1515

Riskkapitaljätte sätter upp ny startupfond i Sverige

Riskkapitalbolaget och inkubatorn Antler har sedan tidigare investerat i en lång rad svenska startups. Nu har bolaget stängt en ny fond på 300 miljoner kronor för att investera i teknikbolag i ett tidigt skede.

Antler har en startupfabrik i bland annat Stockholm.
Antler har en startupfabrik i bland annat Stockholm.

Antler startades i Singapore 2017 av norrmannen Magnus Grimeland. Han var tidigare anställd på Rocket Internet och är en av grundarna bakom den sydostatiska e-handelsjätten Zalora. 

Riskkapitalbolaget finns idag i flera länder och har även ett program för att skapa nya bolag. Sedan några år har inkubatorn i Sverige odlat nya entreprenörer som kan starta utan en affärsidé men som får stöd och kapital under resans gång från Antler.

Läs mer: Antler vill bli Stockholms nya startupfabrik

Oscar Sehlberg Westergård, partner, Livia Moore, associate partner, Anders Hammarbäck, partner på Antler.
Oscar Sehlberg Westergård, partner, Livia Moore, associate partner, Anders Hammarbäck, partner på Antler.

Den nya fonden på 300 miljoner kronor kommer att verka från Sverige med fokus på investeringar i Norden. Bland investerarna finns brittiska riskkapitalbolaget Draper Esprit, norska investmentbolaget Kistefos, danska statens investeringsfond Vækstfonden och norska statens investeringsfond Investinor.  

”Vi växer så det knakar. Sedan starten har vi gjort över 60 investeringar i Norden och det känns riktigt kul att ha en välfylld pre-seed-fond med bas i Sverige där vi kan fortsätta investera i nästa våg av framgångsrika entreprenörer”, säger Oscar Westergård, partner på Antler, i ett uttalande.

Di Digital har tidigare rapporterat om Antlers investeringar i bland annat Nhost, Teemyco, Tradebay och Sqycraft. 

Läs mer: Duons plattform värderas till 110 miljoner efter 18 månader – teknikstjärnor investerar

Läs mer: Bygger virtuella kontor för distansarbetare – lockar kända affärsänglar


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?