Den föreslagna lagändringen, som nu skickas på remiss, ska göra det lättare för kommunerna att flytta på elsparkcyklar, och även ta ut en avgift för det från bolagen.
”Kommuner och elsparkcykelföretag behöver ta ett större ansvar för att reda upp situationen med slarvigt parkerade elsparkcyklar i en del av våra städer. Regeringen ger nu kommunerna ytterligare ett verktyg för att skapa ordning och reda genom införandet av ett parkeringsförbud på gator och cykelbanor”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande från regeringen.
Regeringen bedömer att förslaget kommer att göra det enklare för kommunerna att själva kunna bedöma vad som är en felparkering eller inte. I promemorian från regeringen framgär det också att kommuner har också möjlighet att meddela undantag från förbudet. Detta undantag behöver inte märkas ut utan kan exempelvis informeras om ”digitalt eller med hjälp av anslag som inte måste uppfylla kraven i vägmärkesförordningen”.
LÄS OCKSÅ Norge har tröttnat på elscooter-olyckorna – förbjuder fyllekörning
Stockholms Handelskammare, där operatörerna Tier och Voi är medlemmar, ser risker med förslaget.
”Det är ett väldigt kraftfullt verktyg. Har man en klok och ansvarstagande kommun då kan den användas för att fintrimma användandet av tjänsterna så man får bättre framkomlighet. Men har man en kommun som bara vill förbjuda elsparkcyklarna då blir det här ju såklart döden för den friflytande mobiliteten”, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, och fortsätter:
”Bollen kommer att ligga hos kommunerna om de får det här verktyget.”

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) har länge efterfrågat tydligare spelregler och välkomnar det nya förslaget från regeringen.
”Det här är ett steg i rätt riktning. Vi inför hårdare regler i vår tillståndhandling för bolagen. Det här innebär ytterligare verktyg”, säger han och fortsätter:
”Om den här förordningen antas så krävs det ju att vi gör lokala anpassningar annars blir det ju ett totalförbud. Så det måste vi sätta oss ner och göra om detta blir verklighet.”
Om lagförslaget godkänns kommer det träda i kraft den 1 augusti i år.