1515
Annons

Pytteliten IR-sensor tar in 50 miljoner kronor

Jondetech tar in 50 miljoner kronor. Bolagets IR-sensor kommer bland annat kunna göra din mobiltelefon till en termometer och användas i smarta plåster för att hålla koll på småbarns febertoppar.

Jondetecs tar in 50 miljoner kronor för att vidareutveckla sin IR-sensor.
Jondetecs tar in 50 miljoner kronor för att vidareutveckla sin IR-sensor.Foto:Pressbild.

Sedan 2003 har Jondetech tagit fram ett sätt att göra värmesensorer med hjälp av nanoteknik. Eftersom IR-sensorer läser av värmestrålning kan den användas för bland annat närvarosensorer samt även för att mäta värmeflöde. Nu har bolaget släppt en IR-sensor som uppges vara världens tunnaste.

”Konventionella sensorer har varit väldigt stora. Den här är väldigt väldigt liten och gör det möjligt att integrera sensorn i exempelvis en mobiltelefon. Vi kan med sensorn möta värmeflöden, närvaro framför skärmar och datorer, kroppstemperaturen hos vuxna eller hos småbarn med smarta plåster och även inom flera IOT-segment”, säger Robert Ekström.

Foto: Pressbild.

Robert Ekström är vd och en av delägarna av Jondetech. Pressbild.

Genom att mäta värmeflöden i exempelvis kontorsbyggnader kan man med hjälp av IR-sensorn mer proaktivt arbeta med luftkonditionering. Att installera den i en dator gör det möjligt att spara energi genom att den slås av när ingen sitter vid den.

Bolaget har sedan starten tagit in cirka 55 miljoner kronor, bland annat av affärsänglar och medgrundarna. Med hjälp av investmentbanken Pareto Securities har Jondetech nu tagit in ytterligare 50 Mkr för att expandera.

Läs även: Apple utvecklar 3D-kamera för nästa Iphone

”Anledningen till att vi genomfört den här nyemissionen är för att bygga organisationen till nästa läge då vi gör affärer med mobiltelefontillverkarna eller datortillverkarna. Vi kommer att öka vår kompetensbas och anställa fler personer. Men vi kommer även att fortsätta att utveckla sensorn och de applikationer som den kommer att finnas i”, säger Robert Ekström.

Bolaget hade en omsättning på 1,3 Mkr under 2015 och gjorde samtidigt drygt 2 Mkr i förlust.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?