Annons

Rekordår för korttidsuthyrningar via digitala plattformar

Fastighetsägarna Stockholm har tagit fram siffror för korttidsuthyrning via digitala förmedlingstjänster i en rapport. Den visar att 2022 blir ett rekordår. 

”Fenomenet har rönt stort intresse och fått både ris och ros”, säger Linda Jonsson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Stockholm.

Linda Jonsson, näringslivspolitisk expert på Fastighetsägarna. Vy över Södermalm i Stockholm.
Linda Jonsson, näringslivspolitisk expert på Fastighetsägarna. Vy över Södermalm i Stockholm.Foto:Fastighetsägarna, TT

Sedan Airbnb kom till Sverige 2012 har marknadsplatser för uthyrning och bokning av privat boende fått ännu fler aktörer. Rapporten som Fastighetsägarna Stockholm tagit fram i samarbete med Sweco har analyserat Sverige och Stockholmsregionen och statistiken sträcker sig tillbaka till 2019. 

Fastighetsägarna Stockholm beställde rapporten för att få en bättre bild av omfattningen av korttidsuthyrningen, såväl i antalet gästnätter som ekonomiskt. 

”Det har hittills saknats en tydlig och övergripande bild av korttidsuthyrningsmarknaden i Sverige som är en del av den växande delningsmarknaden. Vi vill analysera hur fenomenet påverkar bostads- och fastighetsmarknaden”, säger Linda Jonsson.

Fram till och med september i år var korttidsuthyrningen uppe i 3,9 miljoner gästnätter i Sverige, varav 2,3 miljoner gästnätter var på sommaren.

Förra året genererade korttidsuthyrningen via digitala plattformar 1,5 miljarder kronor i intäkter för logi. Det kan jämföras med årets uthyrning som redan i september 2022 har genererat intäkter på 1,8 miljarder kronor.

Enligt Fastighetsägarna finns det inga tecken på en tydlig professionalisering av uthyrningen då varje värd hyr ut i genomsnitt 1,7 objekt som varit relativt konstant de senaste åren. 

Fastighetsägarna i Stockholm har drygt 2.500 bostadsrättsföreningar som är medlemmar. Det är många bostadsrättsägare som hyr ut korttidsboende och det kräver ett godkännande från styrelsen i bostadsrättsföreningen. 

Vad är största utmaningarna med korttidsuthyrning? 

”Fenomenet har rönt stort intresse och fått både ris och ros. Somliga tycker att det är en fantastisk möjlighet både för de som hyr och de som hyr ut, medan andra menar att det utnyttjas, skapar spring i trapphusen och extra slitage”, säger Linda Jonsson och fortsätter: 

”Fastighetsägarna Stockholm kommer arbeta vidare med frågan under våren och kommer djupdyka i hur såväl bostadsrättföreningar som dess medlemmar upplever korttidsuthyrning. Tanken är att det ska mynna ut i rekommendationer till våra medlemmar men även politiska förslag som kan förbättra eller stärka villkoren för föreningarna och dess medlemmar.”

Läs mer: Airbnb förbjuder fester permanent

 

Innehåll från WintAnnons

Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 – allt du behöver veta

Nytt år, nya möjligheter. I alla fall om vi pratar om milersättning, kostförmån och traktamente. Inför 2023 har det nämligen skett en hel del efterlängtade uppdateringar vad gäller reglerna kring detta. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint delar med sig av allt du behöver veta om detta under 2023.

De oproportionerligt låga nivåerna för milersättning och traktamente har länge varit en het potatis, i takt med att bränsle- och matpriserna gått upp. Men nu har det äntligen hänt saker på den fronten. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint sammanfattar de nya reglerna och berättar vad du som företagare behöver veta.

Mer klirr i kassan 

Kör du din privata bil i tjänsten? Då kan det vara trevligt att veta att milersättningen, som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service, har fått sig en efterlängtad ökning. Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Sedan den 1 januari 2023 är den skattefria milersättningen 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. För dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Läs också: Förmånsbil – allt du behöver veta 

Dyrare att bli bjuden på lunch  

Är du en sådan arbetsgivare som ibland får feeling och vill bjuda dina anställda på en riktig braklunch? Då är det värt att veta att kostförmånen för 2023 har förändrats. 

Du har säkert koll på att att en kostförmån uppstår när du som arbetsgivare bjuder dina anställda på någon form av måltid i samband med tjänsteresa. I och med att den anställde sparat pengar genom att bli bjuden räknas det som en skattepliktig kostförmån. Och som med alla andra förmåner ska den anställde betala en förmånsskatt.

När det gäller kostförmån sker beskattningen i sin tur utifrån ett schablonbelopp. Och det är detta belopp som har blivit en aning högre vilket innebär att vid en bjudlunch behöver det anställde betala lite mer i skatt. 

Årets schablonvärden är följande: 

Fri frukost 55 kr

Fri lunch eller middag 110 kr

Kost för en heldag 275 kr

Tanken är att summan ska motsvara vad en genomsnittlig lunch exempelvis kostar om din anställde skulle käka den på restaurang. Dessutom blir det enklare för dig som arbetsgivare att hålla koll. Det kan lätt bli rörigt med alla siffror om du måste veta vad varje enskild lunch har kostat. 

Läs de senaste artiklarna om företagande och entreprenörskap hos Wint. 

Traktamente ökar med nästan 10 % 

Händer det att du ibland är ute på tjänsteresa eller kanske tillfälligt jobbar på annan ort? Då gör du rätt i att uppdatera dig om de viktigaste reglerna gällande traktamente för 2023. 

Traktamentet finns till som en form av bidrag till dig för att täcka dina levnadskostnader när du är ute på tjänsteresa. Och med det nya året har det högsta skattefria traktamentesbeloppet ökat från 240 kr till 260 kr. Detta gäller traktamente för heldagar. För halvdagar reduceras traktamentet till hälften, precis som tidigare. 

Prisbasbeloppet för traktamente justeras efter den prisutveckling som råder. Med ökade räntor, drivmedel och priser i allmänhet följer även prisbasbeloppet för traktamente samma utveckling. Och tur är väl det. Tänk dock på att maxbeloppet, det vill säga 260 kr, gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader. 

Det är mycket att tänka på som egenföretagare, och det är lätt att villa bort sig bland all information. För Wints kunder däremot, är den vilsenheten ett minne blott. Wint sköter allt från den löpande bokföringen som betalningar till momsdeklarationer eller betalning av fakturor. På Wint finns dessutom en massa kompetenta ekonomer som är redo att steppa in när du behöver rådgivning. Allt för att du ska känna dig trygg i ditt företagande. 

Så fungerar Wints helhetstjänst 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera