1515
Annons

Readlys grundare lämnar styrelsen

Den digitala magasintjänsten Readlys grundare Joel Wikell lämnar styrelsen.

Joel Wikell på en bild från 1999, då han var vd för Boss Media på Stockholmsbörsen.
Joel Wikell på en bild från 1999, då han var vd för Boss Media på Stockholmsbörsen.Foto:Press.

Grundaren Joel Wikell avböjer omval till styrelsen i Readly READ -6,42% Dagens utveckling .

”Jag har valt att inte ställa upp för omval till Readlys styrelse för att kunna fokusera fullt ut på mina andra företag. Min tid som styrelseledamot har varit händelserik och spännande, med en snabb internationell expansion, en hög tillväxttakt och en framgångsrik notering på Nasdaq Stockholm”, kommenterar Joel Wikell.

Han fick affärsidén till Readly under en semester med familjen i Cypern 2012, då han vid poolkanten insåg värdet i att kunna erbjuda obegränsad läsning av magasin och tidskrifter i ett digitalt format.

När Readly noterades i fjol sålde Joel Wikell aktier för nästan 74 miljoner kronor. Kvar har han ett ägande om knappt 4 procent av bolaget, enligt ägardatatjänsten Holdings.

”Jag vill tacka alla i styrelsen, Readlys ledning och alla medarbetare för bolagets framgångar. Jag ser fram emot att följa bolagets fortsatta tillväxtresa som ägare”, säger Joel Wikell vidare i ett uttalande.

1996 grundade Joel Wikell mediekoncernen Boss Media, verksamt inom nätkasinobranschen, som under it-yran vid millennieskiftet var noterat på Stockholmsbörsen. Redan då blev han miljonär, och flyttade därefter under en period till USA.

Vid sidan om sitt engagemang i Readly driver Joel Wikell i dag de två Växjöbaserade startupföretagen Blinto, en auktionsplattform för fordon, samt Hexigames, som utvecklar mobilspel.

I stället föreslår valberedningen, inför årsstämman den 11 maj, att Stefan Betzold väljs till ny styrelseledamot. Han har över 20 års erfarenhet från ledande positioner i den digitala mediasektorn från bolag som Axel Springer och AOL. 

Valberedningen föreslår också omval av styrelseordföranden Patrick Svensk, samt av styrelseledamöterna Viktor Fritzén, Nathan Medlock, Malin Stråhle och Alexandra Whelan.

Readly noterades på Stockholmsbörsen den 17 september i fjol med en introduktionskurs om 59 kronor per aktie. I dag handlas bolaget till ungefär samma nivåer, 61 kronor, med ett börsvärde om knappt 2,3 miljarder kronor.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?