Hoppa till innehållet

Annons

Regeringen ändrar regler om personaloptioner: ”Unga teknikbolag ska kunna bli vår tids nya Ikea”

Svenska teknikbolag har länge efterfrågat bättre villkor för personaloptioner för att bättre kunna konkurrera om talanger. Nu vill regeringen höja taket för vilka bolag som kan omfattas och förenkla administrationen.

Mats Persson är ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.
Mats Persson är ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.Foto: Amanda Lindgren (Di).

Regeringen och dess samarbetspartier föreslår att fler bolag ska innefattas av reglerna för personaloptioner. Gränsen för medelantalet anställda höjs från 50 till 150 och nettoomsättningen höjs från 80 till 280 miljoner kronor per år.

”Vi vill att dagens unga teknikbolag ska kunna växa och bli vår tids nya Ikea. Det här förslaget gör det lättare för nystartade digitala företag att locka till sig de skarpaste hjärnorna och erbjuda delägarskap. Sverige ska ligga i frontlinjen för digitala företag när vi återstartar efter Corona”, säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson i ett uttalande.

Den svenska tekniksektorn fortsätter att växa och har samtidigt en utmaning i att hitta rätt bemanning med global konkurrens. Utöver lön använder många bolag inom startupsektorn även personaloptioner som en förmån. Dessa ger anställda möjligheten att i framtiden köpa ägarandelar i företaget till ett förbestämt pris. Om bolaget utvecklas positivt kan dessa alltså innebära ett rejält klipp för medarbetaren, som ofta tar en risk genom att tidigt engagera sig i bolaget, samtidigt som arbetsgivaren under tiden kan hålla nere sina lönekostnader. 

Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna och skickas nu till lagrådet för granskning. Ambitionen är att mindre och nystartade bolag lättare ska kunna attrahera talanger då de inte alltid kan erbjuda marknadsmässiga löner.

”Jag är otroligt stolt över att vi har så många drivna och framgångsrika techbolag i Sverige som tar digitaliseringen framåt. Politiken måste ständigt förbättras, annars är risken att entreprenörer lämnar Sverige för andra länder. Då blir vi alla fattigare”, säger Mats Persson.

Efter påtryckningar införde regeringen 2018 ett nytt system som skulle göra beskattningen mer förmånlig för optioner. Tanken var att personaloptioner enbart skulle beskattas som inkomst av kapital, till en skattesats om 30 procent, när den underliggande aktien väl säljs. Men den lagtexten blev senare underkänd av Skatteverket som bedömt teckningsoptioner som värdepapper, vilket innebär att de beskattas när den anställde tar emot dem.

Läs mer: Efter optionskrånglet: Kreativt skatteupplägg får godkänt i domstol

Enligt förslaget ska även en personaloption kunna nyttjas för förvärv av en teckningsoption, som ger rätt att förvärva en andel i bolaget. Det innebär att en personaloption även ska kunna ge rätt till en andel av framtida förvärv eller teckningsoption i ett annat bolag inom samma koncern.

De nya reglerna beräknas att träda i kraft från den 1 januari 2022.

Innehåll från GolfamoreAnnons

Spela några av Portugals bästa banor till halv greenfee

Praia d’El Rey Golf & Beach Resort
Praia d’El Rey Golf & Beach Resort

Med Golfamore kortet i hand eller i mobil öppnar sig en helt ny värld för golfare. Golfamore erbjuder spel till halv greenfee på över 1 300 golfbanor i 23 europeiska länder, där Portugal är ett av dessa länder. Portugal erbjuder ett stort utbud av toppbanor kopplade till Golfamore, allt från banor nära Lissabon till Algarvekusten längst ned i söder. 

Här köper du Golfamore-kortet  

Portugal har alltid varit en av favoritdestinationerna för golfare i Europa. Inte undra på det, landet erbjuder några av Europas finaste banor med vyer och spel längs med Atlanten. Många av dessa banor är partner med Golfamore vilket innebär att golfare kan spela banorna till halv greenfee. – När det kommer till banor som tar andan ur dig för de ligger på en så otroligt vacker plats så toppar flera portugisiska banor vårt utbud, säger Anders Carlén, vd för Golfamore.

Här är några utvalda toppbanor värda ett besök.

Spela nära Lissabon

Obidos Spa & Golf Resort
Obidos Spa & Golf Resort

Lissabon, Portugals huvudstad, är väl värd ett besök med en spännande blandning av gammal och modern arkitektur. Många museer och ett av Europas största akvarium. Inte långt från staden ligger flera riktigt bra golfbanor. Åker du norrut runt nio mil kommer du till Royal Obidos Spa & Golf Resort. En riktig toppbana designad av legendaren Severiano Ballesteros.

Señor Ballesteros har designad en bana av allra högsta klass. Proffstävlingen på herrarnas Europatour, Portuguese Open 2023, spelas på banan i september, bara en sådan sak. Redan första hålet, ett dogleg höger hål, sätter standarden för ronden. Utsikten över lagunen, Lagoa de Óbidos, är underbar och de avslutande nio hålen bjuder på vyer över Atlanten. Pricken över ”i-et” är det 18e hålet. Ett par 5-hål där du har en panoramavy över de sista nio hålen, klubbhuset och havet. En ”måste” bana!

Saltdroppar i ansiktet

Lite längre söderut hamnar du i Praia d’El Rey Golf & Beach Resort. Det är en helt suverän resort och 2007 blev anläggningen utnämnd till Europas bästa golfresort. Och det var faktiskt innan den nya banan, West Cliffs, var byggd. Några av hålen ligger så nära den mäktiga Atlanten att du att du känner saltkristallerna i ansiktet om det blåser på från sydväst. Det är en spännande, utmanande och variationsrik bana i dramatisk natur vid havet där framför allt hål 12 till 15 bjuder på en minnesvärd golfupplevelse. Hela anläggningen är luxuös med hotell, restauranger och så två toppbanor. Det är svårt att hitta någon annan resort som möjligen kan vara bättre. 

Moscatel och Tróia

Tróia Golf
Tróia Golf

Söder om Lissabon mot hamnstaden Setúbal, där det berömda Moscatel-vinet kommer ifrån, tar du färjan över till den sandiga halvön Tróia. 

Tróia Golf är en av de mest fascinerande golfutmaningarna i Portugal. Banan är rankad som Top-50 av europeiska golfbanor. Här talar vi om links-golf på en halvö nära havet. Det är sagolikt vackert, bara färjan i sig är spännande och rolig, och banan är en av de absolut bästa golfbanorna i Portugal. 

Det är en halvö lugn, fridfull, romantisk och med en golfbana av allra, allra högsta klass. Links-golf blir inte så mycket bättre ens på de brittiska öarna.

Den amerikanske banarkitekten Robert Trent Jones Sr, som designat fler än 500 golfbanor runt om i världen, har lyckats med designen och hål 3 ansåg han var så bra att hålet platsade bland de 18 bästa hålen som han designat. En drömbana helt enkelt.  

Flera toppbanor på Algarve

Längst i söder av Portugal, på den natursköna Atlantkusten i Algarve, erbjuder Golfamore spel på tre toppbanor. Det är Palmares Ocean Living & Golf och Boavista Golf & Spa som ligger nära varandra i den västra delen av Algarve i den mysiga staden Lagos och så Quinta da Ria, som ligger österut och ganska nära gränsen mot Spanien.

Palmares ligger spektakulärt nära havet. Här finns tre 9-hålsslingor designade av Robert Trent Jones Jr nära bukten i Lagos. Scenerierna över havet är magnifika och utmaningarna på banan omväxlande för alla typer av golfspelare. Spelar du från backtee får du verkligen något att bita i! 

De tre slingorna, Alvor, Lagos och Praia ger en fingervisning av landskapet där hålen ligger, och slingorna har sin egen stil och karaktär. Det finns få banor i Portugal där du kommer så nära havet som slingan ”Praia” och Palmares blev nyligen för sjunde året i rad utsedd till Portugals bästa golfbana.

Inte långt därifrån ligger Boavista Golf & Spa. En inlandsbana där du bland annat måste slå över en ravin på hål 6 och 8. Utsikten är magnifik från banan och du spelar bland pittoreska broar, vattenhinder och utmanande hål. En fin golfbana som tillsammans med Palmars är perfekt i närområdet. 

En fullträff nära gränsen

Quinta da Ria
Quinta da Ria

Längre österut, nära floden Guadiana, som är gränsen mellan Portugal och Spanien, spelar vi gärna på Quinta da Ria. Banan ligger i en nationalpark, Ria Formosa, och bjuder på spektakulära vyer över Atlanten och stranden på Cacela Velha, som är rankad som en av de finaste stränderna i världen. Golfbanan passar alla kategorier spelare där du spelar mellan uråldriga olivträd och fem dammar till fina greener. Quinta da Ria kompletterar Golfamores övriga banor på Algarve på ett utmärkt sätt och en golfresa hit till Portugal har alla förutsättningar att bli lyckad. 

Här kan du läsa mer om Golfamore samt se vilka portugisiska banor som ingår i Golfamore-kortet. 

 

Mer från Golfamore

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golfamore och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera