Hoppa till innehållet

Annons

Rädda barnen varnar – Snapchats AI uppmanar till självskador

Snapchats nya chattrobot ”My AI” kan ge barn detaljerade instruktioner om hur de kan skada sig själva. Den populära appen har potential att skada unga, varnar Rädda barnen i Danmark.

Foto:Beate Oma Dahle

”Det vi fruktat mest för kring AI är nu verklighet”, säger Per Frederiksen, psykolog vid danska Rädda barnen till Danmarks radio.

Frederiksen, som också är expert på barns och ungas digitala beteende, menar att chattroboten har potential att skada unga användare.

”Vi ser här en robot som direkt uppmanar barn att skada sig själva. Det är helt enkelt förfärligt”, säger han till DR.

En digital analytiker hos advokatfirman Njord Law Firm visar i en podcast hur det kan gå till. Han skapar en Snapchatprofil där han utger sig för att vara ett minderårigt barn och testar sedan hur långt Snapchats AI-robot går i att ge råd om självskadebeteende.

Han får instruktioner om vilka föremål man kan använda för att skada sig själv, var på kroppen man kan göra det och hur hårt man kan ta i.

Dessa råd är inte något som kommer upp så fort man börjar fråga roboten om självskadebeteende, men det spelar ingen roll hur svårt eller lätt det är att få roboten att ge sådana råd, menar Per Frederiksen, det allvarliga är att den gör det.

I ett skriftligt svar till Danmarks radio understryker Snapchat att AI-roboten hänvisar till betrodda expertorganisationer när den får frågor med koppling till psykisk hälsa och att användare måste ha fyllt 13 år.

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera