Hoppa till innehållet

Annons

PTS slår tillbaka i 5g-striden: Drar Huawei-fallet till kammarrätten

Post- och telestyrelsen fortsätter att skjuta upp 5g-auktionen. Det meddelade myndigheten på fredagsmorgonen – liksom att de själva nu tar till rättsliga åtgärder.

En man passerar en av Huaweis butiker i Peking i Kina.
En man passerar en av Huaweis butiker i Peking i Kina.Foto:Ng Han Guan, Ng Han Guan, Ng Han Guan

Post- och telestyrelsen, PTS, fick med bara timmars varsel ställa in tisdagens 5g-auktion.

Detta efter att Förvaltningsrätten i Stockholm gett Huawei upprättelse i striden om att få bygga 5g-nät i Sverige.

Rätten slog fast att PTS utestängning av den kinesiska tillverkaren borde ha kunnat överklagas, något som myndigheten nekade Huawei.

Beslutet, som kom i måndags, överklagas nu av PTS till Kammarrätten.

Samtidigt pågår Förvaltningsrättens utredning av sakfrågan – om Huawei kan utestängas från att få bygga 5g-nät i Sverige.

PTS är angelägna om att auktionen kan genomföras snarast så att de svenska konsumenterna och företagen fullt ut kan börja ta del av de nya möjligheter som 5G-tekniken innebär. Samtidigt behöver förutsättningarna bli så klara som möjligt, skriver PTS i ett pressmeddelande.

De kommer nu att invänta Förvaltningsrättens nästa dom innan auktionen får ett nytt datum. Rätten har sagt att de hoppas ha en dom förkunnad innan jul.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera