1515
Annons

Redaktionen tipsar: Bästa reportagen 2021

Läs om entreprenören som lärde sig koda på papper, svenska doldisbolagen som gör succé i kryptovärlden och vad Sebastian Siemiatkowski tycker om kritiken mot Klarna. 

Från vänster: Revolution Races vd Pernilla Nyrensten, Foreos svenske vd Miroslav Slavic och grundaren Filip Sedic samt Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna.
Från vänster: Revolution Races vd Pernilla Nyrensten, Foreos svenske vd Miroslav Slavic och grundaren Filip Sedic samt Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna.Foto:Montage

2021 går till historien som ännu ett rekordår för techsektorn. Under året har investeringarna i de europeiska techbolagen mer än trefaldigats jämfört med året innan, enligt en rapport från riskkapitalbolaget Atomico

Bland tillväxtraketerna finns inte minst många svenska bolag som tagit plats på Di Digitals spalter i nyhetsartiklar, genomgångar, reportage och intervjuer. 

Nedan listar redaktionen långläsningen från året som du inte får missa. 

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.Foto:Josefine Stenersen

Sebastian Siemiatkowski talar ut om kritiken: ”Jag blev utfrusen”
På tre år har Klarnas värdering exploderat från 19 till 390 miljarder kronor. I Di Digitals intervjupodd Startup Stories berättar bolagets vd Sebastian Siemiatkowski om ambitionen att bli USA:s och hela världens shoppingmotor – och om kritiken mot bolagets affärsmodell. 

Pernilla Nyrensten.
Pernilla Nyrensten.Foto:Jesper Frisk

Började i pappas garage – nu blir Pernilla Nyrensten börs-vd: ”Vad man klarar med sunt bondförnuft”
När Revolution Race RVRC -0,92% Dagens utveckling noterades på Stockholmsbörsen i somras blev vd:n
Pernilla Nyrensten historisk som den första kvinnan att grunda och ta ett bolag till Stockholmsbörsens huvudlista. 

Jakob Ehrensvärd är den tekniska hjärnan bakom Yubico.
Jakob Ehrensvärd är den tekniska hjärnan bakom Yubico.Foto:Johanna Ehrensvärd

Säkerhetsstjärnan som inte gillar lösenord: ”Bank-id borde vara statligt”
Det svenska säkerhetsbolaget Yubico har tekniken för att göra världen lösenordsfri. Men hjärnan bakom lösningen är inte helt säker på att det är en bra idé. 

Foreos svenske vd Miroslav Slavic och grundaren Filip Sedic.
Foreos svenske vd Miroslav Slavic och grundaren Filip Sedic.Foto:Toby Selander

Silikon-miljardären: ”Jag vill investera i svenska startupbolag”
Filip Sedic har byggt två miljardbolag med vibrerande silikonprodukter som gemensam nämnare. Nu vill han investera i svenska startupbolag inom ”hälsa och välbefinnande”. 

Brad Smith.
Brad Smith.Foto:Jack Mikrut

Microsofts toppchef i exklusiv intervju: Hyllar Sverige – och skickar känga till Facebook
Brad Smith är något så ovanligt som en hög techchef som vågar säga vad han tycker.

Alexis Priftis.
Alexis Priftis.

Budbolagsvinnarens råd till andra entreprenörer: ”Ha inte en exitplan”
Alexis Priftis grundade Instabox 2015. Nu värderas bolaget till 7 miljarder kronor. 

Jarno Vanhatapio.
Jarno Vanhatapio.Foto:Jesper Frisk

Na-kds vd: ”Vi har fått anbud som når enhörningsstatus”
2021 är någon av det mest turbulenta år Na-kds vd och grundare Jarno Vanhatapio varit med om. 

Arli Mujkic som barn.
Arli Mujkic som barn.

Började koda med penna och papper – nu noterar han sin techutmanare
Arli Mujkic kom till Enköping från Bosnien som 7 år gammal. I år noterades hans techbolag Epti på First North. 

Stefanie Najafi och Jenny Johansson från Eyescanner Technology är årets vinnare på Female Founders.
Stefanie Najafi och Jenny Johansson från Eyescanner Technology är årets vinnare på Female Founders.Foto:Pax Engström Nyström

Miljarderna fortsätter rulla in till män – dödläge för kvinnors bolag
I fjol gick återigen 1 procent av kapitalet som investerades i Sverige till bolag grundade av kvinnor, medan andelen i mixade team gick upp. Det visar Di Digitals årliga kartläggning av privatägda teknikbolag som tog in en investering under 2020.

Foto:Bloomberg Creative Photos

Stor genomgång: Svenska doldisbolag gör succé i kryptovärlden
Sverige har beskrivits som sena i utvecklingen när det kommer till att anamma kryptotillgångar. Samtidigt finns det flera kryptosatsningar i landet som gör avtryck globalt.

Stora delar av Northzones team i Stockholm, fotograferade i den nyrenoverade kontoret högst upp i ett av Kungstonen på Kungsgatan i Stockholm. Från vänster, Pär-Jörgen Pärson, William Jilltoft och Maxine Rior.
Stora delar av Northzones team i Stockholm, fotograferade i den nyrenoverade kontoret högst upp i ett av Kungstonen på Kungsgatan i Stockholm. Från vänster, Pär-Jörgen Pärson, William Jilltoft och Maxine Rior.Foto:Cornelia Jönsson

 

Stjärninvesteraren letar ny enhörning: ”Blockkedjefinans är nästa grej”
År 2012 fanns tre enhörningsbolag i Europa – i dag är det en bra bit över 100. Mitt i den galna rusningen står Northzone som precis fyllt 25 år, och funderar på hur de ska hitta nästa megasuccé.

Fanny Sjöström och Johanna Sjögren har grundat Swiftr, en av aktörerna som finns på den svenska marknaden.
Fanny Sjöström och Johanna Sjögren har grundat Swiftr, en av aktörerna som finns på den svenska marknaden.Foto:Amanda Lindgren

Stålbad för gymutmanare – avhopp, växande förluster och likvidationshot Gymutmanarna vill revolutionera hur vi tränar genom ett ”Spotify för träning”. Men när pandemin kom flydde kunderna – med stigande förluster, avhoppade investerare och likvidationshot som följd. Nu hoppas bolagen på en ny chans när världen öppnar upp.

Martin Lorentzon har grundat Spotify tillsammans med Daniel Ek.
Martin Lorentzon har grundat Spotify tillsammans med Daniel Ek.Foto:JESSICA GOW / TT, JESSICA GOW

Här är Sveriges 81 teknikmiljardärer 2021 – fler och ännu rikare
Antalet svenskar som blivit miljardärer på digitala affärer och teknik ökar snabbare än någonsin, totalt har 23 nya namn tillkommit till Di Digitals årliga kartläggning på bara tolv månader. 

Bianca Ingrosso.
Bianca Ingrosso.Foto:Jesper Frisk

Vinstmarginaler på 90 procent – så mycket tjänar Sveriges influerare
De är unga och har byggt upp miljonföretag kring sig själva på bara några år – med vinstmarginaler som piskar andra branscher flera gånger om. 


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?