1515

Riskkapitalinvesteringarna i USA på väg mot nytt rekordår – nu kan trenden vända

Megarundorna slår rekord och riskkapitalinvesteringarna i USA väntas återigen nå nya miljardnivåer. Samtidigt har stora värden gått upp i rök, både på den privata och publika marknaden.

2015 var antalet enhörningar, det vill säga bolag som är värderade till över en miljard dollar, 150 stycken. Just nu är de 430 stycken, enligt analysföretaget CB Insights.
2015 var antalet enhörningar, det vill säga bolag som är värderade till över en miljard dollar, 150 stycken. Just nu är de 430 stycken, enligt analysföretaget CB Insights.Foto:TT

(Di Digital/Silicon Valley) Riskkapitalinvesteringarna i USA går mot ytterligare ett rekordår. Förra året sprängde summan av investerat kapital hundramiljarddollargränsen och i år förväntas siffran återigen nå den nivån.

Enligt en sammanställning från riskkapitaldatabasen Pitchbook Data och organisationen National Venture Capital Association gjordes det 7 862 investeringar på totalt 96,7 miljarder dollar, drygt 910 miljarder kronor i dagens penningvärde, under årets tre första kvartal. I fjol uppgick den totala siffran för året till 140,2 miljarder dollar, den högsta sedan år 2000.

Men frågan är hur länge det kan fortsätta. Också för att det finns tecken på att den långa högkonjunkturen har börjat mattas av.

Adam J. Epstein är rådgivare till vd:ar och styrelser på startupbolag.
Adam J. Epstein är rådgivare till vd:ar och styrelser på startupbolag.Foto:Misti Layne

”Det finns enorma mängder av utlovat kapital på Sand Hill Road i Silicon Valley som kommer att investeras, ingen tvekan om det. Men med det sagt, så skulle det mycket väl kunna ske i mindre storlek och till mer försiktiga värderingar än vad vi har sett de senaste 12-18 månaderna”, säger Adam J. Epstein, grundare av Third Creek Advisors i San Francisco och med lång erfarenhet av rådgivning till startupbolags-vd:ar och styrelser.

Riskkapitalfonderna i USA är, liksom i Europa och Sverige som Di Digital har rapporterat om tidigare, fortfarande fulla med pengar som ska investeras. Samtidigt blåser det nya vindar både på den privata och publika marknaden, som indikerar att vi nu ser en justering av de höga värderingarna och hastigheten på investeringscykler. Och en del av enhörningsbolagen, alltså företag som är värderade till över en miljard dollar, känner en press på att visa lönsamhet.

Man kan inte upprätthålla en enorm värdering utan en trovärdig väg till lönsamhet.

Siffrorna från Pitchbook Data fram till och med tredje kvartalet visar att de så kallade ”megarundorna” – det vill säga investerat kapital på över 100 miljoner dollar i en runda – slår rekord i år. Samtidigt har investeringarna i tidiga stadier gått ner och är på nivåer i jämförelse med 2013, vilket var innan den pågående hajpcykeln började.

Läs också: Rekordår för techinvesteringar i Europa – svenska bolaget toppar

Under året har techbolag som bland andra Wework och Uber förlorat över 100 miljarder dollar i värde. Det enligt en sammanställning i Wall Street Journal i slutet av november. 

Adam J. Epstein tycker att Wework-kollapsen fungerar som en påminnelse för riskkapitalister på flera sätt. Dels kring vilken företagsledning ett bolag har och hur mycket självstyrning som investerare tål.

”Om du har en väldigt excentrisk grundare, så gäller det att ha ett riktigt bra företag. Sedan finns det en fjärde grej och det är att investerare faktiskt läser värdepappersregistreringar”, säger han.

Läs också: Riskkapitalnestorn: ”Det finns ett före och efter Wework

Det har skett en justering på den publika marknaden, där vi har sett ett antal profilerade technoteringar under året. Taxitjänsten Ubers aktiekurs har gått ner med nära 30 procent och konkurrenten Lyft med drygt 45 procent. Slack, som gjorde en uppmärksammad direktnotering i fotspåren av Spotifys notering i fjol, har också tappat nära 45 procent på börsen, men gjorde samtidigt ett bättre resultat än väntat under det senaste kvartalet.

”De amerikanska kapitalmarknaderna går igenom faser där snabb tillväxt står över allt annat. Men som alltid går fokus tillbaka till lönsamhet, eller en reell väg mot lönsamhet. Lärdomen för de tre aktierna är: tillväxt är toppen, men man kan inte upprätthålla en enorm värdering utan en trovärdig väg till lönsamhet”, säger Adam J. Epstein.

På den privata marknaden har till exempel elscooterbolaget Lime, enligt källor till Wall Street Journal, fått lägga fram information för att visa sina investerare att man kan nå lönsamhet under nästa år. Kapitalrundan som bolaget tog in under första kvartalet i år ska ha tagit dubbelt så lång tid att få in, jämfört med vad bolaget hade hoppats på. Och nu söker Lime ytterligare ett par hundra miljoner dollar till kassan.

De höga värderingarna har trissats upp under många år, och just elscooterbolagen har stått för en stor hajp.

”Den största och mest inflytelserika saken som har hänt de senaste fyra-fem åren är att Softbank har investerat galna summor av kapital”, säger Adam J. Epstein.

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?