1515

Regeringens utredare vill förenkla optionsregler för startups

Regeringens utredare jobbar på ett förslag om att ändra skattereglerna för “innovativa mindre bolag”, enligt Di Digitals källor. Den kan innebära att startupsektorn får sin vilja igenom vad gäller den brännheta frågan om beskattning av personaloptioner.

Näringsminister Mikael Damberg
Näringsminister Mikael Damberg

I höstas utlovade näringsminister Mikael Damberg en snabbutredning av frågan om personaloptioner. Idag kan personaloptioner som löses in i Sverige beskattas med upp till 68 procent skatt.  Det gör att Sverige har en av de högsta skattesatserna på personaloptioner i Europa och ligger långt efter USA där motsvarande skattesats är 15 procent. Det här gör det svårt att attrahera nyckelpersoner i tidiga, skeden enligt bolagen själva.

Utredningens förslag ska presenteras först i mars, men redan nu kan Di Digital avslöja att utredaren jobbar på ett förslag som skulle förändra skattereglerna för “innovativa mindre bolag” i den riktning som startupsektorn länge efterfrågat.

På ett möte under onsdagen presenterade näringsdepartementets utredare ett förslag som går ut på anställda inte beskattas när optioner löses in till aktier utan att de istället beskattas först när aktierna senare säljs. Då beskattas de som inkomst av kapital.

Förslaget sägs vara inspirerat av Storbritanniens Enterprise Management Incentive Scheme, även det ett system för att underlätta för personaloptioner i små och snabbväxande bolag.

Av allt att döma ligger förslaget i linje med vad startupsektorn länge förespråkat, exempelvis i det såkallade Svenska Startupmanifestet.

Av allt att döma ligger förslaget i linje med vad startupsektorn länge förespråkat.

”För de bolag som kvalificeras så kommer det bli en ordentlig skillnad”, säger Di Digitals källa.

En stötesten i diskussionerna är exakt hur gränserna ska dras mellan “vanliga” företag och de “mindre" bolag som ska få dra nytta av de nya reglerna. Dels handlar det om att sätta en gräns vad gäller antal anställda och omsättning i bolaget, enligt Di Digitals källa. Men utredaren vill också begränsa de nya reglerna till att gälla vissa branscher, vilket anses svårare.

“Samtidigt som det ska vara en skattelättnad för mindre bolag så har utredarna det svårt eftersom programmet inte får dra ner på skatteintäkterna”, säger en källa.

Klart är dock att de kritiserade 3:12-reglerna,  som reglerar hur utdelning i fåmansföretag ska beskattas och som länge varit en stridsfråga för svenska småföretagare som anser att nuvarande regler missgynnar dem, blir kvar.

“Det ligger på en annan utredares bord och kan inte omprövas av incitamentsutredningen”, uppger Di Digitals källa.

Läs även: Här är Regeringens nya startup-politik

Läs även: Kritik mot Dambergs startup-politik: "Bara snack och ingen verkstad"


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?