Totalt omsatte Avalanche 851 Mkr under 2021 och kunde visa en vinst på 192 Mkr.
”Jag trodde våra fina siffror för 2020 var boostade av covid, men marknaden vände inte ned förra året utan vi gick ännu bättre”, säger Pim Holfve, vd för Avalanche Studios Group, som sedan 2015 har kunnat visa upp en genomsnittlig årlig tillväxt på 25 procent.
Företaget som ägs av Egmont ligger bakom spel som ”Just Cause”, ”Mad Max” och ”Rage 2”. Juvelen i kronan är jaktspelet ”The Hunter: Call of the Wild” som fortsatt är en gyllene affär.
”I december hade vi 2,5 miljoner aktiva spelare under en månad och totalt 5,6 nya användare räknat på hela året”, säger Pim Holfve.
Jaktspelet har funnits i fem år och passerade enligt Pim Holfve i somras 1 miljard kronor i omsättning sedan starten.
”Fantastiskt för ett spel som vi investerade 20 miljoner i från början. Hemligheten är att vi – via spelplattformen Steam – nått ut i Kina. Det har blivit en av våra största marknader och en signifikant del av vår verksamhet”, säger han.
Avalanche jobbar för närvarande på åtta projekt, varav fyra ännu är hemliga.
”Vi kommer berätta om ett par av dem under året, ett av dem ganska snart”, säger han.
Några revolutionerande förändringar i vad de har på gång tycks inte finnas.
”Stora öppna världar är det vår teknik bygger på. Vi kommer inte göra mobilspel – inte ännu i alla fall.”

Pim Holfve ställer sig tveksam till hajpen runt blockkedjeteknik i spelutvecklarvärlden.
”Det pratas mycket om metaverse och NFT. Men för att det ska bli riktigt intressant måste det kunna skapa mervärde och gynna spelarna. Inom maskininlärning börjar vi dock se att det händer något som verkligen hjälper våra utvecklare och kan förenkla arbetet för till exempel animatörer.”
Samtidigt finns det en mörk baksida, påpekar han.
”Tekniken kan också användas girigt, för att få folk att betala mer. Eftersom det inte finns något etiskt regelverk riskerar spelarna att bli trollade.”
Vilka andra trender ser du i branschen?
”Vi kommer att få se fler uppköp eftersom det finns så mycket pengar i omlopp. Just nu dammsugs Sverige av stora internationella jättar. Samtidigt tror jag att det kommer en massa nya studior. Vi ser redan att det investeras i nyskapande utvecklare. Frågan är på vilka plattformar spelarna kommer att finnas. Jag hoppades på Google Stadia, men det har inte lossnat ännu. Vårt samarbete med Microsofts prenumerationstjänst Game Pass och Epic Games Store har dock dragit in flera miljoner nya spelare till oss.”
Enligt Pim Holfve spänner Avalanche nu sina förläggarmuskler.
”Det stora klivet framåt är att bli en riktigt vass förläggare för våra egna spel. Det är just den delen av affären som många nya spelinvesterare missar. De tror att det bara är att bygga ett spel som är bra så säljer det sig själv. Men de flesta utvecklare behöver ju en förläggare för att ens kunna få ut sina spel på plattformarna”, säger han.
Den svenska spelindustrin omsatte i fjol nära 35 miljarder kronor, enligt Spelutvecklarindex. För tio år sedan var den siffran 1 miljard kronor.
Avalanche fortsätter att växa och har nu totalt 550 anställda. Utöver högkvarteret i Stockholm även studior i Malmö, New York och Liverpool.
”Vi har anställt närmare 200 personer, men också förlorat en del. Det har varit ett stålbad i industrin under pandemin och mycket rotation när folk funderat på vad de vill göra”, säger Pim Holfve.
Fjolårets rekordresultat gav dubbel guldkant, både för de anställda och känslomässigt för chefen själv.
”Att vi kunde ge 10 procent i vinstdelning är mitt bästa Oprah Winfrey-ögonblick. Det är viktigt att alla anställda får del av pengarna eftersom alla är med och bidrar.”
Någon större oro för ekonomiskt oroliga tider med stigande inflation och skakiga valutamarknader finns inte hos Avalanches vd.
”En svag svensk krona är inte jättenegativt för oss som bolag. Vi får betalt i dollar från alla plattformar.”
Återgången till mer normala arbetsförhållanden efter pandemin pågår som bäst. De 360 anställda i Stockholm börjar nu på fredag på allvar att återvända till kontoret.
”Men det blir svårt att få plats med alla trots att vi utökat lokalerna med ett halvt våningsplan. Vi tittar på flexibla lösningar där folk kan jobba hemifrån två dagar i veckan”, säger Pim Holfve.
Hur ser prognosen för bolaget ut i år?
”Vi är så nära att nå 1 miljard kronor i omsättning nu. Men målet är främst att öka basen av användare, då kommer pengarna som ett brev på posten.”
Nästa år fyller bolaget 20 år blir det något firande?
”Vi har haft några möten om det, ja.”