1515

Reapris när Soundcloud sålde aktier till Twitter

Spotify uppges vilja köpa Soundcloud. Men Soundclouds värdering är lägre än vad som hittills har framkommit, avslöjar Di Digital. Dessutom har Twitter fått köpa aktier i Soundcloud till reapris.

Soundclouds två grundare: Eric Wahlforss (tv) och Alexander Ljung.
Soundclouds två grundare: Eric Wahlforss (tv) och Alexander Ljung.

In English: Twitter bought 11 percent of Soundcloud at a bargain price

Musikjätten Spotify (NTL) uppges vilja köpa konkurrenten Soundcloud (NTL), ett av de största svenska startupbolagen med en miljardvärdering och 175 miljoner användare.

Soundclouds grundare har enligt Bloomberg begärt 8,6 miljarder kronor vid en försäljning. Det är högre än musiktjänstens senaste värdering, som enligt flera medier ska vara 6 miljarder kronor.

Läs mer: Soundcloud till salu – ägarna vill ha 1 miljard dollar

Men i själva verket är värderingen lägre än så, kan Di Digital avslöja.

Enligt handlingar som Di Digital har tagit del av värderades Soundcloud till 5,4 miljarder kronor när Twitters riskkapitalgren Twitter Ventures och en rad befintliga ägare tidigare i år investerade 825 miljoner kronor i bolaget.

Den senaste investeringen räcker inte ens särskilt långt.

Affärens storlek bekräftas av källor i riskkapitalbranschen och framgår i Soundclouds handlingar, trots att bolaget har valt att maskera själva aktiepriset i dokumenten.

Soundcloud bekräftar för Di Digital att Twitter samt en rad befintliga ägare investerade i tjänsten i våras men vill inte uppge hur stor finansieringsrundan var.

En talesperson för bolaget vill inte heller kommentera Di Digitals uppgifter gällande den lägre värderingen med hänvisning till att man inte ”spekulerar i värderingar”.

Den svenska musiktjänsten är ofta förtegen om sina finanser. När Di Digital intervjuade grundaren Eric Wahlforss (NTL) i vintras uppgav han att han inte var orolig för bolagets ekonomi men han ville i övrigt inte kommentera saken alls.

Läs mer: Soundcloud-grundaren talar ut: ”Har varit ett jäkla jobb”

Vilket pris som är aktuellt i förhandlingarna med Spotify har inte framkommit. Men den värdering på 5,4 miljarder kronor som Di Digital har kunnat avslöja är betydligt lägre än den, enligt medieuppgifter, önskade prislappen.

Soundclouds värdering är en knäckfråga i förhandlingarna, enligt analytikern Mark Mulligan, som bevakar musikindustrin.

”Jag tror att Soundcloud är för högt värderat för Spotify”, säger han.

Läs mer: Spotify vill köpa Soundcloud

Trots kapitalinjektionen på 825 Mkr är musiktjänsten pressad att få upp intäkterna via sin Spotify-utmanare Soundcloud Go.

”Deras kapitalförbränning ökar i takt. Den senaste investeringen räcker inte ens särskilt långt”, säger Mark Mulligan.

Dessutom kan Di Digital avslöja att Soundclouds aktiepris har sjunkit.

När Twitter Ventures investerade i tjänsten i år gjorde man det till ett 17 procent lägre aktiepris än det som var aktuellt vid Soundclouds föregående finansieringsrunda under hösten 2013. Till det lägre priset kunde Twitter knipa en aktiepost som motsvarar drygt 11 procent av Soundcloud.

Dessutom ska Twitters investering ha skett med kraftiga preferensvillkor, enligt uppgift till Di Digital.

Det ska enligt en källa röra sig om villkor som ger Twitter en avkastning på tre eller fyra gånger sin initiala investering om Soundcloud till exempel säljs eller börsnoteras. Villkoren har dock inte gått att bekräfta i handlingarna.

Läs mer: Sjunger Soundcloud på sista versen?

Det går att beskriva Twitters investering i Soundcloud som en nedåtrunda, där ett bolag tar in kapital till en lägre värdering än tidigare. Detta eftersom Soundclouds bolagsvärdering (med de nya pengarna inräknade) har stigit med mindre än den summa pengar som Twitter och de övriga ägarna gick in med.

Samtidigt vägs det lägre aktiepriset upp av ett högre totalt antal aktier som har tillkommit mellan de två finansieringsrundorna. Därmed resulterar det lägre aktiepriset ändå i en högre värdering.


Länkarna i texten går till nordictechlist.com, en databas om bolagen, investerarna och personerna i den nordiska techsektorn.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?