1515
Annons

Reser gigantisk impact-fond på 23 miljarder

Summa Equity, som återkommande investerar i den svenska techsektorn, stänger Europas hittills största impact-fond på 23 miljarder kronor. 

”Svenska företag är särskilt aktuella att investera i”, säger grundaren Reynir Indahl till Di.

Reynir Indahl, riskkapitalbolaget Summa Equitys grundare.
Reynir Indahl, riskkapitalbolaget Summa Equitys grundare.Foto:Jack Mikrut

Digitalisering och hållbara lösningar lockar kapital till impactbolag med samhällsfrämjande affärsidéer. Den svenska impactsektorn tog dessutom in mest kapital per capita i Europa förra året, enligt en rapport från Skype-miljardären Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. 

”I Norden och Sverige är vi i frontlinjen vad gäller att ta fram hållbara lösningar och miljöregleringar inom exempelvis återvinning. Vi vet hur verksamheter bör drivas”, säger Reynir Indahl, riskkapitalbolaget Summa Equitys grundare.

Nyligen stängde även riskkapitalbolaget Verdane en impact-fond på 3 miljarder kronor och Klarna-grundaren Niklas Adalberths fond Norrsken VC tog in 1,2 miljarder i fjol. Därtill finns även Malmöbaserade Pale Blue Dot med en kassa på 900 miljoner kronor. Men Summa Equitys nya fond slår konkurrenterna med hästlängder med sina 23 miljarder kronor.

Läs mer: Verdane stänger ny jättefond – backas av Tredje AP-fonden

Framgången i Summas investeringsfilosofi är, enligt dem själva, att hitta icke noterade bolag vars verksamhet är i linje med FN:s globala hållbarhetsmål. 

Summa Equity förvaltar i dagsläget totalt 40 miljarder kronor inräknat de två tidigare fonderna. I den nya impact-fonden finns omkring 50 investerare, med bland annat de svenska AP-fonderna som en aktör. Investeringarna kommer fortsätta fokusera på främjandet av hållbara lösningar inom resurseffektivitet, tekniska transformationer och demografisk utveckling, uppger Reynir Indahl.  

Summa grundades av Reynir Indahl 2016 och köpte samma år det svenska återvinningsbolaget Sortera, som i fjol såldes för 4 miljarder kronor. 

”Inom exempelvis sektorn ‘social utveckling’ köpte vi upp Olink, ett bolag som sysslat med proteinanalyser för att få insikter om människors hälsa. Det bolaget togs sedan in på Nasdaq och värderades då till 18 miljarder”, säger Reynir Indahl.

Därutöver har Summa även investerat i en rad svenska techbolag till exempel affärssystembolaget Pagero som noterades på First North i höstas med ett värde på 2,8 miljarder kronor. En annan svensk investering som grundaren lyfter fram är Infobrick som mäter miljö-, social- och företagsstyrning på byggplatser i Sverige.

Läs mer: Investeraren Sophia Bendz: ”Oändliga affärsmöjligheter” i samhällsförbättrande bolag

 


Innehåll från LitiumAnnons

Ingående undersökning visar på starka trender inom digital B2B-handel

Malin Bodolla, CMO Litium och ansvarig för rapporten Nordic Digital Commerce in B2B 2022.
Malin Bodolla, CMO Litium och ansvarig för rapporten Nordic Digital Commerce in B2B 2022.

Trenden att allt fler företag satsar på ökad digital handel fortsätter. I en undersökning av B2B-företag, som presenterades av Litium 18 maj uppgav över två tredjedelar av de svarande att de har digital försäljning och hela 73 procent av dessa förutspår att den digitala handeln kommer att öka kraftigt de kommande åren. Men vilka utmaningar medför den snabba utvecklingen?

Läs Litiums rapport här 

Det är ingen nyhet att pandemin orsakade kraftiga framsteg inom digitaliseringen av många branscher och verksamheter, och utvecklingen inom digitala handelslösningar är inget undantag. 44 procent av de företag som tillfrågades i Litiums undersökning rapporterade att Covid-19 hade en inverkan på deras beslut att påbörja eller påskynda övergången till digital försäljning. Tydligt är dock att långt ifrån alla har en organisation som är mogen att anamma övergången. 

– Ett exempel är att de som ansvarar för digital försäljning ofta också har andra roller inom organisationen. De kan alltså inte fokusera fullt ut på sitt digitala erbjudande. De företag som vill positionera sig bättre för att uppnå digital mognad och verkligen ta sig framåt i transformationen av den digitala försäljningen är de med en dedikerad resurs för digital handel, ibland kallad e-handelschef, som också har fullt ägarskap av frågan, såväl som mandat och stöd från ledningsgrupp, förklarar Malin Bodolla, Chief Marketing Officer hos Litium. 

Möjlighet till ökad automatisering

Undersökningen visade vidare att den digitala handeln tveklöst kommer att fortsätta öka för köp som passar digitala kanaler, såsom snabba beställningar med produkter kunden känner till, eller återkommande inköp. Här finns möjlighet att driva en utveckling mot ökad automatisering, beroende på produkt och affärsmodell. När det gäller mer komplexa produkter förväntar sig Malin emellertid att det också i framtiden kan behövas personlig kontakt för att guida genom köpprocessen. Hon är dock övertygad om att nästa steg blir att paketera även mer komplexa produkter och tjänster för onlineförsäljning, med hjälp av olika digitala verktyg.

– Alla är överens om att den digitala handeln kommer att fortsätta växa, men det är ännu oklart hur. Komplexa produkter, såsom stora maskiner, lär vi i hög grad fortsätta att köpa ansikte mot ansikte, medan utvecklingen går mot att vi gärna köper reservdelar och service på ett enkelt, digitalt sätt. 

Skalbarhet och tillgänglighet

Litium står i begrepp att addera ytterligare tjänster som underlättar för kunden att hitta det de behöver, när det behöver, så att de kan lösa många olika affärer på en och samma gång. En internationell expansion kan traditionellt vara både tidskrävande och dyr, men med skalbarheten och tillgängligheten hos en modern lösning för digital handel kan man snabbare och enklare nå andra marknader.

Förenklad administration en stor drivkraft

Utvecklingen mot en sömlös internationell handel går helt i linje med den trend som pekar på att B2B-kunder i allt större utsträckning förväntar sig samma upplevelse och valmöjligheter inom B2B-handel, som inom B2C-handel. Litiums undersökning visar nämligen att den största drivkraften för digital försäljning är att förenkla och effektivisera administration och försäljning. Övergripande plattformar för digital handel, som samlar olika typer av affärer på samma plats och erbjuder tillgänglighet 24/7, öppnar för att lättare kunna uppfylla kundernas behov, förbättra sin varumärkesposition och erbjuda snabbare leveranser.

– Kundupplevelsen börjar till och med bli en konkurrensdifferentierande faktor. De företag som har nått den insikten ser längre än till att förbättra organisationens effektivitet och använder kundens resa som ett sätt att stärka relationer och öppna för merförsäljning. Ett bra exempel är det så kallade digitala säljrummet – en plats där B2B-köpare och säljare kan träffas och interagera digitalt för att upprätthålla personliga relationer och samtidigt ge en mer digitaliserad köparresa och en bekvämare upplevelse. 

Kan göra underverk för kundnöjdhet

Sett ur detta perspektiv är det tydligt att digitaliseringen har alla förutsättningar för att leda till ökade kundservicenivåer och kundtillfredsställelse, något som bekräftades av Litiums undersökning. Nästan över hela linjen hade frågorna som rörde kundupplevelsen bättre resultat än förväntat. 

– Slutsatsen är att digital försäljning kan göra underverk för ökad kundnöjdhet, konkurrenskraft och försäljning – på samma gång. B2B-företag som är redo att investera i en digital försäljningsstrategi måste därför inse att detta går långt utöver att implementera en ny teknisk lösning. Det är en organisatorisk förändring och metoder för förändringshantering bör spela en avgörande roll i formuleringen och genomförandet av den nya digitala försäljningsstrategin, avslutar Malin.

Läs Litiums rapport här 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?