljoner kronor

Drönarbolaget Svenska Skyqraft säkrade 19 Mkr från Subvenio Invest, startupfabriken Antler och ett antal affärsänglar. Bolaget utvecklar en smart mjukvara för att förändra sättet att inspektera elkraftledningar.

17. Matteappen – 16,5 miljoner kronor

Den svenskutvecklande Matteappen används i fler än hundra av Sveriges kommuner. Nu riktar bolaget in sig på USA med 16,5 Mkr i friskt kapital. Bland investerarna finns både befintliga och nya investerare deltar, som Evolution Gaming-grundaren Fredrik Österberg via sitt Fros Ventures och Soundtrap-grundaren Per Emanuelsson.

18. Sportway – 14 miljoner kronor

Produktionsbolaget Sportway plockade in 14 Mkr i en nyemission. Bolaget, vars affärsidé är att direktsända matcher med ai-teknik, sneglar nu på fler sporter än ishockey. Bakom nyemissionen står EQT-veteranen Stefan Glevéns investmentbolag Geltis, nuvarande aktieägare samt ett ytterligare antal nytillkomna investerare i form av Tony Johansson och sportdataentreprenören Aidan Cooney. 

19. Climateview – 10 miljoner kronor  

Svenska Climateview, som Sophie Stenbecks riskkapitalbolag Max Ventures och Niklas Adalberth stiftelse Norrsken investerade i 2020, har stärkt kassan med ytterligare 10 Mkr i riskkapital. Bland investerarna märks bland andra affärsängeln Sophia Bendz och finansmannen Daniel Sachs stiftelse.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?