1515

Qasa utmanar bostadskön med nya samarbeten

Bostadssajten Qasa har sedan starten fokuserat på andrahandsuthyrning av bostäder. Nu börjar de samarbeta med fastighetsbolag för att matcha bostadssökande med förstahandskontrakt.

Teamet bakom bostadssajten Qasa.
Teamet bakom bostadssajten Qasa.Foto:pressbild.

Bostadssajten Qasa (NTL) har tagit fram en tjänst inriktad på säker andrahandsuthyrning av rum och lägenheter under längre tidsperioder. Tjänsten som lanserades 2015 matchar bostadssökande med personer som vill hyra ut boenden. 

Nu har bolaget gått in på ett nytt spår – förstahandskontrakten. Med tanke på att bostadskön, i alla fall i Stockholm, är så lång att det kan ta åtskilliga år innan en bostadssökande kan få ett förstahandskontrakt via kön finns det behov av ett annat system, anser Qasas medgrundare Mattia Tosti.

Därför påbörjar Qasa nu ett samarbete med två fastighetsbolag, K fastigheter och K2A, för att kunna erbjuda bostadssökande förstahandskontrakt på nyproducerade lägenheter. 

"Det finns något väldigt spännande i att ta bort distinktionen mellan första- och andrahandsuthyrning. Vi har angripit andrahandsmarknaden med smart teknik för att göra den till en mer väloljad marknad. Nu ser vi att vi kan ta lärdomarna och data från vår algoritm för andrahandsförmedling till förstahandsuthyrning”, säger Mattia Tosti.  

Läs även: Här är startupbolagen som ska rädda bostadsmarknaden 

Genom att använda Qasas matchningsalgoritm ska fastighetsägare kunna hitta de ”bäst lämpade” hyresgästerna till sina bostäder. Var man jobbar, har bott i andrahand och var ens barn går i skola kan bli avgörande.

”Varför vi har väntat så länge med att gå in på förstahandsmarknaden är för att vi tidigare inte har haft något att basera lämpligheten på förutom ekonomi. Och ekonomi vill man inte matcha med. Vi fokuserar snarare på långsiktighet genom att försöka matcha lägenheter med hyresgäster som verkligen vill bo där. På det sättet kommer hyresgästen vara mer nöjd och därmed bo kvar längre. Och det är också vad fastighetsägaren vill”, säger Mattia Tosti. 

Tror du att ni kommer att få kritik för att ni underminerar kösystemet genom att göra det här?

”När det gäller bostadsfrågan kommer det alltid att finnas många olika åsikter. Vårt syfte är inte att bli ett substitut till kösystemet, men det behövs flera sätt att ta sig in på bostadsmarknaden. Tid har varit den enda möjliga valutan i kösystemet vilket gör det exkluderande för exempelvis arbetskraftsinvandrare och de som inte är födda i Stockholm.”

Inledningsvis ska 300 nyproducerade lägenheter i Stockholm, Malmö och Örebro få hyresgäster genom algoritmen. 

 

Sedan starten 2015 har Qasa lockat till sig investerare som Hemnet, Nordnet-ägaren Claes Dinkelspiel och affärsängeln Lars Lindgren (NTL). Totalt har bolaget tagit in cirka 6 miljoner kronor.

Tid har varit den enda möjliga valutan i kösystemet vilket gör det exkluderande.

Qasa, som har ett brutet räkenskapsår (juli – juni), kan ännu inte dela med sig av sina siffror men Mattia Tosti uppger att ökningen av signerade hyresavtal har gått i taket under det senaste året.

”I fjol tog affärerna verkligen fart och vi signerade hyresavtal för 40 miljoner kronor jämfört med 3 miljoner under 2015. Den positiva utvecklingen har fortsatt även efter årsskiftet med en nästan 100 procent tillväxt under första och andra kvartalet”, säger Mattia Tosti.

Läs även: Nordnet-ägare investerar i botjänsten Qasa 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?