1515

Qapital tar in 30 miljoner för att lära amerikaner att spara

Den svenska bank-appen Qapital har nu över 40 000 registrerade användare i USA. Nu går Industrifonden in som ny delägare i bolaget. 

Di Digital har tidigare rapporterat om den svenskutvecklade spar-appen Qapital. I fjol lämnade bolaget sin hemmamarknad i Sverige till förmån för en lansering i USA. Det efter att kämpat i motvind med att få till samarbeten med svenska bankerna.

Läs även: Qapital fyller på kassan och släpper betalkort

“Vi diskuterade ett ganska djupt samarbete med en svensk bank men det var väldigt segt. Som startup har du inte tid att vänta i ett kvartal på att en styrgrupp ska ta beslut. I USA fick vi respons ganska så snabbt”, säger grundaren George Friedman, som har en bakgrund på Avanza.  

Sedan dess har verksamheten vuxit stadigt. Nu har Qapital drygt 40 000 registrerade användare, enligt George Friedman, samt samarbetsavtal med bankerna Wells Fargo och Lincoln Savings Bank.

För att bekosta fortsatt tillväxt tar Qapital nu in Industrifonden som ny delägare i bolaget. Totalt handlar det om 30 Mkr i ny finansiering, av vilka ungefär 15 Mkr kommer från Industrifonden. Även den nuvarande delägaren Northzone skjuter till mer pengar, vilket Di Digital rapporterat om tidigare.

Enligt uppgift till Di Digital värderar investeringen hela Qapital till ungefär 120 Mkr.

Qapital-appen, som nu även släpps för Android, används för att automatiskt “runda av” köp och flytta mellanskillnaden till användarens sparkonto.

“Vi sätter upp automatiska triggers som lägger undan en del av dina pengar för sparande. Du kan till exempel sätta av en viss procent av lönen varje månad, eller ett visst antal kronor varje gång du köper kaffe på Starbucks”, säger grundare och vd George Friedman.

Det är ett enkelt och effektivt sätt att få folk att bli bättre på sparande, säger George Friedman. Framöver vill han att appen även kunna kopplas mot till exempel hälsoappar, för att göra sparandet ännu mer engagerande.

“Man kan ge sig själv en liten belöning om man går mer än 10 000 steg på en dag, till exempel”, säger han.

Nyligen rekryterades Dan Ariely, till vardags professor i psykologi och beteendevetenskap, till Qapitals styrelse.

“Det handlar om att göra sparandet lite mer roligt och relevant. Vi människor matas med reklambudskap och gör av med småpengar hela dagarna. Vi vill vända på det och göra det lika enkelt att spara. Vi flyttar lite pengar åt gången men vi gör det ofta, vilket blir till en ganska härlig summa vid årets slut”, säger George Friedman.  

När lanserar ni i Sverige?

“Just nu är vi helt fokuserade på USA. Vi pratar inte med några svenska banker just nu. Men kanske på lite längre sikt”, säger George Friedman.

För Industrifondens del är investeringen i Qapital delvis ett steg in på ett nytt område. Bolaget sålde år 2014 sitt innehav i betalbolaget Mobile Payment Solutions till Nordic Capital, vilket senare blev till nystartade Bambora. Men Qapital är fondens första investering inom just sparande.

Sofia Ericsson Holm, investment manager på Industrifonden, jämför den pågående transformationen av banktjänster med hur tjänster som Spotify förändrat vårt sätt att konsumera musik:

“Det handlar om en förbättring av kundupplevelsen som bankerna inte riktigt verkar klarar av att göra på egen hand. De traditionella bankerna är på många sätt de här bolagens konkurrenter”, säger hon.

Hon öppnar för att fylla på med ytterligare pengar i Qapital framöver:

“Vi är långsiktiga i alla bolag vi jobbar med. Vi har för avsikt att fortsätta investera”, säger hon.

Läs även: Sparappen Klirr är nästa fintech-stjärna

Läs även: Stockholm slukar techinvesteringarna


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?