1515

Regeringen: Elektriska motorcyklar och spelguru driver Sverigebilden utomlands

Embracergrundaren Lars Wingefors tilldelas regeringens årliga exportpris. Samtidigt prisas elmotorcykelföretaget Cake som årets uppstickare.

Lars Wingefors är grundare av speljätten Embracer. Till höger en av Cakes tysta elektriska motorcyklar.
Lars Wingefors är grundare av speljätten Embracer. Till höger en av Cakes tysta elektriska motorcyklar.

Sedan 2018 delar regeringen ut ett exportpris till personer eller bolag inom kulturen och kreativa gärningar som hjälpt till att synliggöra Sverige utomlands. Årets pristagare är Lars Wingefors.

”Hans företag Embracer driver på utvecklingen inom dataspel i hela världen och visar att kultur och kreativitet med fördel kan förenas med framgångsrik affärsverksamhet”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg som delade ut priset på torsdagen.

Sedan starten under namnet Nordic Games 2008 har Embracer växt sig till ett bolag med över 8 000 anställda med bas i Karlstad och verksamhet i över 40 länder. Sedan 2016 är bolaget noterat på den mindre börslistan First North med ett börsvärde på 84 miljarder kronor.

Läs mer: Cakes ljudlösa motorcykel på plats – ska stoppa tjuvjakten på Afrikas savanner

Bland de övriga fyra nomineringar fanns även ljudboksbolaget Storytel, White arkitekter, designbyrån Above och konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg.

För andra året prisas även årets uppstickare. Denna kategori togs hem av elmotorcykeltillverkaren Cake med motiveringen ”Med målet att göra skillnad tar Cake svensk tvåhjulsdrift in i framtiden”.

Redan i september delades ett annat välkänt pris i samma kategori ut av regeringen, musikexportpriset. Detta gick i år till låtskrivaren Oscar Holter, som bland annat ligger bakom The Weeknds superhit ”Blinding Lights”, tillsammans med Max Martin. Låten var den mest spelade i världen 2020 med 2,72 miljarder strömningar, enligt officiell statistik från musikbranschen.

Priset instiftades av den Göran Perssonledda regeringen 1997 för att bidra till en positiv Sverigebild och haft internationella framgångar. Det allra första priset gick till då till The Cardigans och sedan dess har bland annat just Max Martin, Robyn, Swedish House Mafia och Benny Andersson & Björn Ulvaeus tilldelats det.

Läs mer: Miljardbolag på 16 månader – nu hyllas raketen av EQT: ”Mest intressant i Europa”


Innehåll från WebbhusetAnnons

Outl1:s nya e-handelslösning har gett effektivare administration, ökad omsättning och bättre användarupplevelse

Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.
Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.

Med hjälp av Webbhuset kunde Outl1, på bara tre månader, byta ut sin gamla e-handelslösning och lansera sin nya. En systemlösning som hjälpt dem att effektivisera digitala processer, få kvalitativ data i realtid och maximera kundnyttan.

– Vi jobbar med Magento som plattform, och strukturen i vår gamla e-handelslösning gjorde att vi inte kunde vara så dynamiska som vi ville vara. Vi märkte också att vår gamla lösning inte kunde hänga med när vi behövde skala upp. Vi började leta efter en ny samarbetspartner för en smartare e-handelslösning kring Magento som kunde vara lika snabbfotad som oss och som kunde följa med oss i vår framtida utvecklingsresa, säger Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1. 

Det som var absolut viktigast för Outl1, när de letade ny leverantör, var att hitta en stabil partner med egen expertis.  

– Vi satte stort värde i att Webbhuset har lång erfarenhet av Magento och bara har inhouse-utvecklare till skillnad från många andra aktörer på marknaden. Webbhusets genuina intresse för helheten i Outl1:s affär och inte endast fokuserat på själva sajten har bidragit såväl till ett effektivt samarbete som en bättre slutprodukt. Erfarenhet av att jobba med större e-handelsbolag med stora trafikvolymer, hög konvertering och stora orderflöden, var såklart en extra trygghet i val av partner när vi bestämt oss för att göra stora investeringar för att få en till en lösning som är verkligt skalbar och framtidssäkrad 

Outl1 erbjuder produkter med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser inom framför allt hem,  hushåll, trädgård, sport och fritid via nätet. Företaget har funnits sedan 2014 och har sedan dess etablerat sig som en självklar destination i sin nisch med en stark marknadsposition på den svenska marknaden.

– Vi har haft en fantastisk tillväxtresa under de senaste åren och tillslut blev vår plattform en bromskloss. Med vår nya lösning kan vi koppla ihop flera av våra affärssystem, effektivisera vår administration och hantera mycket större flöden än tidigare. Vi kan exempelvis synka order, lager och frakt i realtid, få kvalitativ data snabbare vilket gör att vi kan vara mer proaktiva än tidigare. Våra kunder möts idag av en mer lättnavigerad, snabbare webbplats med ett lagersaldo som hela tiden är korrekt. Vi har exempelvis kunnat automatisera allt som rör förbokningar för att kunna ge kunden en bättre service.

Att få tillgång till ett system som kan implementera det senaste inom digitalisering och e-handel nu och framöver var ett av de krav som Outl1 hade på sin nya e-handelslösning.  

– Vi har en tät dialog med Webbhuset när det kommer till ny funktionalitet. De är mycket proaktiva och kommer med många innovativa lösningar som fungerar för vår verksamhet. Vi gick live i mars och det har fungerat otroligt smidigt. Vi fick dessutom ihop e-handelslösningen på bara tre månader tack vare att Webbhuset toppade sitt team. Vi har nu ett system som är kraftfullt, dynamiskt, skalbart och framtidssäkrat, avslutar Aram Soltani.

Besök outl1 

 

 

 

Mer från Webbhuset

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Webbhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?