Annons

Regeringen: Elektriska motorcyklar och spelguru driver Sverigebilden utomlands

Embracergrundaren Lars Wingefors tilldelas regeringens årliga exportpris. Samtidigt prisas elmotorcykelföretaget Cake som årets uppstickare.

Lars Wingefors är grundare av speljätten Embracer. Till höger en av Cakes tysta elektriska motorcyklar.
Lars Wingefors är grundare av speljätten Embracer. Till höger en av Cakes tysta elektriska motorcyklar.

Sedan 2018 delar regeringen ut ett exportpris till personer eller bolag inom kulturen och kreativa gärningar som hjälpt till att synliggöra Sverige utomlands. Årets pristagare är Lars Wingefors.

”Hans företag Embracer driver på utvecklingen inom dataspel i hela världen och visar att kultur och kreativitet med fördel kan förenas med framgångsrik affärsverksamhet”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg som delade ut priset på torsdagen.

Sedan starten under namnet Nordic Games 2008 har Embracer växt sig till ett bolag med över 8 000 anställda med bas i Karlstad och verksamhet i över 40 länder. Sedan 2016 är bolaget noterat på den mindre börslistan First North med ett börsvärde på 84 miljarder kronor.

Läs mer: Cakes ljudlösa motorcykel på plats – ska stoppa tjuvjakten på Afrikas savanner

Bland de övriga fyra nomineringar fanns även ljudboksbolaget Storytel, White arkitekter, designbyrån Above och konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg.

För andra året prisas även årets uppstickare. Denna kategori togs hem av elmotorcykeltillverkaren Cake med motiveringen ”Med målet att göra skillnad tar Cake svensk tvåhjulsdrift in i framtiden”.

Redan i september delades ett annat välkänt pris i samma kategori ut av regeringen, musikexportpriset. Detta gick i år till låtskrivaren Oscar Holter, som bland annat ligger bakom The Weeknds superhit ”Blinding Lights”, tillsammans med Max Martin. Låten var den mest spelade i världen 2020 med 2,72 miljarder strömningar, enligt officiell statistik från musikbranschen.

Priset instiftades av den Göran Perssonledda regeringen 1997 för att bidra till en positiv Sverigebild och haft internationella framgångar. Det allra första priset gick till då till The Cardigans och sedan dess har bland annat just Max Martin, Robyn, Swedish House Mafia och Benny Andersson & Björn Ulvaeus tilldelats det.

Läs mer: Miljardbolag på 16 månader – nu hyllas raketen av EQT: ”Mest intressant i Europa”

Innehåll från OxceedAnnons

Nytt succéår trots osäker omvärld – Fortsatt tillväxt för SaaS-bolaget Oxceed

Elif Schmidt, VD, Oxceed.
Elif Schmidt, VD, Oxceed.

När fintech-företaget Oxceed summerar 2022 kan de se tillbaka på ett framgångsrikt år meden ARR-tillväxt som landar på 74 procent, god omsättning och flera nya funktioner. Bakom bedriften ligger lyckade partnerskap, ambitionen att alltid ligga i framkant och en produkt som ligger rätt i tiden.

– Allt fler företag vill bort från att sköta den finansiella rapporteringen i Excel, framförallt för att minimera risken för fel, men också för att det är enkelt och sparar tid, säger Elif Schmidt, VD. 

Oxceed erbjuder en molntjänst för företag som ger dem möjlighet att få en tydlig överblick av sin ekonomi i realtid. Genom att koppla sitt bokföringssystem med Oxceed kan företag förenkla sin finansiella rapportering, budgetering och uppföljning. På senare tid har intresset för tjänsten ökat kraftigt. 

Under 2022 har bolaget lagt extra tyngd på att vidareutveckla och förbättra sina lösningar för företag, koncerner och redovisningsbyråer. Det innebär dels en fördjupad funktionalitet inom koncernrapportering, projektbudgetering och avancerade nyckeltal, men även ett breddat erbjudande gentemot redovisningsbyråer. 

Läs också: Techbolaget fick bättre finansiell överblick 

Stark efterfrågan visar på relevant lösning i tuffa tider

Den vässade produktportföljen, tillsammans med ett ökat behov av effektivare rapportering bland företag, har gjort att 2022 summeras som ett av de bästa åren i bolagets historia.

– Vi är glada över att arbetet som vi har lagt ned på att förbättra våra tjänster har tagits emot så positivt. Det är tydligt att intresset från företag, som vill automatisera sin rapportering, spara tid i den finansiella uppföljningen och enkelt kunna bevaka sina nyckeltal, har ökat. Samtidigt ser vi också att vår churn har minskat stadigt, vilket är ett tecken på allt nöjdare kunder, säger Elif Schmidt och fortsätter:

– Vår lösning behövs inte bara när det går bra, utan minst lika mycket när det går sämre för ekonomin. Då blir det extra kritiskt att snabbt kunna se avvikelser och på så sätt få möjlighet att agera snabbt. 

Läs mer: Ehandelsbolaget kapar kostnader med automatisk rapportering 

Fortsatt satsning på tillväxt och nya rekryteringar

Under 2022 har Oxceed förstärkt sina partnerskap, där deras lösning bland annat utgör ett centralt verktyg i redovisningsbyrån Grant Thorntons rapportering och rådgivning gentemot sina kunder. Oxceed är numera också en integrerad del av banken SEB:s företagserbjudande vilket innebär att deras företagskunder enkelt kan koppla på tjänsten ”Finansiell överblick” i Business Arena (tidigare internetbanken). 

Läs mer: Grant Thornton väljer Oxceed för budget och månadsrapportering 

Efter ett starkt 2022 inleder Oxceed det nya året precis som det avslutades: Full fart framåt med fokus på att fortsätta att växa genom att vässa på sina kunderbjudanden och stärka upp teamet med nya rekryteringar. 

– Vår målsättning framöver är glasklar, vi ska bibehålla samma tillväxttakt som vi haft tidigare. Det kommer att bli ett spännande år, avslutar Elif Schmidt. 

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera