Hoppa till innehållet

Annons

Redaktionen tipsar: Bästa reportagen 2021

Läs om entreprenören som lärde sig koda på papper, svenska doldisbolagen som gör succé i kryptovärlden och vad Sebastian Siemiatkowski tycker om kritiken mot Klarna. 

Från vänster: Revolution Races vd Pernilla Nyrensten, Foreos svenske vd Miroslav Slavic och grundaren Filip Sedic samt Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna.
Från vänster: Revolution Races vd Pernilla Nyrensten, Foreos svenske vd Miroslav Slavic och grundaren Filip Sedic samt Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna.Foto:Montage

2021 går till historien som ännu ett rekordår för techsektorn. Under året har investeringarna i de europeiska techbolagen mer än trefaldigats jämfört med året innan, enligt en rapport från riskkapitalbolaget Atomico

Bland tillväxtraketerna finns inte minst många svenska bolag som tagit plats på Di Digitals spalter i nyhetsartiklar, genomgångar, reportage och intervjuer. 

Nedan listar redaktionen långläsningen från året som du inte får missa. 

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.Foto:Josefine Stenersen

Sebastian Siemiatkowski talar ut om kritiken: ”Jag blev utfrusen”
På tre år har Klarnas värdering exploderat från 19 till 390 miljarder kronor. I Di Digitals intervjupodd Startup Stories berättar bolagets vd Sebastian Siemiatkowski om ambitionen att bli USA:s och hela världens shoppingmotor – och om kritiken mot bolagets affärsmodell. 

Pernilla Nyrensten.
Pernilla Nyrensten.Foto:Jesper Frisk

Började i pappas garage – nu blir Pernilla Nyrensten börs-vd: ”Vad man klarar med sunt bondförnuft”
När Revolution Race RVRC +4,80% Dagens utveckling noterades på Stockholmsbörsen i somras blev vd:n
Pernilla Nyrensten historisk som den första kvinnan att grunda och ta ett bolag till Stockholmsbörsens huvudlista. 

Jakob Ehrensvärd är den tekniska hjärnan bakom Yubico.
Jakob Ehrensvärd är den tekniska hjärnan bakom Yubico.Foto:Johanna Ehrensvärd

Säkerhetsstjärnan som inte gillar lösenord: ”Bank-id borde vara statligt”
Det svenska säkerhetsbolaget Yubico har tekniken för att göra världen lösenordsfri. Men hjärnan bakom lösningen är inte helt säker på att det är en bra idé. 

Foreos svenske vd Miroslav Slavic och grundaren Filip Sedic.
Foreos svenske vd Miroslav Slavic och grundaren Filip Sedic.Foto:Toby Selander

Silikon-miljardären: ”Jag vill investera i svenska startupbolag”
Filip Sedic har byggt två miljardbolag med vibrerande silikonprodukter som gemensam nämnare. Nu vill han investera i svenska startupbolag inom ”hälsa och välbefinnande”. 

Brad Smith.
Brad Smith.Foto:Jack Mikrut

Microsofts toppchef i exklusiv intervju: Hyllar Sverige – och skickar känga till Facebook
Brad Smith är något så ovanligt som en hög techchef som vågar säga vad han tycker.

Alexis Priftis.
Alexis Priftis.

Budbolagsvinnarens råd till andra entreprenörer: ”Ha inte en exitplan”
Alexis Priftis grundade Instabox 2015. Nu värderas bolaget till 7 miljarder kronor. 

Jarno Vanhatapio.
Jarno Vanhatapio.Foto:Jesper Frisk

Na-kds vd: ”Vi har fått anbud som når enhörningsstatus”
2021 är någon av det mest turbulenta år Na-kds vd och grundare Jarno Vanhatapio varit med om. 

Arli Mujkic som barn.
Arli Mujkic som barn.

Började koda med penna och papper – nu noterar han sin techutmanare
Arli Mujkic kom till Enköping från Bosnien som 7 år gammal. I år noterades hans techbolag Epti på First North. 

Stefanie Najafi och Jenny Johansson från Eyescanner Technology är årets vinnare på Female Founders.
Stefanie Najafi och Jenny Johansson från Eyescanner Technology är årets vinnare på Female Founders.Foto:Pax Engström Nyström

Miljarderna fortsätter rulla in till män – dödläge för kvinnors bolag
I fjol gick återigen 1 procent av kapitalet som investerades i Sverige till bolag grundade av kvinnor, medan andelen i mixade team gick upp. Det visar Di Digitals årliga kartläggning av privatägda teknikbolag som tog in en investering under 2020.

Foto:Bloomberg Creative Photos

Stor genomgång: Svenska doldisbolag gör succé i kryptovärlden
Sverige har beskrivits som sena i utvecklingen när det kommer till att anamma kryptotillgångar. Samtidigt finns det flera kryptosatsningar i landet som gör avtryck globalt.

Stora delar av Northzones team i Stockholm, fotograferade i den nyrenoverade kontoret högst upp i ett av Kungstonen på Kungsgatan i Stockholm. Från vänster, Pär-Jörgen Pärson, William Jilltoft och Maxine Rior.
Stora delar av Northzones team i Stockholm, fotograferade i den nyrenoverade kontoret högst upp i ett av Kungstonen på Kungsgatan i Stockholm. Från vänster, Pär-Jörgen Pärson, William Jilltoft och Maxine Rior.Foto:Cornelia Jönsson

 

Stjärninvesteraren letar ny enhörning: ”Blockkedjefinans är nästa grej”
År 2012 fanns tre enhörningsbolag i Europa – i dag är det en bra bit över 100. Mitt i den galna rusningen står Northzone som precis fyllt 25 år, och funderar på hur de ska hitta nästa megasuccé.

Fanny Sjöström och Johanna Sjögren har grundat Swiftr, en av aktörerna som finns på den svenska marknaden.
Fanny Sjöström och Johanna Sjögren har grundat Swiftr, en av aktörerna som finns på den svenska marknaden.Foto:Amanda Lindgren

Stålbad för gymutmanare – avhopp, växande förluster och likvidationshot Gymutmanarna vill revolutionera hur vi tränar genom ett ”Spotify för träning”. Men när pandemin kom flydde kunderna – med stigande förluster, avhoppade investerare och likvidationshot som följd. Nu hoppas bolagen på en ny chans när världen öppnar upp.

Martin Lorentzon har grundat Spotify tillsammans med Daniel Ek.
Martin Lorentzon har grundat Spotify tillsammans med Daniel Ek.Foto:JESSICA GOW / TT, JESSICA GOW

Här är Sveriges 81 teknikmiljardärer 2021 – fler och ännu rikare
Antalet svenskar som blivit miljardärer på digitala affärer och teknik ökar snabbare än någonsin, totalt har 23 nya namn tillkommit till Di Digitals årliga kartläggning på bara tolv månader. 

Bianca Ingrosso.
Bianca Ingrosso.Foto:Jesper Frisk

Vinstmarginaler på 90 procent – så mycket tjänar Sveriges influerare
De är unga och har byggt upp miljonföretag kring sig själva på bara några år – med vinstmarginaler som piskar andra branscher flera gånger om. 

Innehåll från LitiumAnnons

Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B

Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.

– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.

Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar. 

– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.

Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar: 

– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det. 

Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte

Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.

– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna. 

Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar. 

– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid. 

Balans mellan kostnadskontroll och investeringar 

Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.

– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp. 

Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv. 

– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.

Läs Litiums rapport här 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera