1515

Rekordår för Paradox – 240 miljoner i vinst

Spelstudion Paradox nådde i fjol en rekordförsäljning på 604 miljoner kronor. Dessutom rusade vinsten, visar det färska bokslutet.

Fredrik Wester, vd för Paradox Interactive kan se tillbaka på ett starkt 2015.
Fredrik Wester, vd för Paradox Interactive kan se tillbaka på ett starkt 2015.

Redan tidigt i fjol stod det klart att Paradox Interactive gick mot ett sällsynt starkt 2015. Pc-spelet ”Cities: Skyline” blev en megasuccé och sålde 1 miljon exemplar första månaden. 

Vid midsommar hade bolaget dubblat föregående års resultat. Resten av året fortsatte i samma stil.

Rörelsemarginalen landade på 40 procent och med en försäljning på 604 Mkr befäster Paradox Interactive sin ställning i toppen bland svenska spelutvecklare. Resultatet före skatt landade på 242 Mkr, en ökning med 454 procent jämfört med året innan. 

Kassan är välfylld. Bolaget har 160 Mkr, inklusive kortfristiga placeringar, tillgängligt.

Vi börjar nu på allvar titta på möjligheterna att expandera mot andra plattformar än pc och nya geografiska marknader utanför Europa och Nordamerika.

”Vi börjar nu på allvar titta på möjligheterna att expandera mot andra plattformar än pc och nya geografiska marknader utanför Europa och Nordamerika”, säger Fredrik Wester, vd och huvudägare för Paradox Interactive.

I bokslutet nämns ingenting om det många ser som nästa steg i bolagets utveckling: en börsnotering. 

I ryggen har företaget investmentbolaget Spiltan samt finansmannen Peter Lindell, huvudägare i riskkapitalbolaget Rite Ventures.

Bolaget har även lockat till sig ny kompetens på ledningsnivå. Cecilia Beck-Friis, tidigare vice vd på TV 4, rekryterades nyligen till Paradox styrelse.

Läs mer: Tidigare TV4-chef går till Paradox

Bolaget släppte fem nya spel i fjol och en rad så kallade expansioner till redan existerande spel. Fredrik Wester är väldigt nöjd över att i över tio år kunnat klara att hålla lönsam tillväxt och samtidigt bredda spelportföljen.

”I dag har vi mer än 75 spel i vår katalog och över 1 miljon ”gamers” spelar ett Paradox-spel varje månad. Vi har dessutom över fem miljoner registrerade spelare”, säger han.

I höstas köpte Paradox rollspelsbolaget White Wolf Publishing. Affären, ett antal ”tiotals miljoner kronor”, är bolagets hittills största investering. 

Läs mer: Paradox köper rollspelsjätte

Tanken är att producera brädspel, böcker och i förlängningen även nya pc-spel på rollspelen i White Wolfs varumärkesportfölj.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?