Hoppa till innehållet

Annons

Ratade riskkapital - gick med vinst ett år efter lansering

Träningsappen Bruce har vuxit snabbt och samtidigt ratat riskkapital sedan starten. Nu, endast ett år efter lanseringen, visar bolaget svarta siffror på rörelsenivå. 

Bruce-gänget: Anton Holmquist, grundare, Lizen Johansson, partner, och Magnus Elm, vd och grundare.
Bruce-gänget: Anton Holmquist, grundare, Lizen Johansson, partner, och Magnus Elm, vd och grundare.Foto: Pressbild

I söndags publicerade Di Digital en rad artiklar om svenska startupbolag som växer snabbt utan att ta in stora mängder riskkapital, så kallad "bootstrapping". Kartläggningen har väckt starka reaktioner i branschen och fått många bolag att höra av sig med uppgifter om sin omsättning och externa finansiering.

Läs mer: Tio snabbväxare som nobbar riskkapital

Ett av dessa är träningsappen Bruce som startades i Stockholm av Magnus Elm och Anton Holmquist i början av 2015. De har vuxit helt utan riskkapital sedan starten. 

“Vi har kunnat fokusera all energi på att bygga världens bästa produkt och inte slösat en enda timme på att skriva affärsplaner, göra likviditetsbudgetar eller träffa investerare”, säger Magnus Elm, grundare och vd på Bruce (NTL).

För ett drygt ett år sedan, i september 2016, lanserade bolaget sin tjänst skarpt. Det hade då hade det tagit ett år att bygga tjänsten, som kan beskrivas som ett Spotify för tränings- och gymabonnemang.

Läs mer: Nobbade riskkapital – sålde till Microsoft för 800 miljoner 

”Jag och Anton har jobbat utan lön i drygt två år. Men vi går runt på rörelsenivå just nu. För två månader sedan har vi kunnat ta ut lön på cirka 30 000 kronor per månad. Det är inte mycket, men vi klarar oss på det”, säger Magnus Elm.

I samband med lanseringen klev Lizen Johansson ombord som partner med ansvar för att ansluta partneranläggningar i Stockholm.

Magnus Elm uppger att bolaget omsätter 700 000 kronor per månad i dag. I september steg antalet betalade kunder till 1000 – och tillväxten ligger på cirka 20 procent per månad.

Läs mer: Apoteas vd: ”Tar ni in för mycket kapital blir ni av med bolaget”

Bruce har i dag sex medarbetare och 250 anslutna partners i Stockholm och Göteborg. De flesta är mindre gym och träningsanläggningar, yogastudios, klättercenter, simhallar, samt fighting- och crossfitklubbar.

"Fokus är på att ta in mindre, självständiga aktörer. Men vi har inga problem med att ta in större aktörer om det gynnar våra medlemmar. Vi jobbar redan nu med Worldclass, som ju är en mindre gymkedja”, säger Magnus Elm.

Bolaget har lyckats växa utan att ta externt riskkapital. 

"Det finns många fördelar med att inte ta in riskkapital. Några tydliga är att man måste vara extremt kreativ och hitta affärsmodellen snabbt. Vi har drivits av det. En annan fördel är att man slipper ha någon som lägger sig i allt hela tiden. Vi har kunnat göra vår egen grej”, säger Magnus Elm.

Ska ni ta in riskkapital längre fram?

"Vi har inga planer på det just nu. Men hittar vi rätt investerare, så absolut. Det skulle kunna vara någon som gjort en liknande resa och kan hjälpa oss med internationell expansion, rekrytering och strategi. Vi kikar just nu på storstäder för att besluta var nästa satsning ska ske.”

Fotnot: NTL-länken i texten går till Nordic Tech List, en databas med grundarna , investerarna och bolagen på den nordiska tech-sektorn.

Innehåll från SolitaAnnons

Den nya molnresan skapar värde men ställer nya krav på organisationen

Med smarta molnlösningar går det att göra mer med mindre. De kan öka produktiviteten, effektiviteten och skapar förutsättningar för företagets tillväxt. Men den nya molnresan ställer också krav på organisationen. Trycket på kortare leveranstider ökar – färre personer måste göra mer, kompetenserna måste upp och man måste jobba smartare.

Den gamla molnresan handlade om att dra nytta av molnets skalbarhet, att komma bort ifrån peak-last problematik och dra nytta av pay as you go-prismodeller. Den nya molnresan handlar mer om värdeskapande kopplat till affären, säger Mattias Wuori, Senior Vice President, Cloud and Connectivity på Solita. 

Viktigt att prioritera rätt

I dag ger molnet tillgång till en bred uppsättning toppmoderna teknologier som stödjer applikationsmodernisering och som samtidigt skapar möjligheter för en skalbar digitalisering där kommunikation med miljontals kunder och partners är möjlig.

– Dels måste man fokusera på var värde skapas så att man prioriterar rätt. Dels kan nya tekniker som low code-plattformar vara intressanta så att icke-tekniker också kan utveckla tjänster. 

Den nya molnresan är en förändringsresa, berättar Mattias. Förr migrerade man till molnet för kostnader och förenklingar. Nu handlar det om att producera mer - utan att IT blir en flaskhals.  

IT kommer fortsatt att ha en central roll, men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

– För att göra det så måste man ha en ledning som tror på molnresan, och som har en vision. Man måste vara beredd att jobba med det här över tid, säger Mattias Wuori.  

Den nya molnresan skapar mer med mindre 

I dag handlar det snarare om att realisera affärspotential genom att använda data på ett smartare sätt i företagens verksamhetsprocesser och beslutsfattande. Man behöver formulera hur data skapar värde för organisationen och kunderna.  

– Därefter måste man se över organisationens datahantering, arbetssätt, processer, utbildningsbehov och ledarskap. 

Det finns stor potential i molnet, menar Mattias Wuori, och lyfter bland annat fram ökad produktivitet och accelererad tillväxt som några av de främsta fördelarna. 

– Vi går mot en demokratiserad leveransmodell där fler medarbetare kan göra mycket mer själva, genom de verktyg som IT-avdelningen tillhandahåller för dem. 

IT central roll – men ökat samarbete krävs 

IT-organisationen blir i framtiden en möjliggörare för affärsutveckling understödd av tekniska möjligheter. För att det ska gå vägen måste man jobba med flera aspekter: vision och mål, data governance, arkitekturstyrning, arbetssätt, utbildning och ledarskap.  

– IT kommer fortsatt att ha en central roll men för att kunna skala måste graden av decentralisering öka, och man måste hitta former för effektivare arbetssätt.

Men att påbörja ett sådant arbete kan vara både resurskrävande och utmanande. Många företag vänder sig därför direkt till experter. 

– Solita hjälper kunder att etablera nya förmågor, välja rätt plattformar och verktyg och att utbilda personalen så de kan göra saker själva. Vi är inte kvar i all evighet - utan vi stannar så länge kunden vill att vi ska vara med och underlätta för dem. 

Läs mer hos Solita 

Mer från Solita

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Solita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera