1515

”R3-bråket är ett styrkebesked för blockkedjan”

Interna stridigheter riskerar att skjuta de globala storbankernas blockchain-projekt, R3 i sank. Det är tråkigt på kort sikt, men engagemanget bådar gott för tekniken på lite längre sikt, skriver Di Digitals Daniel Goldberg.

Vi på Di Digital har skrivit mängder av artiklar om bankvärldens vurm för blockkedjetekniken, som ligger till grund för bland annat valutan bitcoin. Tekniken anses ha potential att fullständigt vända upp och ned på hur finansbranschen fungerar, vilket fått flera storbanker att investera stora mängder tid och pengar i den.

Ett av de mest omskrivna, men också hemlighetsfulla, projekten kallas för R3, en sammanslutning av ett 60-tal av världens mäktigaste banker. Tillsammans har de utvecklat plattformen Corda, som i teorin ska möjliggöra billigare, snabbare och säkrare överföringar av pengar och andra värdehandlingar mellan banker.

Det är inga duvungar det handlar om. Kopplade till projektet finns bjässar som Goldman Sachs, HSBC, Credit Suisse och Royal Bank of Scotland samt svenska Nordea och SEB.

I söndags kunde Di Digital avslöja att R3-projektet präglas av ett internt rygghuggande, som nu hotar sänka hela projektet. Det sedan medlemsbanker som Goldman Sachs och Morgan Stanley ansökt om patent på saker som andra i gruppen anser vara projektmedlemmarnas gemensamma egendom.

“Det skapar givetvis oro”, säger Kristian Gårder, SEB:s representant i R3:s styrgrupp.

Läs mer: Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan

Ett annat sätt att se på saken är att betrakta stridigheterna som ett tydligt styrkebesked för blockkedjetekniken.

För det första: Att storbankerna inom R3 börjat bråka om vem som har rätt till vad är ett tydligt kvitto på att man faktiskt skapat något av värde. Uppenbarligen anser vissa medlemmar att tekniken man arbetar med är såpass värdefull att den är värd att riskera hela samarbetsprojektets framtid för.

För det andra: Storskaliga banksamarbeten är enormt komplexa att ro iland. För att hitta något  med samma ambitionsnivå som R3-projektet får man gå tillbaka till SWIFT-systemet och 1970-talet, då en sammanslutning av 239 banker skapade grunden till dagens internationella pengaöverföringssystem.

Läs mer: SEB storinvesterar i blockkedjestartup

Det återstår att se om R3-projektet i sin nuvarande form överlever, men i det långa loppet spelar det ingen större roll. Oavsett vilket är stridigheterna i gruppen ett kvitto på att blockkedjan är här för att stanna.

Om inte bankerna lyckas dra nytta av tekniken så räkna med att en hungrig fintech-startup gör det i deras ställe.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?