Annons

Restaurangapp till First North

Med profiler som Ash Pournouri i styrelsen och ambitionen att växa genom förvärv tar serieentreprenören Aleksandar Goga sin restaurangapp Orderhero till First North. Di Digital kan avslöja att värderingen landar på 55 miljoner kronor och första handelsdag blir den 21 april.

Orderhjältar: Grundaren Aleksandar Goga och vd:n Anette Bodenfors.
Orderhjältar: Grundaren Aleksandar Goga och vd:n Anette Bodenfors.

En enkel mjukvara för restauranger som vill erbjuda kunderna digitala menyer och betalsystem. Så kan man beskriva Orderhero. Bolagets system har redan lockat kedjor som Brödernas, Holy Greens och Mezefabriken, och används redan i totalt 335 restauranger och kaféer. 

Tekniken bygger på en kombination av ”expresskassor” - det vill säga den typ av digitala menyskärmar man ser på Max och McDonald's - och mobillösningar för att beställa och betala genom att skanna QR-koder på borden.

”Det unika med vårt erbjudande är att vi inte är kopplade till kassasystem. Man kan komma igång med oss på en vecka och driva systemet med befintlig teknik”, säger bolagets grundare och tillväxtchef Aleksandar Goga.

Han betonar även att bolagets system är utformade för att driva försäljningen av sidorätter och extraprodukter.

”Vi har kunnat bevisa att vårt system leder till en högre försäljning med upp till 20 procent per kund”, säger han. 

Det är inte första gången Aleksandar Goga grundar ett teknikbolag. Som 19-åring var han med och startade Servicefinder, som såldes till Schibsted 2016 för, enligt uppgift, mellan 320 och 345 Mkr. Aleksandar Goga ska då ha kammat hem kring 30 Mkr privat, enligt uppgift till Di Digital.

Han vill inte kommentera summan, men bekräftar att en del av pengarna gått till att bygga Orderhero, från 2019 och framåt.

I fjol omsatte Orderhero 2,4 miljoner kronor, med en förlust på 5,7 Mkr.

”Vi förväntar oss ett rejält uppsving i år, inte minst då vi jobbar mot restauranger och just nu kommer ur en pandemi”, säger Aleksandar Goga.

Skanna med mobilen eller handla vid expresskassan. Orderhero vill göra det enkelt och lönsamt för restauranger att ta betalt.
Skanna med mobilen eller handla vid expresskassan. Orderhero vill göra det enkelt och lönsamt för restauranger att ta betalt.

Nu aviserar han alltså sin intention att ta sitt bolag till First North med en teckningsperiod som börjar redan den 21 mars. Bolaget ska även ta in 16 Mkr i en nyemission, varav 12 Mkr redan är säkrade.

”Jag går själv in med 5,2 miljoner kronor i denna runda”, säger Aleksandar Goga, som efter noteringen kommer äga 28,2 procent av bolaget.

En rad andra tech-entreprenörer är med och investerar, bland andra:

Musikprofilen och tech-investeraren Ash Pournouri, som får en ägarandel på 9,9 procent.

Svante Tegnér, toppchef på Doktor.se, som får en andel på 7,2 procent.

Marcus Boström, medgrundade på Studentum.se, som får en ägarandel på 9,1 procent.

Marcus Gullin, medgrundare bakom Hungrig.se som såldes till Foodora 2019.

Med undantag för Svante Tegnér sätter sig samtliga i Orderheros styrelse, där Aleksandar Goga är ordförande och bolagets vd Anette Bodenfors är ledamot. 

Ni är ganska små än så länge. Varför gå till börsen nu?

”Målet är att göra hela på bolagsresan på börsen, och då är det bra att börja tidigt. En orsak är att våra partners, bland annat de restauranger som använder vår teknik, vill vara delägare och då vill vi främja det. En annan är att vi vill växa i utlandet genom att köpa bolag med egna aktier. Det fins gott om startups inom det här segmentet, men alla kommer inte klara sig hela vägen”, säger Aleksandar Goga.

Läs mer: Restaurangapp lockar svenska Silicon Valley-profiler – hoppas på USA-expansion

Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera