1515
Annons

Rekord för bankutmanare – växer med 10 000 användare per månad

Bankutmanaren PFC, med storägaren Nordea i ryggen, dubblar tillväxten från 5 000 till 10 000 nya användare per månad. ”Vi växer snabbare än någon annan bankutmanare i Sverige”, säger kommunikationschefen Charlotta Åsell.

PFC:s vd och grundare Eli Daniel Keren, samt bolagets kort och app.
PFC:s vd och grundare Eli Daniel Keren, samt bolagets kort och app.Foto:Amanda Lindgren.

Ett år efter lanseringen växer bankutmanaren PFC snabbare än någonsin. Bolaget har idag fler än 60 000 användare. Vidare adderar man för närvarande 10 000 nya användare per månad.

”Våra användare jämför vår användarupplevelse med Uber och Instagram och vi är glada att fler än 60 000 tycker att vi levererar. De vill ha personliga och automatiserade finansiella tjänster och transparens och det ger vi dem”, säger vd Eli Daniel Keren i en skriftlig kommentar. 

Uttalandet sker i samband med att Privata Affärer utsett PFC till ”Årets Utmanare” med motiveringen ”Framtidens betalkort utan extra avgifter”.

Sist Di Digital rapporterade om PFC var i juli 2019. Då uppgav bolagets kommunikationschef Charlotta Åsell att tillväxten var 5 000 nya användare per månad. Nu har antalet nya användare per månad alltså dubblats till 10 000.

Vi växer snabbare än någon annan bankutmanare i Sverige.

Trots den snabba tillväxten befinner sig PFC långt ifrån sitt tidiga mål om att nå 100 000 användare i Sverige innan slutet av 2019.

”Vi tror att vi passerar 70 000 användare i år och är väldigt nöjda mer vår tillväxt. Vi växer snabbare än någon annan bankutmanare i Sverige”, säger Charlotta Åsell.

Tillväxten i PFC kommer sedan storbanken Nordea NDA SE -2,65% Dagens utveckling valt att investera ytterligare 50 miljoner kronor i bankutmanaren, något Di Digital rapporterade i somras. 

”Vi är glada över att ha PFC i vår portfölj eftersom de tillhandahåller en personlig digital lösning för kunderna. Vi ser investeringen som en utmärkt möjlighet för oss att stödja PFC i sin tillväxt”, sa Ewan Macleod, digitaliseringschef på Nordea, i en kommentar till investeringen när det begav sig.

Redan före kapitalrundan var Nordea största ägare i PFC, med ungefär 18 procent av aktierna. Storbanken ledde nämligen en kapitalrunda på 45 Mkr i startupbolaget i november 2017.

Bakgrunden till PFC är fintechbolaget Betalo som vd Eli Daniel Keren grundade under 2012. Betalo gjorde det möjligt för konsumenter att betala räkningar eller skicka pengar med hjälp av sitt betal- och kreditkort.

Men bakom kulisserna byggde bolaget en mer heltäckande mobilbank. I december 2018 bytte Betalo namn till Personal Finance Co, eller PFC i korthet, och lanserade en helt ny app på marknaden.

PFC tillhandahåller ett betalkort, genom ett samarbete med Mastercard, som användaren laddar med pengar från sitt vanliga bankkonto genom en app. 

I appen finns olika funktioner som ska göra det enklare och mer effektivt för kunden att hålla koll på sin privatekonomi (se faktaruta). Bland konkurrenterna på marknaden finns till exempel det brittiska startupbolaget Revolut.

Läs mer: Tung Spotify-veteran ska elda på Revoluts tillväxt

Än så länge är PFC:s tjänster bara tillgängliga i Sverige. 

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?