1515
Annons

Readlys vd: “Ett starkt kvartal, men vi kan så mycket mer”

Readlys aktie rusade under torsdagsmorgonen sedan bolaget redovisat ett förbättrat resultat för det första kvartalet 2022. Nu siktar vd på att förbättra användarupplevelsen och nå nya målgrupper, bland annat med hjälp av podcasts.

Mats Brandt, vd för Readly.
Mats Brandt, vd för Readly.

Readly READ +8,47% Dagens utveckling visade på ökade intäkter och ett förbättrat resultat för det första kvartalet 2022, vilket Di rapporterade om på torsdagsmorgonen.

I en intervju med DiTV - som genomfördes innan börsens öppning - menar Readlys vd Mats Brandt att bolaget just nu har ett starkt fokus på produkt och användarupplevelse. 

”Vi är mitt i ett skifte här där vi lägger mycket krut på att utveckla produkt och att förbättra användarupplevelsen. Vi har också avsevärt dragit ner på marknadsföring. Givet det tycker jag vi kommer ut väl i kvartalet. Det är ett starkt kvartal, men vi kan så mycket mer”, säger han.

Era betalda prenumeranter ökar och ni skriver att ni ska öka ljudbaserat innehåll under året för att öka attraktionskraften mot yngre. Är det en viktig målgrupp? 

”Absolut. Vi kommer att selektivt, förmodligen i England, att rulla ut podcasts. Det är innehåll som kommer från förlagen. Syftet är att ta mer mindshare i mobilen och komma åt yngre målgrupper på ett mer kraftfullt sätt än vad vi gör idag.”

Är ni oroliga för att användare ska välja bort er till följd av inflationen?

”Vi har inte höjt priserna på tio år. Med tanke på att vi hade 40 titlar när vi lanserade och i dag har 7500 så är det ju de facto prissänkningar vi ägnat oss åt under ganska många år. Vi ser när vi gör tester att det finns en klar betalningsvilja för kvalitetsinnehåll som är lättillgängligt, så vi känner oss ganska trygga i det här även om det är en prövande tid för många användare.”

Klockan 9:13 hade Readlys aktie stigit med 23 procent till 8,44 kronor. Sett till hela 2022 har kursen dock halverats. 

Se hela intervjun i klippet ovan. 

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera