1515
Annons

Rebtel blir fintechbolag: ”Vi tittar på att köpa en neobank”

Telefoni-appen Rebtel avsätter drygt 130 miljoner för att utveckla banktjänster. Snart ska appen erbjuda överföringar mellan bankkonton. ”Vi kan vara prisledande”, säger vd:n och Kinnevik-veteranen Magnus Larsson.

Magnus Larsson, vd för Rebtel sedan 2015.
Magnus Larsson, vd för Rebtel sedan 2015.Foto:Jesper Frisk

Ip-telefonitjänsten Rebtel grundades 2006 som en sorts arvtagare till Skype. Numera är röstsamtal något som erbjuds av alla från Apple till Whatsapp. Därför har också Rebtel förändrat sin affär.

Under en ny ledning har Rebtel utvecklat en tjänst där migranter världen över kan ringa till varandra och till och med få betalt för att rekrytera nya användare.

Nu avslöjar Rebtel ett nytt affärsområde: pengaöverföring via appen och så småningom fler banktjänster än så.

”På sikt har vi kommunikation, arbete och banktjänster. Och det ska fungera gränslöst mellan olika länder”, säger Magnus Larsson, Rebtels vd.

Redan i dag kan användarna skicka Rebtel-krediter mellan sig. På Kuba kan dessa sedan några veckor användas för att betala interneträkningen. Framöver kommer Rebtel även att erbjuda överföringar mellan bankkonton, säger Magnus Larsson.

”Vi har inga bedrägerier inom vår tjänst eftersom vi vet vem användaren är, vilka den känner, och så vidare. Det gör att vi kan vara prisledande.”

Läs mer: Truecaller-grundaren: ”Sverige kan bättre än att stänga gränserna” 

Rebtels nya riktning ser ut att börja ge resultat. I fjol steg omsättningen med drygt 20 procent till 96 miljoner dollar, eller över 800 Mkr, enligt Magnus Larsson.

Nu avsätter bolaget 16 miljoner dollar, eller över 130 miljoner kronor, till att utveckla banktjänster. Hälften av summan kommer från den egna kassan och hälften i form av ett lån från bolagets ägare.

Rebtel kan komma att utveckla egna lösningar. Men pengarna kan också gå till ett uppköp av en så kallad ”neobank”, ett fintechbolag som erbjuder banktjänster men som i många fall saknar en egen banklicens.

”Det finns flera hundra neobanker runtom i världen som har svårt med sin finansiering. Vi tittar aktivt efter att köpa en för att snabba på vår strategi”, säger Magnus Larsson, som tidigare var Sverigechef på Comviq.

Fintechtjänster blir allt vanligare i appar som tidigare handlade om kommunikation. På senare år har både Facebook Messenger och svenska Truecaller börjat erbjuda banköverföringar.

Rebtels målgrupp är alla migranter som behöver kommunicera över landsgränser. Just nu fokuserar bolaget främst på USA, där man riktar sig mot alla från exil-kubaner i Florida till latino-amerikaner i Kalifornien. 

”Många tänker att migranter är flyktingar, men det är bara omkring 10 procent av hela gruppen. Det finns en halv miljard migranter som skulle utgöra världens femte största land. Det är en grupp ingen pratar om, och gör man det så är det i negativa termer”, säger Magnus Larsson.

Läs mer: Migranter i USA sätter ny fart på Rebtel 


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?