1515

Rekordår för svenskarnas andningsmasker

Svenska Airinums affär med andningsmasker för hälsosam luft hamnade plötsligt i en efterfrågestorm under 2020. 

”Vi valde att inte marknadsföra oss kring corona”, säger vd:n Alexander Hjertström, som fick se försäljningen mångfaldigas.

Alexander Hjertström och Fredrik Kempe har grundat Airinum.
Alexander Hjertström och Fredrik Kempe har grundat Airinum.

Airinums andningsmasker är antibakteriella med har utbytbara filter som renar luften från partiklar från luften användaren andas in. Från början var produkten mest tänkt för att hjälpa till mot luftföroreningar, men även pollenallergiker började använda maskerna. 

”Primärt finns vi till för funktionen i produkten. När vi började 2015 så var det svårt att få fäste. Då var det viktigt att få till en design, en accessoar som man vill bära. I dagsläget upplever vi det som mindre viktigt.”

Airinums mer designade mask lockade dessutom influerare och kändisar som Hollywoodskådisarna Ben Affleck, Matt Damon och Gwyneth Paltrow samt modeikonen Marc Jacobs. Efter det besökte miljontals nyfikna Airinums hemsida för att mötas av ett kösystem. Leveranser på tiotusentals masker tog slut på bara några dagar. 

”Vi satt med den bästa produkten, men kunde inte producera tillräckligt”, säger vd:n och medgrundaren Alexander Hjertström.

Läs mer: Miljoner vill ha svenskarnas mask: ”Vi ska bli Apple inom luft och hälsa”

Året blev som en ”berg-och-dalbana” med ett ständigt efterfrågetryck. De nya intäkterna har investerats i att utöka organisationen och producera fler masker. Först nu har Airinum lyckats bygga upp lager så att det går att beställa masker direkt. 

”Vi hade kunnat växa 4 till 5 gånger snabbare förra året, men ville fortsätta att ha nöjda kunder. Till exempel hade vi först en person i kundtjänsten och 25 000 nya kunder några veckor senare.”

Resultatet för 2020 inte är fastställt, men tillväxten kan landa på upp till tio gånger omsättningen för 2019 som då landade på 12,5 miljoner kronor, enligt Alexander Hjertström. Bolaget landade på en förlust på 8,3 Mkr för 2019 enligt senaste årsredovisningen.

Trots att bolaget är svenskt fanns huvudmålgruppen i Asien som har många storstäder med smog. Efterfrågan ökade även i områden med skogsbränder som Australien. Men så började pandemin sprida sig över världen och fler ville hindra smittspridning genom andningsmasker. Nu har istället marknaderna i USA och i Europa dragit ifrån. 

”Produkten har fått en helt annan legitimitet. Användningen av masker blev utbredd i Asien efter Sars 2002”, säger Alexander Hjertström.

Även om pandemin har ökat försäljningen valde Airinum att inte marknadsföra sig kring covid-19.

”Vi vill att pandemin ska sluta och växte redan mycket innan, men vi är stolta över att kunna hjälpa till.”

Världshälsoorganisationen WHO gick under förra året ut med att andningsmasker hjälper till. Sedan den 7 januari har även Sverige råd kring att bära mask i kollektivtrafiken under rusningstid. Airinum har därför börjat öka sin närvaro även lokalt och säljs bland annat på varuhuset NK i Stockholm.

”Vi gör även fler samarbeten. Till exempel har vi gjort masker med museet Moma i Tokyo, Hongkong samt New York, med klädmärket Woolrich och med organisationen One percent for the planet”, säger Alexander Hjertström.

Airinum tog in 12 Mkr i kapital under 2018. Bolagets största ägare är enligt den senaste årsredovisningen grundarna Alexander Hjertström och Fredrik Kempe med 23,5 respektive 18,2 procent av aktierna i bolaget.

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?