1515

Rekordår för löshår på nätet – Rapunzel of Sweden fortsätter växa

E-handelsbolaget Rapunzel of Sweden omsatte rekordhöga 128 Mkr i fjol. Bolaget, som säljer löshår på nätet, grundades av Ida Backlund från Umeå då hon bara var 22 år.

Sofia Bertills, vd, och Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden.
Sofia Bertills, vd, och Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden.

Ida Backlunds Rapunzel of Sweden fortsätter att göra succé genom att sälja löshår på nätet. Under 2015 steg omsättningen med 10 procent till 128 Mkr. Vinsten backade dock från 10 Mkr till 9 Mkr.

”Vi fortsätter att växa på nätet, främst utanför Norden. Sedan har våra konceptbutiker fortsatt att utvecklas positivt. Vi öppnade vår femte butik i Uppsala under 2015”, säger Sofia Bertills, vd på Rapunzel of Sweden sedan ett knappt år.

Den minskade lönsamheten förklarar hon främst med e-handelsbolagets satsning på konceptbutiker.

”Vi har fortsatt investera i konceptbutiker och i marknadsföring i nya länder. Vi säljer våra produkter i cirka 60 länder idag och har sajten översatt till 10 språk”, säger hon.

Vi fortsätter att rekrytera personal.

Rapunzel of Sweden grundades i Umeå 2007 av Ida Backlund, då bara 22 år gammal, och kompanjonen Stefan Löfgren. Till en början hade de svårt att få banklån för sin affärsidé om att sälja löshår på nätet. Men med tiden har Ida Backlunds koncept visat sig vara både brett och lukrativt.

Läs mer: E-handelsjätten Verdane spår dramatisk butiksdöd

Idag har Rapunzel of Sweden runt 60 anställda och är marknadsledande i Norden. Bolaget är även stort i Tyskland.

Kunderna är främst privatpersoner, följt av fristående frisörer och andra återförsäljare. Man har även utvecklat konceptet från en renodlad e-handelsbutik till en kedja med konceptbutiker i Umeå, Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

”I augusti öppnar vi en konceptbutik i Helsingfors, som blir den första utanför Sverige. Vi söker även lokaler i Oslo och Berlin. Vi fortsätter att rekrytera personal, både till huvudkontoret och butiksverksamheten”, säger Sofia Bertills, som tidigare var vd på nätbokhandlaren Bokus.

Hon kom in i bolaget i kölvattnet av investmentbolaget Valedo Partners investering i Rapunzel of Sweden i mars i fjol. Investeringssumman är hemlig, men Valedo äger idag knappt 77 procent av bolaget. Resterande del ägs av Ida Backlund, Stefan Löfgren samt delar av personalen.

I samband med investeringen tog styrelseproffset Arthur Engel, med en bakgrund som vd för Gant och Björn Borg, över ordförandeklubban i bolaget. I augusti samma år utsåg den nya ägaren Sofia Bertills till vd, efter Ida Backlund.

Läs mer: Natural Cycles, med Isabella Löwengrip som delägare, tar in 50 Mkr.

Ida Backlund, som hunnit bli 31 år, är fortfarande aktiv som ledamot i bolagets styrelse. Vid sidan av det driver hon det egna investmentbolaget Backlund Invest, som främst investerar i e-handel och det hon kallar för "kvinnliga branscher".

I våras gick hon, tillsammans med entreprenören och bloggaren Isabella Löwengrip, in som delägare Stylelevel, ett e-handelsbolag som säljer mode för kvinnor i karriären.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?