1515

Regeringens utredare vill förenkla optionsregler för startups

Regeringens utredare jobbar på ett förslag om att ändra skattereglerna för “innovativa mindre bolag”, enligt Di Digitals källor. Den kan innebära att startupsektorn får sin vilja igenom vad gäller den brännheta frågan om beskattning av personaloptioner.

Näringsminister Mikael Damberg
Näringsminister Mikael Damberg

I höstas utlovade näringsminister Mikael Damberg en snabbutredning av frågan om personaloptioner. Idag kan personaloptioner som löses in i Sverige beskattas med upp till 68 procent skatt.  Det gör att Sverige har en av de högsta skattesatserna på personaloptioner i Europa och ligger långt efter USA där motsvarande skattesats är 15 procent. Det här gör det svårt att attrahera nyckelpersoner i tidiga, skeden enligt bolagen själva.

Utredningens förslag ska presenteras först i mars, men redan nu kan Di Digital avslöja att utredaren jobbar på ett förslag som skulle förändra skattereglerna för “innovativa mindre bolag” i den riktning som startupsektorn länge efterfrågat.

På ett möte under onsdagen presenterade näringsdepartementets utredare ett förslag som går ut på anställda inte beskattas när optioner löses in till aktier utan att de istället beskattas först när aktierna senare säljs. Då beskattas de som inkomst av kapital.

Förslaget sägs vara inspirerat av Storbritanniens Enterprise Management Incentive Scheme, även det ett system för att underlätta för personaloptioner i små och snabbväxande bolag.

Av allt att döma ligger förslaget i linje med vad startupsektorn länge förespråkat, exempelvis i det såkallade Svenska Startupmanifestet.

Av allt att döma ligger förslaget i linje med vad startupsektorn länge förespråkat.

”För de bolag som kvalificeras så kommer det bli en ordentlig skillnad”, säger Di Digitals källa.

En stötesten i diskussionerna är exakt hur gränserna ska dras mellan “vanliga” företag och de “mindre" bolag som ska få dra nytta av de nya reglerna. Dels handlar det om att sätta en gräns vad gäller antal anställda och omsättning i bolaget, enligt Di Digitals källa. Men utredaren vill också begränsa de nya reglerna till att gälla vissa branscher, vilket anses svårare.

“Samtidigt som det ska vara en skattelättnad för mindre bolag så har utredarna det svårt eftersom programmet inte får dra ner på skatteintäkterna”, säger en källa.

Klart är dock att de kritiserade 3:12-reglerna,  som reglerar hur utdelning i fåmansföretag ska beskattas och som länge varit en stridsfråga för svenska småföretagare som anser att nuvarande regler missgynnar dem, blir kvar.

“Det ligger på en annan utredares bord och kan inte omprövas av incitamentsutredningen”, uppger Di Digitals källa.

Läs även: Här är Regeringens nya startup-politik

Läs även: Kritik mot Dambergs startup-politik: "Bara snack och ingen verkstad"


Innehåll från LitiumAnnons

Har ditt företag rätt förutsättningar för en framgångsrik internationalisering?

Att expandera internationellt för ökad tillväxt har historiskt medfört stora insatser och en fysisk etablering med omfattande investeringar i allt från personal till lokaler. I och med ehandeln har förutsättningarna förändrats och det senaste årets snabba digitaliseringstakt har gett den digitala handeln en rejäl skjuts framåt. Men hur genomför man egentligen en lyckad internationalisering?

Läs Litiums guide till en framgångsrik internationalisering här 

Att nå nya marknader är betydligt enklare idag, men att etablera en internationell närvaro är inte utan utmaningar. Medan de flesta företag kan gynnas av att vända blicken mot nya marknader, drar vissa mer nytta av en internationell expansion än andra. 

– D2C-företag har till exempel ofta internationell expansion i tankarna redan tidigt i sitt bolagsbyggande. Så fort man satt den kommersiella modellen och fått igång försäljningen börjar många expandera internationellt, vilket gör att de kan växa mycket snabbt, säger Håkan Nylander, Chief Strategy Officer hos Litium. 

De företag som direkt kan ta sig in på nya marknader genom digitala lösningar behöver således hantera en betydligt mindre komplex internationalisering och kan i många fall genomföra sin expansion på flera marknader parallellt. Den data som samlas in under arbetet ger sedermera konkreta insikter, vilka skapar ett bättre beslutsunderlag inför fortsatta satsningar. 

– Att få i gång försäljningen är alltid den första utmaningen. Att noggrant kartlägga tillgängliga kanaler, den lokala marknadens villkor och potential och relevanta målgrupper är därför avgörande för att bedöma sina möjligheter. Generellt rekommenderar vi att börja litet för att komma i gång och att sedan skala upp i takt med att intresset ökar.

Tekniska förutsättningar för expansion

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är naturligtvis vilka lokala regulatoriska krav som måste efterlevas. För den som inte är insatt kan det verka som en djungel, så för den som är osäker rekommenderar Håkan att ta in hjälp utifrån, oavsett om hjälpen finns i det egna partnernätverket eller hos industriorganisationer som kan erbjuda rådgivning. Allt förutsätter emellertid att man har de tekniska förutsättningarna för en internationell expansion. 

– Utan en plattform som erbjuder rätt stöd för digital handel kan internationaliseringen bli en administrativ mardröm, med stora omkringliggande kostnader och betungande manuellt arbete. Därför har Litium utvecklat ett grundstöd för våra kunder, ett globaliseringsramverk med integrerat PIM, Product Information Management, som skapar rätt förutsättningar för effektivitet och kontroll vid inträde på nya marknader. 

Konfigureras efter behov

Håkan förklarar att Litium som plattform kan konfigureras helt efter kundens individuella behov, inklusive vilka produkter som ska säljas och hur, vilka marknader det gäller och genom vilka kanaler. I takt med att verksamheten växer på de nya marknaderna skalar plattformen upp, så att företaget på ett enkelt och effektivt sätt kan hantera sin internationella satsning. 

– Vår flexibla plattform för digital handel, med sitt avancerade stöd för såväl språk och valuta som logistik och olika betalsätt, blir en nyckelfaktor för de företag som vill genomföra en snabb och enkel internationalisering – oavsett den behovsbild som finns, avslutar Håkan Nylander.

Läs fler tips på hur en lyckad internationalisering genomförs i Litiums guide 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?